Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli je vzor také mluvnická kategorie, donedávna jsem si totiž myslel že ano, ale potom jsem se dozvěděl že ne, potom zase že ano a každý člověk mi říká něco jiného
Z jazykovědného hlediska vzor není mluvnická kategorie. Je to jen pomůcka pro určování koncovek jmen. Pro zjednodušení se ale jako mluvnická kategorie mnohdy (na ZŠ) uvádí, protože žáci ZŠ prostě nejsou schopni rozlišit kritéria, dle kterých něco je či není mluvnická kategorie. A možná se v tom možná pokračuje i na SŠ (a já v tom nevidím problém, jen na to případně u svých žáků upozorňuji, někteří si to přeberou, jiní ne).
Ze stejného důvodu se mezi mluvnické kategorie řadí slovesný vid, ale ve skutečnosti jí také není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.