Nejste přihlášen/a.
Narazila jsem ve Wikipedii na větu: Modletice se nachází mezi Říčanami a Jesenicí... To vypadá hodně divně. Já bych napsala: Modletice se nacházejí mezi Říčany a Jesenicí. Co je správně? Přeci jen to dělají lidé znalí...Takhle to vypadá, že je jedna Modletice a obec Říčana. A to snad né?!
Modletice se nacházejí.
Ty: Modletice, Světice, Strančice, Popovice, Mnichovice, Hrusice, Mirošovice
Ale ta: Jesenice a ta Kamenice
Tolik krátké okénko do našeho kraje
Takže (najdeme to v internetové jazyk/... konkrétní odkazy vypisovatr nehodlám):
Modletice a Jesenice formálně by mohlo být jak jednotné, uak mnopžné číslo.nicméně (ty) Modletice je množné., (ta) Jesenice jednotné. Říčana je skutečně nesmysl. (Další konkrétní příklady uvádí @amper.) Jak praví i @louisa1, sloveso "nacházet (se)"má ve třetí ososobě jednotného čísla tvar "nachází , v množném čísle krom původního !nacházejí"i nově kodifikovaný tvar "nachází"(který se mně osobnělíbí méně, jazyková poradna k tomu íká"
Třetí osoba množného čísla (oni sází – sázejí)
Slovesa 4. slovesné třídy vzoru "sází"mají v souladu s PČP 1993 ve 3. os. mn. č. vedle původního tvaru sázejí i nově kodifikovaný tvar sází. Změna je odrazem sklonu jazyka k vyrovnávání tvarů – koncovku -í ve 3. os. mn. č. mají totiž oba další vzory této třídy "prosit" i "trpět" (oni prosí, trpí).
Koncovky -ejí a -í jsou stylově rovnocenné: otálejí/otálí, chybějí/chybí, kácejí/kácí, rozumějí/rozumí, odnášejí/odnáší, splácejí/splácí, ky
Zmácejí/kymácí, ztrácejí/ztrácí.
Kvůli jednoznačnému porozumění je v některých případech vhodnější užít širší tvar s koncovkou -ejí, např. kolo pohání řemeny – kolo pohánějí řemeny. )
Závěr tedy je:
Správně je jak "Modletice se nachází mezi Říčanami a Jesenicí", tak Modletice se nacházejí mezi Říčanami a Jesenicí. (Nicméně přes rovnocennost obou možností bych právě vyhledem k teoretické možnosti, že Modletice je "ta", dával přednosttvaru "nacházejí se".)
A jen na okraj: Wikipedii může upravovat a přispívat do ní každý.
7. pád Říčany
" Skloňování - Mluvnické pády názvu obce Říčany
NázevŘíčanyPoužití názvu Říčany2. pád názvuŘíčanbez Říčan, do Říčan3. pád názvuŘíčanůmk (ke) Říčanům4. pád názvuŘíčanyvidím Říčany6. pád názvuŘíčanechv (ve) Říčanech7. pád názvuŘíčanymezi Říčany a ..."
Správně je tvoje verze: Modletice se nachází mezi Říčany a Jesenicí.
Modletice-1. pád, nachází/nacházejí (obojí tvar je možný).
" Skloňování - Mluvnické pády názvu obce Jesenice
NázevJesenicePoužití názvu Jesenice2. pád názvuJesenicebez Jesenice, do Jesenice3. pád názvuJesenicik (ke) Jesenici4. pád názvuJesenicividím Jesenici6. pád názvuJeseniciv (ve) Jesenici7. pád názvuJesenicímezi Jesenicí a ..."
1) Ve Wikipedii píšou "Obec Modletice se nachází ...", takže tam je ten tvar dobře. Kdyby bylo jen "Modletice se nacház-", tak bych ovšem, jako ty, doporučil "nacházejí", přestože "nachází" je taky dobře; oni občas vyhlašují za spisovné i chyby a patvary a odůvodňují to tím, že "jazyk se tím směrem vyvíjí".
2) Mezi Říčany a něčím, samozřejmě. "Říčanami" prostě ne.
Oznamovat nikomu chybu ve Wikipedii nemusíš, nad nadpisem "Modletice" je řádek, kde je i položka "Editovat", tam by mělo být možné zjednat nápravu. Opravuj pozorně, ať nenatropíš víc škody, než užitku.
Hm, to já zas tak nehrotím. Teď přesazuji kytky, a jestli zas kouknu někdy na Wikipedii, tak už zapomenu, co jsem chtěla. Já jen, že jsem včera koupila syrové sádlo v Kaufu a u toho bylo napsáno Modletice. A jelikož jsem tvor zvídavý, tak jsem na Wikipedii zjišťovala, odkud prase přišlo.
- To jako že prase jde
Jo a ještě jeden postřeh z místa. Asi je to všem jasné, ale hovorově ta věta zní: "Modletice se nacházej mezi Říčanama a Jesenicí." Odtud zřejmě pochází "spisovný" tvar Říčanami.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.