Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v jednom předmětu na VŠ jsme dostali zadanou seminární práci spočívající v tom, že si máme najít mateřskou školku a jít tam "pozorovat"/"hodnotit" jak se děti chovají, co dělají, jak si hrají apod. Máme na to takový dotazník a tabulku kam to máme zapisovat a pak hodnotit. Jedna moje bývalá spolužačka pracuje v MŠ a říkala že to není problém, ale že musím napsat oficiální žádost ředitelce. Potřeboval bych poradit jak takovou žádost napsat. Jsem zvyklý čas od času psát nějaké oficiální maily apod, nicméně mě nenapadá jak formulovat zrovna tuto žádost. Děkuji moc za odpovědi.
Zdravím.
Netřeba z toho dělat vědu.
Napište jí to tak,jako tady nám.
"Dobrý den,paní ředitelko,
jsem studentem vysoké školy xx.Dostali jsme za úkol seminární práci,spočívající ve zjištění,jak se děti chovají v Mateřské školce.U vás pracuje má bývalá spolužačka,která mně sdělila,že by nebyl problém,kdybych tuto práci mohl absolvovat právě ve Vaší školce.
Jedná se o x hodin,nebo x dní.
Pevně věřím,že mně budete nápomocná a vyjdete mé prosbě vstříc.
Velice Vám děkuji za pozitivní odezvu.
S pozdravem XX."
A já (jako pravý rýpal) bych nepsala, že "mi bývalá spolužačka sdělila, že by bylo možné". Zní to, jako když spolužačka mluví za ředitelku. Spíš bych napsala něco ve smyslu, že jsem na paní ředitelku dostala kontakt od ní.
Ale jinak souhlasím, zdvořilý e-mail se všemi náležitostmi poslouží perfektně.
U nás na VŠ bylo zvykem, že se náslechy mohly konat jen v jeden den - pokud má tazatelka jasně dané nějaké další podrobnosti, o kterých ví (dny a hodiny, data, věk dětí...), tak by bylo dobré je uvést.
Samozřejmě chápu,že nejsem robot,abych napsala vše dokonale,dle Vašich představ.
Ale nikdo z Vás se zatím nepokusil pomoci tazateli.
Pouze mne opravujete.
Tak sakra,pište jemu,nikoliv mně
wamp: tak se to naučte, za čárku, tečku či jakékoliv interpunkční znaménko patří mezera. A nerozčilujte se, však radíme tazatelce, jak upravit váš návrh, aby byl tak, jak má být.
Upravit? Spíš celý překopat... Od mezer za čárkama/ tečkama přes spolužačku (do oficiální žádosti jí opravdu necpat)přes mně apod. Wamp místo prskání spíš přemýšlej jestli na kritce něco neni, takováhle žádost od studenta VŠ je opravdu bída, jako ředitelka MŠ bych si pomyslel leda tak "co to je, tohle studuje VŠ?"
S Vámi opravdu nemá smysl dále komunikovat.
Zdůrazňuji všem,aby se také podíleli a napsali svůj koncept tazateli
Wamp někde psala, že jí to dělá telefon.
---------------------------
Ale jinak je to samozřejmě jedna z hlavních typografických zásad. Na 2. stupni ZŠ jsme měli psaní na stroji a za chybějící mezery po interpunkci nám při testech sráželi nejvíce bodů.
Nepotkal jsem telefon, který by mazal mezeru za tečkou, kterou tam sám napíšu... Naopak, plno klávesnic mezeru za tečky a čárky doplňuje automaticky.
Jak píše @wamp - netřeba z toho dělat vědu a už vůbec zde hodnotit formu, protože jde o obsah a to, co napsala @wamp, je dostačující. Jde jen o mail, kterým se tazatel dotazuje jedné paní ředitelky MŠ (což je zřejmě osoba docela lidská a normální) a není to žádost o audienci u vládce světa. Navíc, student VŠ si to už doladí a upraví podle sebe (případně si opraví i ty zde iritující "nemezírky"). Jo, já bych to poslal.
Vědu z toho opravdu není potřeba dělat, ale oficiální žádost nebo e-mail by přece jen měl nějaká kritéria splňovat. Určitě vynechte "jednu bývalou spolužačku" a paní ředitelku slušně oslovte (vyhněte se pozdravu místo oslovení a "oblíbeným" frázím).
Čím jednodušší žádost napíšete, tím lépe. > Příklad:
Místo, datum
Žádost o umožnění náslechu(ů)
Vážená paní ředitelko,
studuji ... a pro účel své seminární práce bych se rád seznámil s chováním a jednáním dětí ve Vaší MŠ. Šlo by o ... hodin (dnů). Časově se přizpůsobím Vašemu rozhvrhu.
S pozdravem
Jméno Příjmení
Kontaktní údaje (e-mail, telefon, adresa, ...)
(... nahraďte konkrétními údaji.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.