Nejste přihlášen/a.
Ale ne, 720 je počet jen šesticiferných. Pěticiferné spočítáš jako C(6,5)*5!, kde C(n,k) je kombinačníé číslo "n nad k". Dále čtyřciferné spočítáš jako C(6,4)*4!, trojciferné jako C(6,3)*3!¨, dvouciferné jako C(6,2)*2! a jednociferné jako C(6,1)*1!. Pokud chceš všechny, tak to sečti. Ale pozor. Jde snadno dokázat, že to jde i rychleji. Stačí vzít 6!, vynásobit to číslem e (Eulerovým číslem) a udělat dolní celou část, a pokud nepočítáš prázdnou kombinaci, tak odečíst jedničku.
Tedy 6! * e = 1957,162..., od 1957 odečteš 1 a máš 1956 možností.
Toto platí obecně pro libovolný počet cifer. Třeba pro 9 cifer je 9!*e = 986410,099..., tedy počet možností by byl 986409 (bez prázdné možnosti).
Opakuji a opravuji překlkepy:
Tak v téhle otázce jsou trochu zmatky a protože jsem k nim také přříspěl, dovolím si podrobnější rozbor.Tak za prvé sama otázka. Její název zní "výpočet variací", ale v samotnéotázce se píš!e potřeboval bych zjistit, všechny kombinace čísel ". To jsou ovšem dvě různé věci, a proto jsem položil otázku, jak to tazatel myslí, na kterou ovšem neráčil odpovědět. Možná nevěděl, nač se ptám , pro jistotu rozvedu. Variace jsou skupiny prvků (zde čísel), které se mohou lišit pořadím, tedy například 1,3 je jiná variace než 3, 1; naproti tomu u kombinace jde jenom o vlastní výběr, ne o uspořádání tohoto výběru, tedy výše uveden skupiny reprezentují sice různé variace, ale jednu kombinaci. Takže počet kombinací dvou čícel ze tří je roven třem, totižto 1,2; 1,3; 2,3 a značíme je (viz výše @dominikbnp ) C(3,2) jako kombinační číslo), zatím co k zisku variací musímě prvky kombinace vždy ještě všemi možnými způsoby přeházet, výsledek značíme V2(3) Po tomto upřesnění znovu žádám tazatele o upřesnění. (osobně podle rozpisu zadání bych spíše hádal, že jde o kombinace.)
Ad @richto01: Jak upozorněno níže, to je počet variací šesti prvků ze šesti, ovšem na potvrzení zmatků je rádce nazývá kombinacemi.A k poslední odpovědi bych nejraději dal bod, ale systém mi to nedovolí. důvod se mi nezdá (pokud ho dobře chápu, rozumný, ale budiž.) Zde rádce řeší případ variací, bezvadně a široce, ovšem co když jde o kombinace? Na to jsem chtěl upozornit, ale ve svém komentář jsem to popletl, mělo být: návod odpovídá v počtu variaci ve shodě s nadpisem otázky, ale v otázce samé mluví o počtu kombinací a tazatel se zatím neobtěžoval toto objasnit.
Pokud by tedy šlo o kombinace, v řešení by bylo tžeba škrtnout ty faktoriály. Pak by binomická poučka jednoduše řekla. že součet je 26 - 1.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.