Nejste přihlášen/a.
Ahoj! Jsem právě ve 3.ročníku na gymplu, a tak nám občas vyvstane na mysli, co maturita. Tak nějak jsem nad tím přemýšlela a byla i celkem přesvědčená, že bych šla do maturity z němčiny a angličtiny a češtiny a dalších dvou předmětů. Jenomže pak jsem se dozvěděla, z něčí zkušenosti, že prý dělal maturitu ze 2 cizích jazyků a prý by do toho vícekrát nešel...A moje otázka zní: Jaký na to máte názor vy? Je to zvládnutelné, anebo je opravdu lepší soustředit se na jeden jazyk a zkusit maturitu jak státní, tak školní ze stejného jazyka? Říkám si totiž, že ty školní jsou těžší, tak jestli není lepší "risknout" 2 státní... Děkuji moc a krásný den!
umim vice i nesourodych jazyku a ikdyz vicemene se domluvim v tech exotickych a spise vice rozumim, nikdy bych do 2 nesel. Precejen ocekavaji nejaky ucebni standard a ten neni jednoduchy tak, aby se to dalo dat za plny pocet. Musite sama vedet, jestli na to mate, nekomu to jde a nema problem.
Většina lidí maturovala z přemětů, o kterých předpokládala, že je budou studovat na VŠ. Pokud chcete jít studovat právě tyto dva jazyky, tak maturita z nich se hodí. Za nás byly tři povinné předměty: čeština, matika, ruština a pak jsme si mohli zvolit dva předměty. Např. biologii a chemii volili budoucí medici. Dějepis a Zsv ti, co chtěli jít na práva. Fyziku a zeměpis budoucí geodeti a kartografové.
Dělat maturitu z dalších nepovinných předmětů nebo jazyků nemá podle mě smysl. Nikoho nezajímá, z čeho kdo maturoval.
Jestli tvoje budoucí VŠ dává body u přijímaček za maturitu z němčiny, tak pak snad, ale jinak bych se na pátý předmět vykašlal a měl raději více času na ty 4 povinné.
Maturita z němčiny neznamená, že najednou budeš umět lépe německy. Znalost němčiny dokáží ověřit jen Němci nebo Rakušani tím, jak ti rozumí při rozhovoru a ty nějaká tvoje Abitur nebo státní zkouška nezajímá už tuplem. Klidně ses mohla naučit německy doma v pokoji poslechem streamů německých televizí nebo rádií na svém mobilu a jim to bude úplně jedno, protože buď se s tebou lehce domluví nebo ne. Nic jiného je (stejně jako rodilého mluvčího každého jiného jazyka) nezajímá.
Maturovala jsem z češtiny + dvou cizích jazyků, kromě mne ještě devět dalších. Dva z nás si jako pátý předmět přibrali latinu.
Zvládnout se to samozřejmě dá, Záleží jen na tom, jak dalece oba jazyky umíte.
Otázka je i v té obtížnosti > podle mne je dnes lehčí školní maturita. (Ale ani ta státní není nějak zvlášť obtížná.)
Zdravím,
to záleží, jestli vás ty jazyky baví, což předpokládám, že ano. Pokud vás baví nejen komunikace, ale i historie daných zemí, historie jazyka, kousek literatury, geografie apod., tak jděte určitě do toho, protože čím více vás to zajímá, tím více vás to bude bavit a tím lépe se to, dle mého, naučíte.
Já maturoval loni z dějepisu, angličtiny, němčiny (školní), matematika a čj (státní). Své maturitní předměty jsem si vybral jednak podle budoucího zaměření, druhak podle oblíbenosti. A jelikož jsem nepohrdal ani zeměpisem a jazyky, tak jsem měl jasno. Řekl bych, že ty jazyky mají takový mírně podrobnější přehled daných zemí, což mě velmi přitahovalo také z důvodu, že jsem rád studoval takřka všechny předměty; jedinou výjimkou bylo ZSV právě ve třetím ročníku, kdy jsem se doslova k studiu nutil, tehdy jsme probírali právo. Tudíž jsem hned při prvním přemýšlešní nad maturitními předměty ZSV zavrhl.
Domnívám se, že maturita z jazyků obsahovala to, proč jsem šel na gymnázium: rozhled. Ano, měl jsem nějaký základ z dalších předmětů, ale ten základ mi různé maturitní otázky prohloubili. A jelikož jsem již základy znal, prohloubení znalostí zas tak dlouho nezabralo. A konverzace v samotném jazyce pak představovala jen třešničku na dortu. Tím se snažím naznačit to, že pokud jste typ člověka, kterého baví více věcí a který by se nechtěl učit jen jedno téma (jen dějepis, jen zeměpis, jen biologii nebo cokoliv jiného), potom bych se maturity z jazyka neobával, naopak bych ji vítal.
Vybírejte však uvážlivě a také podle přijímacích zkoušek na VŠ. Mnoho zdaru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.