Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mez kluzu lana

Od: mapus odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli lze dohledat mez kluzu lana. Potřebuji vypočítat prodloužení.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

0x

poptáváte mez kluzu ocelového lana, ne? Tu najdete v tahovém diagramu oceli.

Normální špagát žádnou mez kluzu nemá.

Mez kluzu lana
mapus
hodnocení

Aha. Mi jde právě o to, spočítat prodloužení lana při určité síle a zjístit, jestli se nacházím ještě v pružné deformaci. Ale materiál lanek nemůžu nikde najít. Jde o lanka 6x19-WSC a 6x19-FC. Mám se zeptat přímo výrobce nebo je to někde dostupné kromě normy?

Jinak ještě pokud tedy uvažuju správně tak u lanka WSC budu počítat prodloužení s plným průřezem a u lanka FC s mezikružím? Protože lanko FC nemá ocelovou duši.

lmgify
hodnocení

0x

Geometrie lana (WSC)

Různé tahové pevnosti (1_70MPa) ( odsud)

Materiál a parametry ví asi jen výrobce.

mapus
hodnocení

No geometrii znam, ale pravě neznam vypočtovy průřez.

lmgify

Jak chceš počítat pevnost lana, když ani neznáš jeho velikost, tedy průřez (plochu) na kterou bude ta síla působit?

Kde jsi sebral to lano? S tou geometrií to může být průměr od cca 1cm klidně do několika cm. To jsou řádové rozdíly v pevnosti.

mapus
hodnocení

Znam pruměr 3 mm, ale mluvim tady, že bych potřeboval vypočtovy průřez (vzorec nebo je to normalní průřez? Ale proč, když duše je vice elastická). Ten pravě neznam a ano bez něho to nejde počitat.

lmgify
hodnocení

0x

Tady uvádějí normy (EN12385-4, ČSN 02 4322), kde je to dané. Dělají se v několika pevnostních třídách (mez přetržení 1770, 1960, 2160MPa).

doplněno 19.04.19 00:13:

Wikipedie má lepší přehled příslušných norem.

mapus
hodnocení

Pravě toho jsem se bál, že to bude jenom v normách.

lmgify
hodnocení

0x

Když ty znáš jen uspořádání (6x19-WSC) a průměr. Bez znalosti materiálu a průměrů drátků nebo vyčtením z norem to nespočítáš.

Asi před rokem jsem počítal pevnost těch lanek na věšení prádla ("prádelní šňůry), které prodávají s mezí přetržení snad kolem 1700MPa nebo kolik a vyšlo mi, že průměr drátu (jediný parametr, podle kterých lanka v běžném nespecializovaném krámě prodávají) je asi 3x větší než součet průřezů drátků (a to rozhodně nejsou typu 6x19, kde je více "vzduchu"). Při použití jen na mez tečení a určitý bezpečnostní koef. mi vyšlo, že když budu počítat s průměrem lanka, tak pro pohodlnou zátěž musím počítat s desetinou té uváděné pevnosti a v absolutních číslech to byly relativně malé zátěže (nízké stovky kg, což dlouhá šnůra s těžkým mokrým prádlem klidně může mít). Překvapilo mě, jak je to málo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]