Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada škody

Od: lenora* odpovědí: 29 změna:

Dobrý den,

syn navštěvuje MŠ a nechtěně rozbil paní učitelce brýle. Stalo se to, když ji podával krabici, kterou zavadil o brýle, ty spadly a rozbily se. Paní učitelka požaduje od nás náhradu škody. Syna pojištěného na blbost nemáme. Nevíme, jak máme postupovat. Zda se máme pídit po pojištění odpovědnosti za škodu ve školce nebo to nechat být a škodu zaplatit. Předem děkuji za odpověď.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den. I když to syn neudělal schválně, stalo se a paní učitelce způsobil škodu. Já bych se paní učitelkou dohodla a škodu bych za dítě uhradila. Přece jen bude do školky ještě nějaký čas docházet a nechtěla bych žádné nepříjemnosti, aby se tam pak syn necítil nějak špatně. Poučí se ze své chyby a příště bude opatrnější.

ovarerumu
hodnocení

1x

V tomto případě říká OZ

(2) Nebyl-li nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, nebo ten, kdo je stižen duševní poruchou, způsobilý ovládnout své jednání a posoudit jeho následky, má poškozený právo na náhradu, je-li to spravedlivé se zřetelem k majetkovým poměrům škůdce a poškozeného.

§ 2921

Společně a nerozdílně se škůdcem nahradí škodu i ten, kdo nad ním zanedbal náležitý dohled. Není-li škůdce povinen k náhradě, nahradí poškozenému škodu ten, kdo nad škůdcem zanedbal dohled.

Malý syn v MŠ, nemohl posoudit následky svého konání, když podával krabici a zavadil o brýle. Vzhledem k tomu, že jeho majetkové poměry nejsou nejspíše dobré a hlavně poškozený je zároveň osobou, která měla na syna dohlížet, tak učitelka nemá vůči synovi nárok na náhradu škody.

Učitelka může nárokovat náhradu po zaměstnavateli, pokud sama nic neporušila.

hodnocení

0x

" Syna pojištěného na blbost nemáme" - Vy nebo manžel pojištěni nejste?

Pídila bych se po pojistce ve školce, aspoň u nás děti nějak pojištěny byly.

hodnocení

0x
Pokud učitelka nemá paragon od brýlí, pojišťovna na pojistce stejně nedá ani groš. My to řešili kdysi s brýlemi syna. Pojišťovna navíc u brýlí na padrť požadovala potvrzení, že nejdou spravit...

hodnocení

0x

První na řadě je MŠ, ne vy - podle

ZP Obecná povinnost nahradit škodu

§ 265

(1) Zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci škodu, která mu vznikla při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s nimi porušením právních povinností nebo úmyslným jednáním proti dobrým mravům.

takže paní učitelce by měl brýle hradit zaměstnavatel a teprve pak by mohl tuto náhradu požadovat po vás. Zjednodušeně - ať učitelka požádá zaměstnavatele, doloží výši škody - a teprve vyplacené plnění (podle pojistné smlouvy) by MŠ mohla požadovat po vás.

na druhou stranu pro případ plnění pojistky by rodiče museli tvrdit, že zanedbali dohled nad dítětem, a proto dítě brýle rozbilo. pokud ovšem ten dohled zanedbala paní učitelka, která ho v danou chvíli měla svěřeného na starost, tak je otázka, zda si správně plnila své pracovní povinnosti *nevi*

Na zanedbání dohledu bych to neviděla - spíš na to, kde měla pančelka ty brýle položené. Podle pojišťovny určitě ne na místě k tomu určeném *smich*

krtek66
hodnocení

0x

Jestli nevíte jak máte postupovat tak je mi vás líto...opravdu moc...hlavně mě udivuje, že musíte nad takovou věcí uvažovat...prostě ty brýle zaplatťe...

hodnocení

0x

Žádné speciální pojištění odpovědnosti za škodu ve školce není. Tyto škody se řeší z odpovědnosti v běžném občanském životě. To je buď pojištění samostatné nebo je to součást pojištění domácnosti a vztahuje se na všechny členy domácnosti. Zkontrolujte doma smlouvy a jestli nemáte, zaplaťte ze svého.

hodnocení

0x

V případě, že se jedná o drahé brýle a vy máte pojištění domácnosti s odpovědností členů domácnosti za způsobené škody, pak nahlašte své pojišťovně pojistnou událost. pokud máte solidní pojišťovnu, vypořádá se s tím sama ke spokojenosti vaší i paní učitelky. Já jsem nikdy problém neměl, ovšem jsou pojišťovny, které se do poslední chvíle "cukají" a brání se vyplacení plnění.

Otázkou je, jak se k věci poškozená strana staví. Můj syn před léty v zápalu hry rozbil umakartové obložení v tělocvičně a vedení školy nějak nechtělo pochopit, že to pouze nahlásím pojišťovně, která škodu zaplatí a opravu si škola zajistí sama. Neustále se snažili mě přesvědčit, abych sehnal někoho, kdo to opraví. "Vysmál jsem se jim" a protože už se mnou měli jisté zkušenosti (přičemž jsem nikdy neporušil předpisy a pravidla slušnosti), nakonec jim nezbylo, než mi dát za pravdu a opravu zajistili sami.

Na vztahu personálu školy k mému synovi se to nikdy neprojevilo, naopak při jeho studiu na střední škole jsem mu nechtěně svým přístupem získal respekt a pozornost vedení školy v dobrém slova smyslu.

asd1
hodnocení

0x

Za dítě ve školce zodpovídáte vy nebo školka? = celé to jde za učitelkou resp. školkou. Pokud neuhlídá dítě a to se utopí v bazénu tak jde sedět, pokud neuhlídá dítě a to někomu rozbije brýle tak platí škodu...

lenora*
hodnocení

Děkuji všem za odpověď.Pani učitelka mi ráno předala fakturu na 5.000kc. Popravdě, nevím, kdo z vás by bez mrknutí oka, zaplatil celou tuto částku. Vzhledem k tomu, že se jedná o velký obnos, zvolila jsem řešení oficiální cestou. Zavolala jsem ředitelce školky, jak se má v takové situaci postupovat. Byla překvapená, prý se s tím ještě nesetkala. Ale, že vše zjistí a zavolá mi,ať prý zatím nic neplatim. Tak uvidíme. Přesto, všem děkuji. Hezký den.

Ad @lenora - Technická poznámka - částka za brýle není zas tak hrozná, jak se vám zdá, zvlášť jestli se paní učitelka bez nich neobejde a byla to zakázka (téměř) na počkání.

asd1

Pokud o tom ředitelka neví, tak jde o osobní aktivitu té učitelky. Jak jsem psal, za dítě ve školce zodpovídá školka. Mmch. rozbily se zcela nové prýle? Levnější možnost nebyla? Trošku vykuk pančelka.. Mmch. pokud by mi někdo např. při sportu vysklil brýle míčem, tak by mě ani nenapadlo chtít je po něm zaplatit. A od dítěte ve školce už vůbec...

vilik*
Technická ode mě. Brýle jsou zcela rozbité, rozbité sklo, obě skla, obroučky? Nové nebo nošené? Učitelka je měla volně, v krabici, na stole, ke kterému dítě normálně chodí nebo nechodí?
Rozhodně bych neplatil 100 % ceny nových brýlí, i kdyby byly úplně zničené.

Neříkám, že tazatelka musí zaplati všechno - jen podotýkám, že to zas tak "velký obnos" není. Každý nemůžeme nosit brýle za dolar z Číny ;)

asd1

trochu se to probírá tady: Můj názor je ten, že dítě ve školce není dostatečně rozumově vyspělé na to aby za shození brýlí při podávání krabice odpovídalo...

e-advokacie.cz/...

ovarerumu

asd1 > Máme rok 2019 a ve stávajícím OZ je to jinak.

asd1

jj, koukám že to je podle starého. V každém případě to je podobné...

ovarerumu

asd1>

Dle starého OZ nezletilý za škodu vůbec neodpovídá.

Dle nového OZ nezletilý za škodu odpovídá, jen nárok poškozeného je omezen spravedlností a jeho majetkem.

To není vůbec podobné.

asd1

Spíš starý OZ neodpovídá, ale pokud je rozumově vyspělý tak ano; nový OZ odpovídá, ale pokud není rozumově vyspělý tak ne. Ale výsledek mi přijde podobný, jen se prokazuje z druhé strany...

ovarerumu

asd1 > Přečti si ty zákony znovu. Dám příklad.

Vezmu 3leté dítě, které zapne nějaký spotřebič a následně vyhoří třeba barák u známého. Škoda je 3mil kč.

Starý OZ vylučuje jakoukoliv odpovědnost, protože jde o 3leté dítě, které není dostatečně rozumově vyspělé, aby...Tedy není zde žádný prostor pro náhradu škody po škůdci. U nového OZ ale o náhradě rozhodují majetkové poměry škůdce a poškozeného. Tedy pokud jde o zabezpečené dítě, které třeba zdědilo nějaký větší majetek po rodiči a poškozený přišel o střechu nad hlavou, tak bude muset uhradit plnou škodu. Dle starého by neplatil nic.

To je pro to dítě zcela zásadní rozdíl. (schválně jsem uvedl škodu velkého rozsahu, aby byl vidět ten posun v zákoně.Čím bude škoda menší, tím lépe se půjde domáhat náhrady škody po nezletilém.)

jurajjuraj*
hodnocení

0x

tak by me zajimalo jak to dopadne , pojistovna by nejspis chtela minimalne fotky rozbitych bryli, a co si budem povidat v dnesni dobe, ucitelka muze byt tak trochu herecka ...

lenora*
hodnocení

Konečné řešení je takové, že podle paní ředitelky měla učitelka rozbité brýle nahlásit aspoň vedoucímu. Pak by se to prý nějak řešilo.. Nicméně učitelka po konzultaci s ředitelkou žádnou finanční kompenzaci po nas nechce, takže to mám brát jako vyřízenou věc.
doplněno 20.03.19 21:09: Evidentně se paní ředitelce ulevilo, že nemusí nic řešit.

lenora*
hodnocení

Co se týče brýlí, učitelka je měla v době pádu na očích, ale zrovna seděla na dětské zidlicce, když se k ní syn přiřitil s krabicí. Brýle byly 3 roky staré a rozbila se 1 nozicka. Optik brýle opravil s tím že to dlouho nevydrží a že si bude muset koupit nové.

V tom případě nechápu opravu za pět tisíc, respektive tu fakturu - ale hlavně, že to dopadlo :)

asd1

Nové hezké brýle a zkusila jestli jí to maminka zaplatí ;) Ředitelka o tom nevěděla = soukromá aktivita, potom jí buď usměrnila nebo to zatáhla školka, určitě na rozbité věci mají fond, příp. pojistku...

asd1

aliexpress.com/...

Podle čísla může najít i stejné... Za to samé "lehce míň"než tady v optice...

@asd1 - Budu se opakovat - ale opravdu ne každý si může takto pořizovat brýle. Vlastní zkušenost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]