Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maturita - 2 cizí jazyky

Od: christa* odpovědí: 16 změna:

Ahoj! Jsem právě ve 3.ročníku na gymplu, a tak nám občas vyvstane na mysli, co maturita. Tak nějak jsem nad tím přemýšlela a byla i celkem přesvědčená, že bych šla do maturity z němčiny a angličtiny a češtiny a dalších dvou předmětů. Jenomže pak jsem se dozvěděla, z něčí zkušenosti, že prý dělal maturitu ze 2 cizích jazyků a prý by do toho vícekrát nešel...A moje otázka zní: Jaký na to máte názor vy? Je to zvládnutelné, anebo je opravdu lepší soustředit se na jeden jazyk a zkusit maturitu jak státní, tak školní ze stejného jazyka? Říkám si totiž, že ty školní jsou těžší, tak jestli není lepší "risknout" 2 státní... Děkuji moc a krásný den! :)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

0x

umim vice i nesourodych jazyku a ikdyz vicemene se domluvim v tech exotickych a spise vice rozumim, nikdy bych do 2 nesel. Precejen ocekavaji nejaky ucebni standard a ten neni jednoduchy tak, aby se to dalo dat za plny pocet. Musite sama vedet, jestli na to mate, nekomu to jde a nema problem.

christa*

liska5
hodnocení

0x

Většina lidí maturovala z přemětů, o kterých předpokládala, že je budou studovat na VŠ. Pokud chcete jít studovat právě tyto dva jazyky, tak maturita z nich se hodí. Za nás byly tři povinné předměty: čeština, matika, ruština a pak jsme si mohli zvolit dva předměty. Např. biologii a chemii volili budoucí medici. Dějepis a Zsv ti, co chtěli jít na práva. Fyziku a zeměpis budoucí geodeti a kartografové.

christa*
No, ráda bych na biologický zaměřenou, ale máme 5 povinných předmětů, takže ještě 2 kromě Či, Bi, Che a jazyky mě celkem baví. Díky moc.:)

lmgify
hodnocení

0x

Dělat maturitu z dalších nepovinných předmětů nebo jazyků nemá podle mě smysl. Nikoho nezajímá, z čeho kdo maturoval.

Jestli tvoje budoucí VŠ dává body u přijímaček za maturitu z němčiny, tak pak snad, ale jinak bych se na pátý předmět vykašlal a měl raději více času na ty 4 povinné.

Maturita z němčiny neznamená, že najednou budeš umět lépe německy. Znalost němčiny dokáží ověřit jen Němci nebo Rakušani tím, jak ti rozumí při rozhovoru a ty nějaká tvoje Abitur nebo státní zkouška nezajímá už tuplem. Klidně ses mohla naučit německy doma v pokoji poslechem streamů německých televizí nebo rádií na svém mobilu a jim to bude úplně jedno, protože buď se s tebou lehce domluví nebo ne. Nic jiného je (stejně jako rodilého mluvčího každého jiného jazyka) nezajímá.

christa*
Ahojky, děkuji moc za odezvu. No, my máme povinných 5 předmětů.:/ Pěkný den.:)

jenovefa
hodnocení

0x
Maturovala jsem loni a ze tří jazyků - čeština, angličtina a francouzština. Čj a aj státní a frj školní. Na jazyky jsem byla celkem dobrá, před maturou se trochu kousla a začala se učit a bylo to na 1 1 1. Žádný problém. Státní je těžší, než školní. U školní ti přidává to, že zkoušející tě většinou tu věc taky učili - když ses snažila při studiu, nepotopí tě. Takže suma sumárum je to úplně v pohodě. Spíš si rozmysli, jestli chceš opravdu ty jazyky a ne něco jiného. Maturuj z toho, co tě baví a co bys do budoucna chtěla dělat/studovat dál.
Hodně štěstí :)
christa*
Děkuji moc, hned jste mi dodala sebevědomí a naději. :)

hodnocení

0x
Z jakého důvodu chcete mít maturitu ze dvou cizích jazyků?
Potencionální zaměstnavatel ze zkušenosti na to stejně nebere takový zřetel, protože znalost jazyka si ověřuje vždy při pracovním pohovoru.
A nevím o VŠ, která by měla podmínku mít v maturitním vysvědčení 2 jazyky.
Za mě si to se dvěma jazyky uděláte zbytečně těžké. Vzal bych to pouze v případě, že by mi šel jazyk lépe jak jiné předměty.
christa*
Děkuji moc. No ono jinak dále volím chemii a biologii a na další předmět nepomýšlím a jazyky mě celkem baví (povinných předmětů máme 5). Pěkný den. :)

iz*
hodnocení

0x

Maturovala jsem z češtiny + dvou cizích jazyků, kromě mne ještě devět dalších. Dva z nás si jako pátý předmět přibrali latinu.

Zvládnout se to samozřejmě dá, Záleží jen na tom, jak dalece oba jazyky umíte.

Otázka je i v té obtížnosti > podle mne je dnes lehčí školní maturita. (Ale ani ta státní není nějak zvlášť obtížná.)

christa*
Jo? Děkuji moc.:)

tana416
hodnocení

0x
Letos maturuji a jentak namatkou jsem koukla na rozpis testu a pisemnych praci. Jestli vam nedela problem v 8:00 zacit sloh z aj a v 10 nj proc ne. Testy se pak pisi jeden den aj druhy den nj ta je tedy ve stejny den s cj. Urcite maji u vas ctvrtaci na nastence vyvyseny pokyny k maturite tak urcite nahledni.
christa*
Děkuji moc.:) Toho jsem se také obávala.:(

tenspatny*
hodnocení

0x

Zdravím,

to záleží, jestli vás ty jazyky baví, což předpokládám, že ano. Pokud vás baví nejen komunikace, ale i historie daných zemí, historie jazyka, kousek literatury, geografie apod., tak jděte určitě do toho, protože čím více vás to zajímá, tím více vás to bude bavit a tím lépe se to, dle mého, naučíte.

Já maturoval loni z dějepisu, angličtiny, němčiny (školní), matematika a čj (státní). Své maturitní předměty jsem si vybral jednak podle budoucího zaměření, druhak podle oblíbenosti. A jelikož jsem nepohrdal ani zeměpisem a jazyky, tak jsem měl jasno. Řekl bych, že ty jazyky mají takový mírně podrobnější přehled daných zemí, což mě velmi přitahovalo také z důvodu, že jsem rád studoval takřka všechny předměty; jedinou výjimkou bylo ZSV právě ve třetím ročníku, kdy jsem se doslova k studiu nutil, tehdy jsme probírali právo. Tudíž jsem hned při prvním přemýšlešní nad maturitními předměty ZSV zavrhl.

Domnívám se, že maturita z jazyků obsahovala to, proč jsem šel na gymnázium: rozhled. Ano, měl jsem nějaký základ z dalších předmětů, ale ten základ mi různé maturitní otázky prohloubili. A jelikož jsem již základy znal, prohloubení znalostí zas tak dlouho nezabralo. A konverzace v samotném jazyce pak představovala jen třešničku na dortu. Tím se snažím naznačit to, že pokud jste typ člověka, kterého baví více věcí a který by se nechtěl učit jen jedno téma (jen dějepis, jen zeměpis, jen biologii nebo cokoliv jiného), potom bych se maturity z jazyka neobával, naopak bych ji vítal.

Vybírejte však uvážlivě a také podle přijímacích zkoušek na VŠ. Mnoho zdaru.

christa*
Děkuji moc! Pěkný den.:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]