Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli lze dohledat mez kluzu lana. Potřebuji vypočítat prodloužení.
poptáváte mez kluzu ocelového lana, ne? Tu najdete v tahovém diagramu oceli.
Normální špagát žádnou mez kluzu nemá.
Aha. Mi jde právě o to, spočítat prodloužení lana při určité síle a zjístit, jestli se nacházím ještě v pružné deformaci. Ale materiál lanek nemůžu nikde najít. Jde o lanka 6x19-WSC a 6x19-FC. Mám se zeptat přímo výrobce nebo je to někde dostupné kromě normy?
Jinak ještě pokud tedy uvažuju správně tak u lanka WSC budu počítat prodloužení s plným průřezem a u lanka FC s mezikružím? Protože lanko FC nemá ocelovou duši.
Geometrie lana (WSC)
Různé tahové pevnosti (1_70MPa) ( odsud)
Materiál a parametry ví asi jen výrobce.
Jak chceš počítat pevnost lana, když ani neznáš jeho velikost, tedy průřez (plochu) na kterou bude ta síla působit?
Kde jsi sebral to lano? S tou geometrií to může být průměr od cca 1cm klidně do několika cm. To jsou řádové rozdíly v pevnosti.
Tady uvádějí normy (EN12385-4, ČSN 02 4322), kde je to dané. Dělají se v několika pevnostních třídách (mez přetržení 1770, 1960, 2160MPa).
Wikipedie má lepší přehled příslušných norem.
Když ty znáš jen uspořádání (6x19-WSC) a průměr. Bez znalosti materiálu a průměrů drátků nebo vyčtením z norem to nespočítáš.
Asi před rokem jsem počítal pevnost těch lanek na věšení prádla ("prádelní šňůry), které prodávají s mezí přetržení snad kolem 1700MPa nebo kolik a vyšlo mi, že průměr drátu (jediný parametr, podle kterých lanka v běžném nespecializovaném krámě prodávají) je asi 3x větší než součet průřezů drátků (a to rozhodně nejsou typu 6x19, kde je více "vzduchu"). Při použití jen na mez tečení a určitý bezpečnostní koef. mi vyšlo, že když budu počítat s průměrem lanka, tak pro pohodlnou zátěž musím počítat s desetinou té uváděné pevnosti a v absolutních číslech to byly relativně malé zátěže (nízké stovky kg, což dlouhá šnůra s těžkým mokrým prádlem klidně může mít). Překvapilo mě, jak je to málo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.