Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Funkce monotonost

Od: kaccie odpovědí: 5 změna:

A) y= -x, kde D(f)=R Klesající
B)y= x-1, kde D(f) =

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

1x

C. klesající v intervalu od -oo do 0 a dále v intervalu od 0 do oo.

F. fce je konstantní

G. rostoucí od -oo do; klesající od 0 do oo. Načrtni si graf

C+G tedy nejsou monotónní na celém defin.intervalu.

hodnocení

0x

Správně odpověděl @imgify. Jen nějaké doplňující poznámky.

Ad C: Vás možná mate, že funkce 1/x ke rostoucí v kažném bodě svého definičního oboru. Kdyby ten definiční obor byl interval, polynulo by z toho, že tato funkce je na něm rostoucí, jenže on se skládá ze dvou nesouvisejícícj intervalů. a tam to zaručeno není. Zde konkrétně, jakpíše @imgify, je rostoucí na intervalu 0x a na intervalu x < 0, ale v nule je definiční obor "přetržený", což naší fuinkci umožňuje v v nule přeskočit z minus nekonečna do nekonečna a odtamtud začít své klesání znovu.

k

K bodu F dodám jen tolik, že konstantní funkce je na definičním oboru nerostoucí a také neklesající, ale samozřejmě nikoliv klesající.

A ještě funkce G: ta je klesající pro x ≤ 0 (tedy od méně nekonečna do nuly včetně) a rostoucí pro 0 ≤ x.

lmgify

Koukám, že jsem tu svoji odpověď k C popletl. Mám uvedeno, že je v obou intervalech klesající. Správně má být, že je v obou rostoucí.

@kartaginec: Funkce G je mínus x2, takže je rostoucí a pak klesající. Máte to opačně.

ad @Imgify: Díky za upozornění.Jak u C, tak u G jsem přehlédl to mínus. U C jsem alespoň v odpovědi nechtěně opravil váš omyl, ale stejně jsem zazmatkoval a funkci C jsem napsal bez mínusu. Mně tam šlu hlavně o ten mechanismus, jak je možné, že funkce klesající v každém bodě není klesající na celém definičním intervalu. Takže ve vaší odpovědi a také V ODPOVĚDI TAZATELE má být slovo "rostoucí" a má poznámka má začínat Vás možná mate, že funkce 1/x je rostoucí ...

No a u té funkce G jsem to prostě obrátil, mea mazima kulpa. Jen jsem chtěl upozornit na ten zajímavý fakt, že intervalyt monotonie se zde jedním nodem překrývají.

A zase jsem to pokazil. Doplňte si tam prosím před 1/x znaménko mínus.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]