Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvojí potrestání žáka

Od: rodic odpovědí: 27 změna:

Syn měl údajně během rozcvičky zopakovat příkaz učitelky. Ta se naštvala a dala mu poznámku + navíc vyloučení z přeboru ve skoku vysokém. A já se ptám: Je možný dvojí trest? A je vůbec možné zakázat žákovi účast na akci pořádané v rámci výuky? Navíc syn je v podstatě ve skoku bez konkurence, takže to mohu brát jako možné ovlivnění výsledku.

Samozřejmně za hubatost za uši dostal!

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

4x

Trest má být takový, aby to trestanému vadilo. Oni ti učitelé zase tolik možností nemají.

hodnocení

4x

@rodic - Je možný dvojí trest?
Poznámka není trest, ale informace pro rodiče o chování žáka ve škole.

A je vůbec možné zakázat žákovi účast na akci pořádané v rámci výuky?
Řekla bych, že ano.

Z. č. 561/2004 Sb. školský zákon

§ 31(1) Výchovnými opatřeními jsou pochvaly nebo jiná ocenění a kázeňská opatření. Kázeňským opatřením je podmíněné vyloučení žáka nebo studenta ze školy nebo školského zařízení, vyloučení žáka nebo studenta ze školy nebo školského zařízení, a další kázeňská opatření, která nemají právní důsledky pro žáka nebo studenta.

hodnocení

3x
POznámku bych nepovažoval za nějaký trest. Jinak ale učitelka zvolila zákazem divný trest - pokud je mladej v tom skoku dobrý, jeho úspěchem by se přeci blýskla i ona. Nechce ho jen trochu podusit?
rodic

Nechce. Dnes opravdu skákat nebude. Třeba aby vyhrálo protekční dítě? Je to divné.

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Asi se vám to nebude líbit, ale je to výchovné. Evidentně si byl váš syn zcela jistý, že si může cokoliv dovolit, protože ..."syn je v podstatě ve skoku bez konkurence," ... No a kantorka ho vyvedla z omylu a vysvětlila mu tím, že prioritu má jeho slušné chování, ne jeho skákání. Ida

hodnocení

1x

Zkuste se s učitelkou domluvit na jiném trestu.

iz*
hodnocení

1x

Jak už napsali přede mnou, není poznámka žádný trest > jde o informaci rodičům o chování jejich syna.

Ani tu neúčast na školním přeboru bych nebrala jako trest, ale jako snahu učitele o pokud možno nekomplikovaný průběh přeboru (Vašemu synovi by asi musel věnovat více pozornosti než ostatním žákům). .

rodic
hodnocení

Takže upřesnění. Syn na povel učitelky "Kroužíme trupem" opakoval slovo trupem. Dostal poznámku a nesmí se účastnit žádných sportovních soutěží do konce školního roku.

Takže logicky z toho plyne, že pokud to udělá v češtině, nebude muset psát diktáty?

Já samozřejmě chápu dnešní učitele, že žáci jsou čím dál drzejší, odmlouvají atd. Ale je jiná doba. Navíc to není tento případ. Syn má vyznamenání a je slušný. Napsal jsem dotaz paní učitelce a popřípadě zajdu i za ředitelem. Moc se mi to nelíbí.

yyy

..Tvůj syn nemá co po učitelce opakovat. Má to jen dělat bez průpovídek. To o jeho "slušnosti " taky něco vypovídá. *ticho*A co s tím má logika v češtině? A každý synáček je hodný pro rodiče.

Tak syn "opakoval slovo trupem" - ale nikdo nevíme jak a v jakém kontextu. Ono i "pouhé" opakování může vyznít jako drzost, nebo si ho tak učitelka může vyložit. A omlouvat to tím, že "je jiná doba" mi taky výchovné nepřijde - ale já jsem holt ta stará škola ;)

Ano, je to tak, jak píšete. Je jiná doba a učitelé, aby mohli vykonávat svoji práci, musí dávat tresty, které nejsou žákům jedno. V tom je ta jiná doba.

Nedávno jsem slyšela jeden "vtípek": Známá se mě ptala, jaké to je, učit. Tak jsem ji přerušoval, dělal směšné poznámky, vtípky, odváděl ji od tématu, uprostřed její věty odešel na záchod, dělal něco jiného, než o co mě požádala... po 10 minutách se rozbrečela.

samosato*

Máte pravdu, je jiná doba. Dřív by váš syn dostal pár facek a bylo by po problému. Dnes to bohužel musí učitel řešit jinak.

Dnes musí být učitel rád, že po hu ústech nedostane on.

rodic
hodnocení

No já bych chtěl vidět vás, jestli v zaměstnání děláte vše bez odmlouvání a přesně. Já netvrdím přece, že syn neudělal chybu, ale že trest je neadekvátní. Je to první poznámka za 7 let na ZŠ. Ale vy jste tu všichni svatí a učitelka génius. Co by asi udělala, kdyby jí nějaký fracek pana podnikatele poslal do pr...zastřelila ho?

@rodic - Určitě neděláme - a nejen v práci - ale většinou jsme srozuměni s tím, že sankce může následovat. Váš syn se to teprve učí - a naučit by se to měl, ještě to bude v životě mockrát potřebovat. Nebo když ho ztrestá nadřízený v práci, taky mu napíšete dotaz a případně zajdete za ředitelem firmy?

samosato*

Nevím jak to máte vy, ale já v práci pracuji bez odmlouvání, to v prvé řadě. S tou přesností to už občas bývá horší (nikdo nejsme dokonalý) a samozřejmě v případě špatně odvedené práce musím očekávat nějaký trest od nadřízeného.

Pokud jde o přiměřenost trestu, těžko hodnotit. Máme tu názor jen jedné strany (váš) a nikoliv učitele.

Z mého pohledu: buďte ráda že ho takto potrestala. Trest je pro něj evidentně citelný a bude si to pro příště pamatovat.

rodic
hodnocení

Jenže nevychováváme ovce, ale myslící lidi. Oni nejsou blbí, jsou jen malí. A když vidí, jak se učitelka chová, udělá si do života obrázek poněkud jiný než by měl.

yyy

Za mě by dostal okamžitě 2 z chování a za vyrušování poznámku. To by pro něj bylo účinější. Ta poznámka by byla pro Tebe, že ho nevedeš řádně, aby se uměl chovat v kolektivu. a nerušil ostatní. Něco to o Tobě i vypovídá. Ne nadarmo se neříká, že děti jsou obraz rodičů.

A víš moc dobře, co povedený synáček tí "kroucením" myslel a měl na paměti o zadní části těla, že? Tak sklapni kramfleky a jdi do školy se za vzorného žáčka omluvit a cestou si ulom lískovej prut a běž vyšlehat synátora, sice opožděně za velikonoce, kterých si chudák moc neužil.

...jo, a kdyby by myslel, tak ví jak se má už chovat.

@rodic - A když vidí, jak se učitelka chová...

... tak je to pro chytré dítě poučení, že ne vždycky je život a nadřízený fér. Nebo mu to rodič vysvětlí.

rodic
hodnocení

yyy to myslíte vážně? V tom případě jste u mě chudák.

Přeji všem hezký den. Odcházím.

yyy

pro rodic - Vážně to myšleno je. Tvůj synáček vyrušoval a můj ne. U mě by za to dostal co proto. A příjemný odchod na školu.

lidus*
hodnocení

0x

Asi mě tu opět ukamenují ale já žasnu nad tupostí dnešních pedagogů, za každou kravinu poznámka, napomenutí, důtka, dvojka z chování. Pokud jste si jistá, že syn nelže a potvrdí to jiní žáci, odvolejte se ale pozor na to, tak jak se podrží doktoři tak i učitelé. Kdo chce psa bít, hůl si najde a synek asi svatý nebude. Nechte to být, kluk si uvědomí, že pán je pán a plebs drží hubu a krok, v životě se mu to bude hodit. Na druhou stranu si dnes někteří rodiče stěžují na učitele i když jen nechtěně drcne do jejich hodného dítěte, ne tak aby mu jednu vlepil. Je to snažší než psát poznámky a nechat díte tzv. poškole je úplný nesmysl, to tam musí s tím děckem zůstat, zadarmo a okrást se o volný čas. Ale trest zákaz účasti na atletickém klání, nechápu už vůbec. Má cesta by vedla do školy a tam bych zjistila jak to opravdu bylo.

liska5
hodnocení

0x

Liduš, já tady taky jen zírám. Zatím jsem neměla chuť se do toho zapojit. Tělocvik jsem učila 36 let. A kde jinde, než v tělocviku musí být trochu sranda. Paní učitelce ujely nervy. To chápu. Je toho moc i na chlapa a děcka dovedou být někdy fakt na pár facek. Ale tohle!? To snad né?! Já bych klukovi předala rozcvičku, ať pokračuje, když je tak chytrej. Po hodině bych si ho vzala bokem a řekla mu, kde jsou hranice... a jak může druhý vnímat takovou poznámku. On by / při své inteligenci/ ocenil mou velkorysost a příště by si dal bacha. Na to bychom si plácli.

Jak znám puberťáky, mám dojem, že u toho předvedl kroužení trupem s důrazem na jeden moment. *alene* Tak to bych komentovala jako specificky jeho pojetí rozcvičení. Třída by se zařehtala a jelo by se dál.

Jenze je tu mensi hacek. Nikdo nevi jak to presne bylo. Treba uz mel nasbirano.. taky by mi prislo zvlastni aby kvuli tohoto ucitelka udelala to co udelala. Asi by bylo lepsi zjistit postoj ucitelky nez tady jen polemizovat.
liska5

I to je možné. Já hlavně chtěla vyvážit tu nekompromisní diskusi přede mnou.

@liska5 - Dneska, když byste si žáka "vzala bokem", nikdy nevíte, z čeho vás osočí - hovořím obecně, aby se někdo necítil dotčen, ale o pár podobných výlupcích vím. Poznámka je jasná a dá se o ní polemizovat - ale pokud si dítko postěžuje, že mu kantor/ka dal/a v kabinetu pár pohlavků, je na malér zaděláno.

liska5

Jedubabičko, vím, že existují spratci, kteří jsou schopni kantora potopit, zdiskreditovat...Člověk žasne, co vše se může zrodit v takové telecí hlavě. A rodiče jen zírají, že on přece doma nikdy nic... Mockrát se ale s mnohými dalo mluvit, když neměli podporu pubertálního davu. Jako s dospělými. Bokem- myslím veřejně, ale stranou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]