Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kombinatorika a ulohy

Od: kristinn odpovědí: 1 změna:

Dobry den:)mam taky problem s kombinatorikou,neviem kedy pouzit ake riesenie

napriklad,sposob akym si mozu sadnut 4 kamarati-Janka,Evka,Filip,Roman a Monika ak Filip chce sediet pri Monike...skusala som ze sposob akym sa mozu vymenit filip a monika krát sposob akym sa mozu vymenit ostatny,ale ked som tento isty sposob pouzila pri ulohe ze :kolko 4-cifernych cisel mozeme vytvorit z 4,5,6,7 ak parne cislice musia byt vedla seba tak uz mi to nevychadzalo tymto sposobom

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

0x

Selským rozumem:

1. uděláš počet možností sezení těch 3 kamarádů: Janko,Evka,Roman

2. vynásobíš čtyřma, protože dvojice Monika-Filip může sedět úplně vlevo, nebo mezi prvním a druhým kamarádem, nebo 2.-3. nebo za třetím (úplně vpravo)

3. vynásobíš dvěma, protože dvojice může být buď Monika-Filip nebo Filip-Monika (tedy kdo z nich sedí na které straně toho druhého)

doplněno 22.03.19 21:29:

Nevím, jestli jsem úlohu dobře pochopil. Mate mě hlavně: "... sposob akym si mozu sadnut 4 kamarati - Janka, Evka, Filip, Roman a Monika", což je 5 jmen. *ee*

Navíc Janka asi bude holčičí jméno a ne "malý Jano". *zmateny*

doplněno 23.03.19 01:41:

Četl jsem zadání znovu a myslím, že už ho chápu (předchozí řešení je dobře).

Nové, přímější řešení (stejné jako předchozí, jen rovnou zahrnuje to násobení čtyřkou):

1. Filip+Monika chtějí sedět vedle sebe, budeme je tedy považovat za jednoho "širokého" kamaráda

2. zjištujeme počet permutací postavení do řady skupiny 4 kamarádů: Janka, Evka, Roman a Filip+Monika

3. permutace čtyř bez opakování je 4! (v předchozím řešení nám vyšlo 4.3!, což je zdejší 4! )

4. řekněme, že toto bylo řešení, kdy Filip seděl nalevo od Moniky. Případů, kdy Filip bude sedět napravo od Moniky bude stejně tolik, proto budeme násobit dvěma ( 4! + 4! = 2.4! )

5. 2.4! = 2.4.3.2.1 = 48

*uf* *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]