Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem z Pardubic a je mi 29. Mám základní vzdělání, a práci. Trápí mě otázka, respektive rozdíl mezi distančním, dálkovým nebo večerním studiem. Chci se tady zeptat, jestli má někdo podobný problém, popřípadě "návod" na řešení. Jaká forma je nejlepší (mám práci, od sedmi do 12ti, místy do jedné)
Děkuji moc.
Na infoabsolvent.cz si ve sloupečku Forma studia najeď kurzorem na jednotlivé možnosti a zobrazí se ti vysvětlení. Je to opsané ze Školského zákona.
Můžeš sem jen tak ze zajímavosti napsat, jak jsi skončil "jen" se základním vzděláním? Jaké (jestli vůbec nějaké) střední školy jsi dělal, kolik let, jak ti to šlo, proč jsi neudělal atd., případně co teď děláš za práce nebo jaké práce (jestli nějaké) jsi dělal dříve?
Vždycky jednou za čas sem někdo přijde s podobným příběhem a pokaždé je to pro mě nesmírně zajímavé čtení. Vždy mu dokážeme poradit a vyhledat obory a školy. To dospění, prozření, uvědomění si vlastních chyb v minulosti, snaha o zlepšení svojí budoucnosti, tah pro to něco obětovat ... to odhodlání vstát z bláta a vyhrabat se ven z bahna si zaslouží jedině obdiv a uznání a je to strašně silný zdroj motivace pro ostatní v podobné situaci, kteří tento dotaz nějak najdou.
Sem tím, už se nemůžeme dočkat.
Tady na poradně najdeš dotazy lidí s (životním) příběhem ještě (určitě) mnohem horším než je ten tvůj. Vzpomínám si na někoho v tvém věku, kdo žil na ulici asi od 16-17 let a ani nemohl získat práci, protože neměl žádné doklady a neměl pochopitelně ani rodný list, aby si mohl nové doklady vyřídit a teď po asi 10 letech chtěl zase začít žít jako normální člověk. Zdejší poradci mu pomohli vyřídit doklady a nasměrovali ho na pracovní nabídky do začátku pro někoho jako je on.
Někdo opět v tvém věku vydělávající málo, psal, že ještě v životě neviděl moře. Dostal odkazy s nabídkami prací v jeho místě za více peněz a informace na levnou dopravu do Chorvatska (linkové autobusy, autobusy cestovek s volným místem, ...) a ubytování tam (i v sezóně v letoviscích jen za 10€ = 250Kč/noc v soukromí).
Lidí, kteří sem přichází, že si chtějí udělat nebo dodělat výuční list nebo maturitu, je spousta a každý dostane rady s odkazy na informace. Hlavní je napsat, co máš nebo nemáš, kam jsi kdy chodil a co se chceš učit. Tak ti můžeme najít nejrychlejší způsob, jak se tam dostat.
Odpovědi z Poradte.cz se zobrazují vysoko ve výsledcích vyhledávání na Googlu, takže je možné, že hodně lidí hledající odpověď na svůj problém s nedostatečným vzděláním ani nepotřebuje psát svůj dotaz, protože zde již najde vše, co potřebuje. A když si přečtou, jak původní tazatel na tom byl stejně nebo dokonce ještě hůře než oni, tak jim to dodá více sebevědomí a odvahy usilovat o dosažení svého cíle.
Tyto příběhy, jak se člověk vlastní vůlí dokáže vyhrabat z bláta nahoru, mají velkou motivační sílu a proto stojí za to se o ně podělit.
Těším(e) se na tvůj příběh.
Když koukám na všechna vysvědčení, největší problém byl matematika, a český jazyk (ikdyž s gramatikou problém nemám už) Angličtina, na maturitním studiu ano, když koukám na všechny vysvědčení, tak nikde jsem snad neměl Vynikající. Musel bych oskenovat a dát sem všechna vysvědčení která mám...
Už na základní škole jsem měl rok odklad (kvůli řeči, chodil jsem na logopedii) na základní škole mě bavil dějepis a jazyky, naopak mi nešla matematika.
Po základní škole jsem šel na Zdravotní školu, obor ošetřovatel (vyuční list) ale v prváku jsem zjistil že praxe (péče o ležící, na to jsem neměl, prostě jsem se přecenil)
Potom soukromá maturitní, obor podnikání. Jenže byla drahá, neměli jsme na školné, tak jsem ji musel ukončit, Byl tam obor Zedník ale tehdy se objevila epilepsie, takže ani tudy cesta nevedla...
Potom učiliště obor Prodavač v Pardubicích. Učivo i praxi jsem zvládal ale se spolužáky jsme si z praxe odnášeli "suvenýry" a pak buď jsme museli odejít nebo by šla na řadu Policie.
Potom Prodavač v Chrudimi, tam mě chytl záchvat na praxi a málem jsem si ublížil. Dohodli jsme se na ukončení.
Poslední pokus byl Střední škola Chrudim, maturitní obor Sociální činnost (večerní) tady mi nešla angličtina, resp jsem zjistil že mezi angličtinou na učilišti a na maturitním studiu je rozdíl. Mezi těmi pokusy jsem se pokoušel hledat práci ale základní vzdělání nebo epilepsie, ta mi ovšem často zlomila vaz. (nemůžu mít řidičák, dělat noční, dvanáctihodinové směny apod) Nyní dělám Uklizeče v Synthesii (Paramo v Pardubicích) zatím první týden, ale v pohodě, práce mě baví. Tož tak. Léta mezi studii, na učilišti Prodavače v Chrudimi jsem byl pomalu třídní fotr)
Tak jsem konečně zase zpátky tady ...
Koukám, že tomu opravdu věnuješ solidní úsilí si něco dodělat, pokud nepočítám toho prodavače v Pardubicích. Nevzdáváš to. To obdivuji. Jednou ti to pomůže se k něčemu propracovat.
Píšeš, že tě na ZŠ bavily jazyky a přitom si na sociálce vypadl z angličtiny. Škoda. Angličtina patří k těm jednodušším jazykům. Chce si to sednout nad knížku a pochopit ty základy. Klidně si vzít jinou učebnici. Třeba i pro samouky.
Tvůj zdravotní stav dost omezuje možnosti práce a obory studia. O jaký obor máš zájem? Chceš dál zkoušet maturitní obor (to znamená povinná maturita z češtiny, matematiky a angličtiny) nebo pokukuješ po nějakém učebním oboru? Máš nějakou představu, co by tě bavilo dělat za práci?
Práci máš, baví tě, čas taky máš, tohle všechno ti hraje do karet a umožní ti věnovat se studiu.
Kdyby sis dokázal přehodit těch 5 hodin práce na odpoledne, tak bys měl ráno normálně dokonce čas chodit na denní studium.
Myslel jsem, jestli třeba nepůjde něco uznat z tvého předchozího vzdělání, abys nemusel v nové škole začínat úplně od začátku, ale je to moc roztříštěné a nepíšeš, kolik jsi toho kde odchodil, takže rozhodnutí o uznání bude muset udělat až ředitel nové školy, jestli budeš chtít nějaké předměty uznat.
Napiš, po jaké škole nebo oboru pokukuješ. Jestli chceš začít už v září, tak je nejvyšší čas se do vyvolené školy ještě rychle dohlásit.
Hodně štěstí!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.