Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde se užívá slova hodovačka

Od: adam97® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat, jestli znáte výraz hodovačka (spisovně pomlázka) a jestli patří do vašeho nářečí i jiné výrazy.

Děkuju moc.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vím, že se používá, ale nevím přesně kde. U nás se říká "šmigrust".

" Místo s pojmenováním "pomlázka"se v různých moravských a českých nářečích lze setkat také se synonymy: "kančůch", "mrskačka", "sekačka", "šlehačka"nebo "švihačka", "hodovačka"nebo "houdovačka", "dynovačka"nebo "binovačka"(Náchodsko[2][4]), "žíla pamihod", "pamihod"nebo "pamihoda", "metla", "kyčka", "karabáč", "korbáč"nebo "důtky", "kocar", "karabina", "čugár", "tatar", "kantár", "žila"nebo "žilka", "šibačka"nebo "šibák";[2] na Slezsku a v Polsku s výrazy "šlahačka", "namrskut", "šlerkust", "šmigust", "šmigrus"nebo "šmigus"[5] a i jinými."

cs.wikipedia.org/...

hodnocení

Ano, děkuju za přehled, těch pojmenování je opravdu hodně... Jsem Pražák a pojmenování hodovačka jesm slyšel tady, ale podle mně se to tady neříká. Je možné, že je to nějaké středočeské nářečí (ale jsem na pochybách, přece jenom pražská mluva je hodně rozšířená i v okolí, a nářečí snad už tady žádná nejsou.?)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]