Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Význam věty?

Od: jj* odpovědí: 9 změna:
Ahoj,vlastně bych chtěla zjistit,co znamená výraz v této větě "Řekl jsem mu,že o to nestojíš"
Děkuji!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Řekl jsem mu (někomu), že (ty) o to (něco) nemáš zájem = nechceš to = nezajímá tě to.

jj*
hodnocení

Děkuji velice!

iz*
hodnocení

2x

Ta věta pravděpodobně na něco navazuje, nejspíš jste o někom a něčem mluvili. Tato věta znamená, že ten s kým mluvíte, řekl tomu, o kom jste mluvili, že o to ("něco"), o čem jste mluvili, nestojíte. [Na té větě není co k vysvětlování. Jen je potřeba si ji dát do souvislosti s tím, o čem jste mluvili před ní.]

doplněno 05.04.19 19:01:

@Kartaginec > máte pravdu, neuvědomila jsem si, že by cizinec nemusel znát význam spojení "stát o něco" ve významu "chtít něco" nebo "mít o něco zájem".

Děkuji za doplnění.

jj*
04.04.19 20:18
hodnocení

Děkuji!

Nevyločoval bych, že pro cizince může být matoucí te výraz "stát o něco" (případně "nestát o něco" ) ve význnamu "chtít (nechtít) něco" ; viz @jedubabicka výše.

hodnocení

0x

Který výraz?

jj*
hodnocení

Může se říct,celá ta věta.Jsme cizinka a nechápu o čem ta věta je

lidus*
hodnocení

0x

Příklad. Kamarád vám chtěl prodat auto, vy auto nechcete, řekla jste to příteli a ten mu řekl.

lmgify
hodnocení

0x

Cizinec odkud? Koukám na ruštinu (Ukrajinci) a říkají to (prakticky) stejně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]