Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odstranit vrstu chromu

Od: vsik odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

Potřebuji poradit. Nevíte zda lze nějakým způsobem odtranit vrstvu chromu z chromového dílu za použítí běžně dostupných chemikálií? Díky za odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
V domácích podmínkách pro laika téměř nemožné. Doporučuji galvaniku, kde niklují, protože nejsložitěji se sundává nikl. Jinak chrom sleze v HCl, nikl se stahuje v kyselině nitrobenzensulfonové chemicky nebo elektrolyticky v speciální lázni. Poddladová měď chemicky v kysličníku chromovém nebo taktéž elektrolyticky. Je třeba sundat celý systém, nejen chrom. Doporučuji zadat odborníkům, jinak se udělá víc škody jak užitku. Taky nedoporučuji pískovat, musí se potom víc brousitVíce na: motorkari.cz/... © Motorkari.czdoplněno 07.04.19 22:24: @jabraka: Ano, to je správná rada, ale pro odborníky. V domácích podmínkách bez nějakých dalších znalostí a bezpečnostních opatření bych to nezkoušel.
vsik
hodnocení

Díky za reakce,
mě původně napadlo to dát do HCL+ peroxit vodíku... podobně jako se leptají PCB desky. Chromovaný díl se mi už úplně odlupuje, tak jsem si myslel když je základ Cu jestli by to tento roztok nepodleptal a nenarušil celou chromovanou vrstvu. Myslíte že je to hloupost? S bezpečnostními riziky konkrétně tohoto roztoku jsem celkem dobře seznámen, párkrát jsem již v tom vyleptával tišťáky, rozhodně dál bych nikam nezacházel.

liska5
hodnocení

0x

To dejte do rubriky Domácnost a bydlení. Tam odpovídají technici a kutilové.

hodnocení

0x

Mohlo by fungovat Al2O3. Nejdřív 80, pak 240 a nakonec 600 zrn/cm².

jabraka*
hodnocení

0x

Chrom by se měl rozpustit v koncentrovasné kyselině chlorovodíkové.,podpořit by to měla zvášená teplota.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]