Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odklad po dodatecnem odkladu

Od: maja123 odpovědí: 24 změna:
Dobrý den chtěla jsem se zeptat syn je narozen 11.04.2012 a je po dodatecnem odkladu. Bohužel ani teď není na školu zralý řekli to i u zápisu ze by do školy ještě nastupovat neměl. Teď jsme byli v ppp a bylo mi řečeno že už odklad mít nemůže že mu v dubnu příští rok bude osm tak teď v září musí nastoupit do školy i když na tu školu nemá hlavu a bude se trápit. Ředitelka školky mi ale říkala že si to i zjišťovala přes svoji známou která dělá ve škole a že by ten rok mohl ještě mít odklad že když je narozen takto a v dubnu příští rok mu bude osm tak by mohl nastoupit až příští rok v září už v tom mám zmatek

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Sice to není odpověď podle pravidel - ale protože váš dotaz je celkem specifický, buď se informujte přímo v základní škole, nebo zkuste MŠMT:

Mgr. Svatopluk Pohořelý
vedoucí oddělení základního a základního uměleckého vzdělávání
tel: 234 812 132, e-mail: svatopluk.pohorely@msmt.cz

hodnocení

2x

zakony.centrum.cz/...

" Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku."

Jo a ještě poradím jinak, zkuste dítěti sehnat asistenta. Může mu velmi pomoci, zvláště pokud se Vám zdá, že by dítě školu nezvládalo. Není to lehké (tak na mě prosím nereagujte s tím, jak moc je překážek; říkám "zkuste", ne "sežeňte"), ale může to úplně změnit to, jak Váš syn ve škole bude "fungovat".

lidus*
hodnocení

2x
Školský zákonČÁST TŘETÍHLAVA I§ 37§ 37Odklad povinné školní docházky(1) Není-li dítě po dovršení šestého roku věku tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé a požádá-li o to písemně zákonný zástupce dítěte do 31. května kalendářního roku, v němž má dítě zahájit povinnou školní docházku, odloží ředitel školy začátek povinné školní docházky o jeden školní rok, pokud je žádost doložena doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení, a odborného lékaře nebo klinického psychologa. Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku.(2) Při zápisu do prvního ročníku základní škola informuje zákonného zástupce dítěte o možnosti odkladu povinné školní docházky.(3) Pokud se u žáka v prvním roce plnění povinné školní docházky projeví nedostatečná tělesná nebo duševní vyspělost k plnění povinné školní docházky, může ředitel školy se souhlasem zákonného zástupce žákovi dodatečně v průběhu prvního pololetí školního roku odložit začátek plnění povinné školní docházky na následující školní rok.(4) Pokud ředitel školy rozhodne o odkladu povinné školní docházky podle odstavce 1 nebo 3, doporučí zároveň zákonnému zástupci dítěte vzdělávání dítěte v přípravné třídě základní školy nebo v posledním ročníku mateřské školy, pokud lze předpokládat, že toto vzdělávání vyrovná vývoj dítěte.U psychologa syn byl, má nějakou diagnozu? Porucha autistického spektra a td. psycholog doporučí asistenta a dítě se nebude trápit. Mám vnučku s aspergerovým syndromem III. schopná bez asistenta ale potřebuje trochu jiný pohled pedagoga, občas "vzbudit", vysvětlit jakoukoliv změnu (třeba proč ohlášenou písemku budeme psát až zítra), nesmí na 3D kino a td. Řešit se dá vše, nenechte se odbýt. Dítě znáte nejlépe vy sama, píšete nemá na školu hlavu, nezlobte se ale za rok bude mít? Nebo se budete muset smířit s tím, že prostě syn je jiný a měl by navštěvovat nějakou speciální školu.
maja123
hodnocení

U psychologa byl žádnou diagnózu nemá jen tím co si prožil je prostě zaseknuty a díky tomu je opožděný teď se začíná dávat do pořádku proto píši že mým názorem je ze ten rok by mu opravdu neublížil navíc by do školy nastoupil se svým bratrem
lidus*

Diagnozu nemá, fakt pochybuji, že vám někdo další odklad povolí. Syn by měl 9, ostatní 6. Jak by se cítil on? Nevím jaké problémy musel řešit, co si prožil. Nemyslím si, že je vhodné aby do školy chodil s mladším bratrem. Zkuste MŠMT stačí elektronicky a poprosit o radu kam se obrátit, já to tak dělám a vždy mi všude odpoví.

joudis*
hodnocení

0x

Domnívám se že by bylo vhodnější začít školní rok ve speciální škole. Ve třídě je do 10 žáků a k paní učitelce je ještě ve třídě přítomná asistentka která pomáhá pomalejším dětem. Kantoři jsou více obeznámeni jak s těmito dětmi postupovat. Jistě v okolí taková škola bude. Vím že deti dojíždí i 20 km a výsledky jsou znát. Nebo odchází z klasické ZŠ po nekolika rocich právě do speciální kdy to nezvládá a to je pozdě dítě může mít blok že je pomalé a učivo nestiha jako vrstevnici. ;)

maja123
hodnocení

Jde o to že příští rok by nastoupil se svým mladším bratrem na kterého je docela dost fixovany. Speciální škola tu je ale s takovými dětmi že do ní syna opravdu nedám protože by z něj byl pěkný parchant až by pochytil kecy od svých vrstevníků v této škole další škola je i s intrem ale to zase nezvládne psychicky syn si zažil své a opravdu jsem toho názoru že by ten rok ve školce mu jen prospěl než ho cpát do školy kterou nebude zvládat a bude terčem posměchu
lidus*

Joudis u vás specka ještě existuje? Co vymysleli, že i tzv, jiné děti budou chodit na běžnou ZŠ znám jen dvě specky (Brno, Vyškov) kam chodí ale děti opravdu hodně mentálně zaostalé. Máte pravdu speciální pedagog uměl s těmito dětmi pracovat, dnes v běžné třídě pedagog v životě neslyšel nař. o autismu a netuší jak se k takovému dítěti má chovat. Zvláště jeli to pedagog v důchodovém věku, ti mladší už o některých problémech ví nebo jsou schopni si o nich dohledat informace.

maja123
hodnocení

Ano ještě existuje a bohužel jak píšete pedagogové na této škole celkem selhávají a vůbec neví jak se k těm dětem chovat... Ta škola s intrem je logopedicka škola v choustnikove hradisti ale to vím že by nezvládl navíc teď mám před porodem a nechci aby to vzal tak že jsem ho odstrcila kvůli miminku
joudis*

Lidus ...samozřejmě existují ...že vy o nich nevíte neznamená že nejsou *alene* Právě že na spec. školu se jen tak někdo nedostane, musí mít od lékaře co 1/2 roku doporučení. spec-skola.cz, specskoly.cz, zahrada.specskolabites, specialniskolyznojmo, atd. Mají většinou i spec. pedagogické centrum přímo v budově. Vyučující zná jak autistické, bojácné, tělesně nebo psychicky postiženého žáka učit, což na klasické škole z něj bude jen aucajdr. Ale jestli paní chce dát oba sourozence raději spolu, jistě najde oporu v dětské lékařce, která doporučí odklad, jen najít vhodný důvod. Doporučuji předškolu, kam se dochází 1 týdně na 2-3 hodiny a dítě následně ví kam půjde do školy a co ho asi čeká. Dostávají i menší domácí úkoly, je to spíše formou hry na školu, ale dítě je připraveno a nebojí se následně cizího prostředí...*palec2*

lidus*

Právě, že mi sestra učila na jedné specce, většina dětí tmavé pleti, škola zrušená a zůstalo jen školské centrun při ZŠ kam chodí autisté a děti mentálně i fyzicky postižené. 12 dětí, 1 pedagog + 3 asistenti dětí +1 asistent peagoga. Ale je to opravdu pro hodně postižené děti. V Brně vím o další co byla zrušená a děti hodně postižené šly na Kociánku kde funguje a méně postižené byly zařazeny do běžných ZŠ. Tak se nedivte, že mě to překvapilo.

hodnocení

0x
Co si tak hrozneho zazil? Nedelate z nej spis chudacka? Pokud v tom neni diagnoza tak vetsinou bud je dite od prirody hloupe a nebo v tom jsou rodice, coz se odborne nazyva nezralost ditete. Ale to uz je na kazdem, jestli ma svedomi ciste, udelal vse proto, aby dite zrale bylo. Delat z ditete chudacka neni reseni.
maja123
hodnocení

Chudáka z něj opravdu nedělám skoro dva roky žil v domácnosti kde mě muž jeho tatínek bil a dělal i jiné věci od doby kdy to syn viděl má v hlavě bloky a já mám svědomí opravdu čisté s tím že jsem udělala a dělám pro něj vše aby ty bloky z hlavy dostal a nebyl zaostaly
lidus*

mslobkovicovo.cz/... Zkuste oby syny a zjistěte co zvládá jeden i druhý, nejlépe zkoušet nezávisle jdenoho po druhém. Jak se chová v MŠ, co vám tam říká učitelka? Hlavně si nenechte namluvit, někým kdo třeba žádné děti nemá, že je to vaše chyba. Sama nejlépe víte, naco syn má, že něco není v pořádku matka pozná i bez psychologa. Zkuste se smířit s tím, že máte syny dva a každý je jiný. Odklad o rok, o dva o tři... takle to nefunguje, to by na tu ZŠ také nemusel nastoupit. Ale říkáte diagnozu nemá žádnou, není to jen váš názor, má na školu čas, nejde vám spíš o to aby chodil s bratrem? Jak je na tom fyzicky? Má kamarády?

maja123
hodnocení

Kolektivní moc není spíše se všech strani když nemá svůj den zaleze ve školce do domečku a mají problém ho odtamtud dostat aby si hrál... Je celkem dost fixovany na bratra který ho brání a zástava se ho... Nejde jen o můj názor tento názor mají i ve školce i dětská lékařka a i v ppp mi řekli že má velké problémy ale že prostě nastoupit musí protože mu příští rok v dubnu bude osm no napsala jsem na odkaz co mi sem pani dala a uvidím co mi odpoví :) jinak fyzicky dobře ale nezvládá jemnou motoriku navíc má kvůli své psychice problém že když dostane nějaký úkol nebo po něm člověk něco chce tak se mu opoti dlaně ale šíleným způsobem že mu z nich občas i kape pot tím pádem to má i jako rušivý element při práci protože se musí furt otirat
joudis*

Na jednu stranu by bylo dobré aby oba sourozenci chodily spolu do třídy s pohledu staršího. Ale z pohledu mladšího, který se ho musí zastávat a bránit bude vlastně jak koule na noze...Máte to těžké, staršímu pomoc a mladšímu přidělat práci. Jestli mladší je opak a má kamarády a vyhledává kolektiv bude bratr časem na obtíž a aby se nerozhádali. Vy je znáte lépe a víte co čekat od obou, každopádně rozhodnutí je vždy na rodiči, to nikdo jiný neudělá. Přeji, štastný výběr ;)

A on vas tam dva roky veznil? To bych pak chapal.
maja123
hodnocení

No uvidím jak vše dopadne v květnu jdeme na další vyšetření do ppp se všemi papirami od logopedky i psycholozky tak uvidím co paní vykouma a do čeho nás bude tlačit... Rozhodnutí bude těžké děkuji :)
maja123
hodnocení

On byl na mateřské tím pádem já jsem nemohla odejít s dětmi protože bych mu je jakoby sebrala papírově je měl jakoby v péči on že se o ně staral atd.. A ano i pár měsíců nás doma zamykal takže já musela čekat až mateřskou přepíše na mě při svoji světle chvilce abych mohla odejít a hned jak to udělal jsem odešla
asd1

Bití a omezování osobní svobody se řeší úplně jinak než čekáním až nebude mít mateřskou, to jen tak pro příště.

Řešil bych to s psychologem a školou, ale odklad bych určitě nedával, pokud není debil tak 9 let v první třídě je už hodně přes čáru.. Jak píše Honzas dělat z něj furt chudáčka není řešení. Týrání skončilo může se normálně učit.

lidus*

Některým se divím, jak rychle dokáží rozhodovat. Máte vůbec děti?

Ja si stojim za tim co jsem napsal. Za to ze je dite neschopne nastoupit do zakladni skoly muzou rodice. Pani mi to potvrdila. To ze se nechala valit dva roky kvuli materske neresim. Ale bohuzel to odnesly predevsim deti.
maja123
hodnocení

Chlapy jsou vždy chytrý být v mé situaci chtěla bych vás vidět bez možnosti veškeré komunikace s okolím bez pomoci... Jen tak pro příště si toto obviňování že je to moje vina nechte já jsem chtěla radu ne moralizovani :) a. Nebude mu 9 ale 8 čtěte pořádně
skola

Myslím, že jste již dávno rozhodnuta, jen chcete schválit vaše plány. Staršímu chlapci chcete "pomoct" a z mladšího udělat chůvu. Ale to není pomoct, bude celou základku jiný (starší o dva roky) než vrstevníci a do kolektivu nezapadne. Bude to trápení celou školní docházku.

Nechte syna normálně nastoupit do školy, nic víc se nemůže stát než to, že si první třídu zopakuje. Pak by mladšímu uděloval rady, věděl by jak to ve škole chodí. Stouplo by mu sebevědomí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]