Nejste přihlášen/a.
16.1: nižší má 21 řad, tzn. přesouvá se 21 - 1 = 20 sloupců, což je 20 krát 21 = 420 čtverečků, které po přesunutí budou tvořit horní řadu vyššího, neboli vyšší bude mít 420 sloupců
16.2: vyšší má 110 sloupců, přesouvá se tedy 110 čtverečků do celkem x-1 sloupců nižšího, který má x řad.
x.(x-1)=110
x2-x-110=0
Vyřešit kvadratickou rovnici:
x1=11
x2= -10 (počet řad musí být samozřejmě kladné číslo)
Nižší má 11 řad.
16.1: nižší má 21 řad a přesouvá se 20 sloupečků, to je celkem 21.20 = 420 čtverečků (tohle je jen popis toho obrázku přesunů ze zadání). Všech 420 čtverečků bude v horní řadě vyššího (to je opět zadáno už v zadání) a tedy vyšší bude mít 420 sloupečků.
16.2: pokusím se vymyslet něco bez kvadratické rovnice.
(po dlooouhém přemýšlení) Hmmm, nic mě nenapadá.
Je to v podstatě stejná úloha jako v 16.1, kde se počítá x.(x-1) = 420 pro x=21
Zde se počítá x.(x-1) = 110, kde x je počet řad nižšího.
Spočítáme to tabulkou:
x ... x-1 ... x.(x-1)
1 . 0 = 0
2 . 1 = 2
3 . 2 = 6
atd.
9 . 8 = 72
10 . 9 = 90
11 . 10 = 110
12 . 11 = 132
atd. (nemá cenu dále počítat, protože jsme už překročili 110 a čísla se jen zvětšují).
Z tabulky je vidět, že x.(x-1)=110 platí pro x=11.
Protože x je počet řad nižšího, tak nižší má 11 řad.
V těch úlohách žádná složitá matematika nebo vzorce nejsou. Je to jednoduché sčítání, odečítání, násobení a dělení.
Chce si to pořádně přečíst zadání, uvědomit si, co už je zadáno a jak spolu zadané věci souvisí a pak zjistit, na co se ptají, ať zbytečně nepočítáš něco, co nemusíš nebo co ani nejde při zadaných hodnotách spočítat.
Hlavně nezmatkovat, v klidu si přečíst zadání, pochopit ho, začít řešit příklady v testu, u kterých hned víš, jak je řešit a později se vrátit k těm obtížnějším.
Uvidíš, že budeš fajn.
U této úlohy mi připadalo nejtěžší pochopit, jaké kostky se kam přesouvají. Až to pochopíš, tak výpočet je jednoduchý - ty moje výpočty jsou, jak vidíš, na jeden nebo dva řádky a nic složitého v tom opravdu není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.