Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinný sběr odpadků pro děti ZŠ

Od: jezevec* odpovědí: 42 změna:

Ahoj všem,

v pondělí máme Den Země. Základní škola, kterou navštěvuje můj syn, se má v jeho rámci zúčastnit promítání nějakého eko-filmu a pak jít sbírat odpadky po vsi. Rád bych znal váš názor. Na několika místech v naší vísce se totiž scházejí fetky, není výjimkou narazit na těchto místech na použité stříkačky. Škola dětem žádné ochranné pomůcky na tuto činnost nedá. Kromě rizika infekce se mi nelíbí ani výchova dětí k tomu, že je normální uklízet bordel, který udělal někdo jiný, ani k tomu, že když bordel uděláte vy, přijde nějakej osel a uklidí to za vás. Takže mám sto chutí ho v pondělí nechat doma. Co si o tom myslíte? Jsem exot, nebo máte na věc podobný názor?

Díky všem a užijte si víkend!

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

...že je normální uklízet bordel, který udělal někdo jiný, ani k tomu, že když bordel uděláte vy, přijde nějakej osel a uklidí to za vás...
Vzdy zalezi na uhlu pohledu. Taky se na to da koukat tak, ze jde o vychovu deti k tomu, aby nebyli ke svemu okoli lhostejni, aby si uvedomovali, jak se clovek ke svemu okoli a k prirode chova a mozna jim to pomuze dovtipit se, ze podobne chovani mozna neni to prave.

Ne nadarmo se rika, ze vlastni zkusenost vychovava mnohem vice, nez prenesena. Co je nazornejsi a spise jim ve vychove prospeje? Ukazat jim ve tride obrazek haldy odpadku nebo vyjit ven a ukazat jim to na vlastni oci? Kdyz se pro to navic budou muset ohnout, o to vic si to jejich telo a hlava zapamatuje.

Dalsi uhel pohledu muze treba byt, ze sve deti vystavujete ryziku Vy, kdyz dobrovolne bydlite v mistech / pripadne tam posilate sve deti do skoly, kde se shazeji fetaci.

Tech uhlu pohledu muze byt spousta. Kazdy si najde nejaky.

-

Co se tyce hygiencike stranky veci, tak predpokladam, ze

1. si o vasich obavach a o tom, jak to hodla resit muzete promluvit primo s tridni ucitelkou

2. nenechavate vychovu svych deti pouze na skole ale take je vychovavate, a tedy, ze jste schopen s nimi probrat zasady hygieny a bezpecneho chovani (nejen) pri podobne cinnosti.

ps. Proc byste je nemel vybavit ochranyma pomuckama vy? Copak napr. zastery pro vytvarku porizuje take skola?

rv*
hodnocení

9x

Jste exot. A to jsem takový obojetník, že sám bych sbírat odpadky nešel, ale své děti bych tam poslal. A to z výchovných důvodů.

Když si děti začnou všímat věcí okolo a i toho nepořádku, tak si třeba uvědomí, že odpadky patří na své místo a nepohazují se okolo.

Sebe už vychovávat nepotřebuji, kam patří odpad vím, proto ani tuto výchovnou aktivitu nemusím provozovat.

jezevec*
hodnocení

Co je výchovného na tom, když nedobrovolně a zadarmo napravujete něco, co způsobil někdo jiný? A co říkáte na variantu, kdy se jedinou odměnou za takovou činnost stane nákaza žloutenkou?

rv*

Ale tak to máte s celou školní výchovou. Obvykle by si děti dobrovolně vybraly jinou zábavu, než poslouchání matiky ve třídě. A navíc výuku musí protrpět též zadarmo.

hodnocení

8x

Nejste exot. I když jsou podobné aktivity chvályhodné, podle mě by měly být jednak dobrovolné, jednak zabezpečené (a to i logisticky, třeba i těmi zmíněnými ochrannými pomůckami).

(Minulý víkend byl synek se skauty čistit studánku někde u Bouzova. Docela si prý mákli)

jezevec*
hodnocení

Děkuji, Jethro. Kdyby byla akce dobrovolná, neměl bych s tím sebemenší problém...

hodnocení

6x

Myslíte, že vaše děti nikdy nic neodhodily? Víte to určitě nebo jen tomu chcete věřit? To z nich chcete vychovat sobce zahleděné jen na zisk? Myslíte, že děti dobrovolně uklidí nepořádek kolem sebe, který udělal někdo jiný? Myslíte, že když škola řekne, kdo chce, ať jde uklízet veřejné prostranství, že děti půjdou samy od sebe dobrovolně? Kolik dětí přijde, pokud všichni rodiče uvažují jako vy? Myslím, že když půjdou uklízet, že třeba příště ten papírový kapesník nebo papír od žvýkačky neodhodí. Vlastně v životě nebudou moct dělat jen to, co samy chtějí. Do školy taky přece chodí a musí Vždycky se nedá všechno hodnotit penězi .

hodnocení

6x

Připadá mi smutné, že se na jarním úklidu zaneřáděné vesnice nedomluvili dospělí. Organizovat to měl osadní výbor. Nebo třeba místní fotbalisté, myslivci... Místo, kde se mohou nacházet použité stříkačky, by měli uklízet dospělí. Tam bych dítě opravdu neposlala. Ale jinak s drobným úklidem veřejného prostranství dětmi problém nemám. Když chci mít kolem sebe hezky, musím se trochu přičinit. Bez jisté námahy se to samo neudělá. Dětem bych to zdůvodnila asi tak, že když dělám něco za druhé a pro druhé, dělám to i pro sebe.

Asi jsem ten Vámi zmiňovaný osel, protože na ulici opravdu občas seberu PETku a letáky rozfoukané větrem. Něco možná vyhodili nepořádníci z auta, něco odvál vítr z kontejnerů. Nehledám viníka, sbírám. I sousedé sbírají. A zametáme, když z náklaďáků popadá na silnici siláž. Snaha po úpravnosti je o něco silnější než nechuť likvidovat binec po cizích.

danys*
hodnocení

5x

Jsi exot, že pláčeš tady a ne u ředitele školy! Školá má povinnost zajistit ochranné prostředky. Pokud máš problém, že tvoje děcko bude uklízet bordel po někom jiném, tak nebuď ovce a toto také sděl řediteli školy!

jezevec*
hodnocení

Už se stalo, v pondělí bude doma.

hodnocení

5x

Pokud budou děti opravdu sbírat injekční stříkačky po feťácích, tak to není jen na ponechání dítěte doma, to je na odvolání ředitele školy. Ale myslím, že informace jsou posunuté. Něco řekla učitelka, něco řeklo dítě doma. Všichni známe tichou poštu. Ve skutečnosti se má určitě jednat o hrabání listí a suché trávy.

K neplacené práci - dovolím si přirovnat školní brigádu k této poradně. Všichni víme, že zde jsou rádci a rádkyně, kteří by z fleku mohli sedět někde v placené poradně a ve svém oboru radit za peníze. Ale chodi sem a ve svém volnu radí zadarmo. Mají z toho dobrý pocit, částečně je to baví, občas se něčemu přiučí, humornému zasmějí, jsou v kontaktu s jinými atd. Odměnou jsou jen "body" a slova díků. I když ta odměna často chybí. A školní brigáda je pro dítě něco podobného. Jednak vybočení ze stereotypu, jednak pravděpodobnost, jim za "práci" někdo poděkuje a budou mít ze své činnosti dobrý pocit. A my, rádci na této poradně, víme, že i poděkování je odměna. Je to odměna v lidské měně. A je dobré děti učit, že i lidská měna existuje.

xx

Nejlepší odpověď je od @auxus.

jezevec*
hodnocení

Jenomže ta činnost, co popisujete, je DOBROVOLNÁ, nikoliv povinná!

odpadky
hodnocení

5x

Jezevec - jistě máte normální děti, kteří sem tam něco odhodí na zem, spadne jim, neposbíraj atd. Běžně děti si bince na cestách, chodnících nevšímají a vaše děti nejsou vyjímkou.

Kdo má posbírat byť jeden odhozený papír vašimi dětmi ? Vaše děti to nebudou, vy také ne a tak to musí udělat za vás druzí. Pokud půjdou všichni děti společně uklízet, uvidí ten pro ně neviditelný binec a většinou si pak budou dávat bacha, aby před nikým nikdo nic nehodil na zem.

Proto se pořádají tyto akce. Že nemají zaplaceno? Tak jim to zaplaťte vy. Učit děti, že za vším stojí peníze je napendrek.

Minulý týden probíhala celostátní akce " Ukliďne Česko" - to vám asi nic neříká.

jezevec*
hodnocení

Já se snažím děti učit, že každá činnost má svou hodnotu. Pokud chtějí něco udělat dobrovolně, přátelsky a zdarma, je to chvályhodné. Ale pokud mají zdarma vykonávat něco na něčí příkaz, v pořádku to není...

odpadky

hmmm, ale neodpověděl jste mi - Kdo má uklidit zdarma ! odhozené odpadky vašemi dětmi?

danys*
Skunkovo děcka odpadky neodhazují! :D

Nosí použité kapesníky a plechovky domů, že? Nebo to někde odhodí a tatík má představu, že jeho děti jsou dokonalé.

lidus*
hodnocení

5x

Nezlobte se ale až bude něco příště, tak jej necháte také doma? To mi moc výchovné nepříjde. Mimochodem uklízet kolem přehrady a řeky byl děda, dcera a obě malé (9 a 5 let) vnučky. Gumáky, teplákovky, rukavice a poučit. Nejvíce bylo různých plastových obalů od pití. Užili si legrace a brali to jako zpestření výletu, dostali placku s magnetem a pro děti volný vstup do ZOO.

hodnocení

4x

Už je to sice vyřešené, ale zajímalo by mě, co na to říká Váš syn? Já bych se na jeho místě cítila dost poníženě, že ostatní děti půjdou a já ne, že s tím otec nesouhlasí.

hodnocení

3x

Z dotazu...

1.Škola dětem žádné ochranné pomůcky na tuto činnost nedá. ...To vám řekl kdo, zaměstnanci školy, kteří úklid organizují nebo jen váš syn?

2.se mi nelíbí ani výchova dětí k tomu, že je normální uklízet bordel, který udělal někdo jiný, ani k tomu, že když bordel uděláte vy, přijde nějakej osel a uklidí to za vás... takže NIKDO NEBUDE NIC UKLÍZET, protože i úklidová firma bude za osla...když to vezmu do důsledků...doslovně

jezevec*
hodnocení

Úklidová firma neuklízí zdarma, ta se tím živí, víme?!

nox®
hodnocení

3x

Co si pamatuji, na základce jsme také chodili sbírat odpadky, navíc nás ještě nutili běhat po lese a plnit různé aktivity na příliš čerstvém vzduchu a to bez jakékoliv finanční odměny. Nikomu to nepřišlo špatné, ani děckám, ani rodičům, dnes je asi jiná doba.

doplněno 13.04.19 10:43:

Ještě si tak vybavuji, že jsme vlastně byli rádi, když jsme nemuseli sedět ve škole a učit se a byl v podstatě volný den a byli venku. Na druhé straně mi připadá trochu smutné, že už taková samozřejmost, jako udělat něco pro dobro ostatních bez nároku na odměnu, se bere jako něco nepřípustného a každá činnost by měla být příkladně finančně ohodnocená. Pak se všichni diví, že je celá společnost zkažená a jen se všichni ženou za mamonem.

sosacek
hodnocení

2x

O riziku víte, tak v čem je problém? Vybavte syna ochrannýmy pomůckami sám.. /plast.brýle, rukavice,pevná obuv/

jezevec*
hodnocení

Škola nařídí dětem práci zadarmo a já ji budu ještě dotovat? Proboha, kde to žijete?
Já mám problém i s tím, že děti jsou NUCENY pracovat zdarma! Kdyby to byla akce dobrovolná, neřeknu ani slovo. Ale vést děti k tomu, že je normální nedobrovolně pracovat zadarmo, se mi fakt nelíbí.

hodnocení

2x

@jezevec - Škola dětem žádné ochranné pomůcky na tuto činnost nedá.
V tom případě kontaktovat zřizovatele a příslušnou hygienickou stanici - minimálně s dotazem, zda je všechno podle pravidel - a požadovat písemnou odpověď.

Vy můžete dítěti pořídit aspoň rukavice - nechcete-li je sponzorovat, skočte si na nejbližší benzinku - a takové to "napichovátko", tedy klacek s hřebíkem plus vyslovit přísný zákaz dotýkat se stříkaček, jehel a pod.

Co je výchovného na tom, když nedobrovolně a zadarmo napravujete něco, co způsobil někdo jiný?
Nedobrovolně děláme leccos - a výchovné je na tom právě to, že se naučíme dělat i to, co se nám nelíbí. Děti - aspoň některé, doufám - třeba přijdou na to, že "nedobrovolně a zadarmo" někdo jiný zase napravuje jejich "hříchy".

samosato*
hodnocení

2x

Nejste exot. Osobně bych to řešil tak, že dítěti napíšu na ten den omluvenku ve stylu "rodinné důvody". Tento den bych pak strávil s dítětem kde bych mu nějakou formou vysvětlil, že opravdu není normální dobrovolně a zdarma uklízet bordel po druhých a že holt i ve škole nemají vždy a ve všem pravdu.

Docela bych ráda slyšela, jak otec bude dítku vysvětlovat, že se na veřejnosti bordel nedělá , když kamarádi, kteří jdou "dobrovolně" uklízet, ho dělají. Tak raději budete chodit na procházky a brodit se kapesníky a plechovkami? No, ono je pravděpodobné, že volný čas trávíte na sterilní zahradě s vysokým plotem, tak se vás to netýká. Nevím,kde se dnes bere v lidech ta sobeckost, neochota , dřív bylo takových lidí málo, ale dnes jich nějak přibývá. To vám vůbec nezáleží, jak a v čem budou vaše děti jednou žít? Připadá mi, že dnes mladí docela rezignovali na budoucnost. Možná máte pravdu, kdo ví, co bude zítra, za rok, za 10 let ! Tak proč dělat něco, co nemusím? Naštěstí jsou ještě někteří mladí, kterým budoucnost není lhostejná.A jak píšete, důležité je naučit děti podvádět, vymlouvat se, nechat dítě doma u počítače, protože já / doufám/ budu v práci.

samosato*
Já v uklízení bordelu po druhých budoucnost ani hezčí okolí nevidím. Vy možná ano. Nic víc v mém příspěvku nehledejte.

Tak něco udělejte, ať nikdo nedělá bordel. Kolem našeho baráku a do zahrady odhazují děcka z blízké školy odpadky, když jim něco řeknu, udělají gesto a osloví mě velmi šeredně, tak mi řekněte, co mám dělat než nakonec jít a po druhých bordel uklidit a zadarmo..

To myslíte vážně, že je to řešení - jít to po těch smradech uklidit sama?

To jako že je lepší dělat, že nic nevidím, a až odejdou, tak jít posbírat ten svinčík?

Nejsou to všichni, představte si, že včera nějací kluci sebrali po těch vychovávaných jako některé děti zde přispěvovatelů plechovku a hodili ji do blízkého koše. Přece ale nemůžu být pořád na hlídce!

lidus*

Lenuar to znám, taky jsem slyšela co je ti potom y pí...

fik
hodnocení

2x

Myslete si o mě co chcete ale mě to taky přijde přes čáru. To je jak doborovolný prvomájový pochod za komunistů. Uznávám že dětem neuškodí se dozvědět něco o odpadech a trošku ohnout hřbety,ale to je tak všechno. Aby se moje dítě povinně muselo hrabat ve stříkačách po fetkách bez ochraných pomůcek a sbírat bordel po hovadech kde platí stejně jako u těch stříkaček že nikdo neví co v tom může bejt,to prostě ne. Když by to bylo dobrovolně a dali jim k tomu co potřebují(ochranné pomůcky) proč ne.

Navíc každá obec či město má svoje pracovníky kteří se mají o tohle starat. Konkrétně u nás je jich 5 a že by se nějak předřeli to ani náhodou. Ráno si v klídku pochodí náves,tam to teda jakštakš udělají ale tím to hasne,v ostatních ulicích se tráva seče až když je pomale po kolena a že by je někdy napadlo uklidit ten brajgl,to ani náhodou. Oni mají na práci lepší věci,chlastat kafe a kecat,mrdník po smažkách a prasatech ať si uklidí povinně dětičky při akci Z

Máte si zvolit lepšího starostu, který na to dohlédne. Odpadky máte házet pořádně do kontejneru a pokud vaše děti znají dotyčné smažky / možná je znáte i vy/, tak s tím něco dělejte a nezavírejte se jen doma. Domov není jen dům, zahrada , terasa a bazén, ale domov je i náves, hřiště, les , pole a louky! Asi jste ještě příliš mladý, nebo jste příliš zahořklý. / Jen ještě dotaz, vy nechodíte do práce, že máte přehled, jak pracují pracovníci, kteří mají uklízet obec? A dotazující nepsal nic o tom, že by žáci museli uklízet stříkačky apod, to jim určitě nikdo nenařídí. Bohužel jsou mezi námi lidé smýšlející jako vy a podle toho ten svět vypadá. Schovat hlavu do písku a co je za vraty se mě netýká.

fik

Ano znám smažky,a co s nimi mám jako dělat? Jít za něma a kázat jim že drogy jsou špatné...že ááno?a že nemají házet stříkačky po zemi? Sory ale chci mít zuby na svém místě. Ano chodím do práce,ale v ní mám taky dovolenou nebo náhradní volna,takže když jsem doma,vidím jak obecní pracovníci dělají a jaká práce za něma zůstává. Velmi minimání snaha,takhle dělat v práci tak už mě dávno vyhodí,ale jim je to jedno,se starostem jsou jedna ruka-příště možná lepšího starostu zvolíme,ale co máme dělat teď,vyhodit jej z okna? Uklidím si svůj pozemek a maximálně před domem,co je dál je mi vážně jedno,a není to tím že jsem zahořklý,ale mám celkem dost svojí práce než abych ještě dokázal dělat vesnici šaška a šel uklízet bordel,zatímco by se mě obecní zaměstnanci tlemili do ksichtu. To si běžte dělat vy. Kontejnery tu samozřejmě jsou,ale vyvezou je jen když už to z nich teče ven,jestli má být tohle motivace k třídění nebo k uklízení veřejného prostranství tak to sory jako,to kolikrát i ty plasty radši nacpu do popelnice na komunál.

Nahnat na to děti to už je vážně vrchol ubohosti,ještě bez ochraných prostředků,nikdo neví co podobné existence mají a nemají a ty jehly jsou téměř všude,když bude to dítě uklízet někde v trávě,myslíš si že se o to nemůže píchnout i neúmyslně? Jasně že je nikdo nepošle sbírat jehly,ale to se prostě stát může bez ochraných prostředků. Taky bych na ten brajgl sáhl maximálně tak kleštěma na tyči,rozhodně ne rukou ani s rukavicí

hodnocení

1x

Tak mě zarazilo - @jezevec píše, že děti mají "jít sbírat odpadky po vsi", kde lze "na několika místech narazit na použité stříkačky" - ale nikde jsem neviděla, že by děcka měla jít uklízet zrovna na ta riziková místa. Pravda, možná jen špatně čtu.

doplněno 12.04.19 13:10:

@jezevec - Kdyby měly na výběr - půjdeš sbírat odpadky nebo zůstaneš ve škole a budeš malovat obrázky s ekotématikou...
... je snadno odhadnutelné, jak by to dopadlo ;)

hodnocení

1x

Škola je zvláštní místo. Vyskytují se zde zpravidla vysokoškolsky vzdělaní lidé, průměrný IQ by tedy měl přesahovat hodnoty platné v celé populaci. Bohužel, dnes je to tak, že valná většina pedagogů nikdy nezažila nic jiného, než školu. Jejich zkušenosti s reálným životem jsou tedy značně omezené. Studium je na praktický život (stejně jako v jiných oborech) příliš nepřipravilo, zato někde získali falešnou představu o tom, že jejich způsob předávání informací je ten nejlepší a jediný správný. Zkrátka míra empatie se limitně blíží nule. Alespoň tak to v současné době vypadá v naší ZŠ. Liška, naufrago, případně jiní přítomní pedagogové prominou.

Teď k dotazu, jak to vidím já:

1. Jste exot :-D, obden to tu dokazujete. Spoustu Vašich názorů nesdílím, na druhou stranu ve spoustě věcí, kde se shodneme, bych byl rád podobně extrémní, ale nejde mi to.

2. Řval bych jak tur u podobně organizačně zvládnuté akce (narážím na zajištění bezpečnosti práce a míru poskytnutých informací). Tohle je přesně to, co mi u podobných akcí vadí. V práci si nikdo nelajsne poslat na práci neproškolené lidi bez OOPP, tady je to normálka. "Vždyť jsou to jen děti a my si na reálný život jen hrajeme." V lepším případě poručíme rodiči, co má koupit. (nejlépe den předem, aby, až přijde v sedm z práce, měl co na starosti)

3. S tou prací zdarma a dobrovolností to fakt přeháníte. Kvůli jednomu půldni nikoho neubylo a organizovat to na základě dobrovolnosti / nedobrovolnosti bych fakt nechtěl.

4. Uklízet je potřeba. A každý by si měl zvyknout na to, že jednou za čas prostě musí. On ten nepořádek nevzniká pouze něčím přičiněním nebo nečinností, ale taky vyšší mocí. Takovej vítr u popelnic toho posbírá a někam zanese...

hodnocení

0x

1) Nejste exot.

2) Škola je povinna zajistit ochranné pomůcky, minimálně jednorázové rukavice.

3) Pokud se budete se školou o své názory a nároky "přetahovat", buď bude rozumný ředitel (a nechá vaše dítko třeba rovnat papíry v ředitelně), nebo bude mít smůlu vaše dítko (protože je otec rebel) a můžou se po něm i vozit.

4) V tomto případě bych neřekla dítku, že zůstane doma kvůli sbírání odpadků, ale zařídila bych mu nějakou opravdu nutnou (nejlépe lékařskou prohlídku apod.) akci, která by se musela nezbytně uskutečnit právě ten den, kdy se má jít uklízet, a stejně jako učitele bych informovala i dítko.

Jsem toho názoru, že by se děti měly především vychovávat k tomu, aby nepořádek nedělaly - prvotně v rodině a poté ve škole. A asi jsem zbabělá, ale taky vím, co učitelé někdy dovedou, když se jim člověk vzepře - většinou to odnese dítě.

--------------------------------------------------

ad 4) Nikdy nezapomenu na jednu paní učitelku, smíchy se málem počůrala, když o tom vyprávěla: na jakési vaření? požádala děti, aby každý něco přinesl z domu (čaj, mouku, cukr, ...). A jedna holčička se přihlásila a co všechno přinese se slovy: "MY TOHO MÁME DOMA HODNĚ, TÁTA DĚLÁ VE SKLADU, ALE NESMÍM TO NIKDE ŘÍKAT". Ve kterém ročníku měli vaření to nevím.

Tedy - nenapadlo mě, že vám vadí to, že by děti měly uklízet ZADARMO. Takto jsem o věci nepřemýšlela.

hodnocení

0x

Co vám vadí víc, že budou místo vyučování pracovat nebo že jim to (nevím kdo) nezaplatí.

doplněno 12.04.19 13:22:

Kolik jim platíte za úklid vlastního pokoje nebo pomoc v domácnosti. Určitě vše nedělají dobrovolně, ale i na příkaz.

jezevec*
hodnocení

Asi takhle - děti by měly mít odmalička jasno v jedné věci.
1. Pracuji zadarmo dobrovolně proto, abych někomu udělal radost, nebo někomu pomohl
2. Pracuji na něčí příkaz, pak to nedělám dobrovolně a není příliš etické to dělat zdarma
Píšu to proto, že jsem zásadně proti tomu, aby děti takovouto, nota bene rizikovou činnost vykonávaly. Kdyby měly na výběr - půjdeš sbírat odpadky nebo zůstaneš ve škole a budeš malovat obrázky s ekotématikou, neřekl bych ani slovo. Ale s tímhle mám vážně problém...

jezevec*
hodnocení

Úklid vlastního pokoje má syn v rámci chodu domácnosti, za něj pochopitelně nic nedostává. Ale snažím se ho motivovat jinak - příklad: chceš jít ven s kamarády? OK. Ale nabízím ti možnost skládat dříví za 100,- Kč na hodinu. Šetříš si přece na ten novej počítač, ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]