Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatně zformulovaná věta?

Od: honzajde odpovědí: 15 změna:
Zdravím všechny. Před chvílí jsem se na jedné nejmenované poradně ptal na jednu otázku a přitom mi do komentářů padla zajímavá narážka na skladbu jedné určité věty. Chtěl bych se vás tímto zeptat, co se vám nezdá na větě cituji: ,,...báseň od neznámého člověka, který jí v několika řádcích vyznává ne tak úplně lásku, jakožto spíše obdiv.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Asi jste se ptal na názor na nějakou báseň. Dotyčný Vám odpověděl poněkud překostruovanou větou, ale dá se z ní pochopit, co tím chtěl říci. Asi chtěl vypadat "učeně" ;) a moc se mu to nepovedlo. Ono někdy všeho moc, škodí...:)

hodnocení

2x

Nejde o pouhé zdání. Je tam nevhodně použito slovo jakožto.

...vyznává ne tak úplně lásku, ale spíše obdiv.

Jakožto básník vyznával svými verši lásku a obdiv.

Jakožto rádkyně této poradny snažím se poradit a problém vysvětlit.

Když už jde o češtinu, tak zde za slovem poradny, je nutno napsat čárku.

26.03.19 08:30

Proč?

iz*

@Ferax, čárka tam nepatří. Ale přehodila bych zvratné zájmeno s přísudkem: ... se snažím ...

hodnocení

2x

Ad @honzajde - Technická poznámka - "jsem se... ptal na jednu otázku" je rovněž chybná formulace. Víte proč? :)

iz*

Nevím, jak @HonzaJde, ale já (asi) vím. (--´:

26.03.19 17:49

@iz :)

Já také, ale po pravdě, záležitosti tohoto typu mě nechávají chladnou. Dokud říkáme (a píšeme, i třeba v médiích!) věci jako "díky nemoci zavřeno", tak mě nějaké ptaní se na otázky fakt nevzruší.

Mimochodem, v angličtině je správně právě tato fráze (ask a question, případně lay a question). Typická česká zdvořilostní otázka "Can I have a question?" rodilého mluvčího mate, protože ten člověk, který se chce zeptat, přece tu otázku už má (v hlavě), tak proč se ho proboha ptá, zda ji smí mít?

Nedalo mi to ;) - ale je fakt, že nechat se rozčilovat jazykovými zvěrstvy, nesměla bych číst, sledovat TV, poslouchat rozhlas a tak dál. I když tam mi to vadí dost - když se tím někdo živí, měl by to taky zvládat.

Jojo, jenže dneska "se nikdo ničím neživí", jen "něco dělá". A pak to tak vypadá. Je fakt, že když člověk učí (lektoruje) jako já, tak vídá takových chyb, že nemá chuť ani sílu nějaké ještě vůbec vnímat, natož opravovat. Je to špatně? No a co, nejsem přece v práci... :-D

A v dvojhlasém žalozpěvu bychom mohly pokračovat ad libitum... (nebo ad nauseam) :)

figurek*
hodnocení

0x

takto komplikovaně skládanou češtinu najdete v kuchařkách Magdaleny Rettigové. Když jí chcete porozumět, musíte každou větu číst nejméně dvakrát. Vaše věta taky není poskládaná zrovna česky. Taky jsem ji musel číst dvakrát.

Já bych napsal : Báseň od neznámého člověka, který jí v několika řádcích vyznává spíše obdiv než lásku.

iz*
hodnocení

0x

Nezdá se mi "ne tak úplně" a "jakožto". Napsala bych "spíše obdiv než lásku".

hodnocení

0x

Zřejmě jste měl na mysli ...ani ne tak lásku, jako spíše obdiv.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]