Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Překlad determinant

Od: cole odpovědí: 5 změna:
Ahoj, potřeboval bych pomoc. Jak nejlépe přeložit anglické slovo "determinant"?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host
hodnocení

0x

v matematice stejně: determinant, jinak další příklady významu slova jsou například na dictionary.cambridge.org/...

doplněno 19.03.19 12:55:

Slovník cizích slov také uvádí: "souhrn činitelů určujících a spoluvytvářejících psychický vývoj jedince v době jeho dospívání"

figurek*
hodnocení

0x

slovo determinant ale zrovna moc anglicky nezní, že ne? Já si tak nějak vzpomínám, že starořecké slovo determino znamená něco jako obdařit vlastnostmi.

No ale determinanty jsme počítali ve škole, v prvním semestru. Jediný překlad, který mě napadá, je tady tento : Číslo napsané ve tvaru čtvercové matice.

lmgify
hodnocení

0x

Něco ve smyslu:

• popisovatel

• určovatel (určitel?)

• rozhodovatel (rozhodčí?)

• vnitřní rozhodující vlastnost/hodnota/charakteristika objektu (charakter matice? charakteristické/charakterové číslo matice?)

• apod.

V ne-matematickém smyslu pak ještě: ovlivňující faktor, činitel, (hlavní) důvod, faktor, ukazatel atd.

Wiktionary (odkaz na české slovníky s příklady a překlady)

Wiktionary má pěkný popis u determino.

hodnocení

0x

Já to dělám občas tak, že si najdu ve Wikipedii stránku pojednávající o příslušném předmětu. A pak se podívám, zda ta stránka existuje i v potřebné jazykové mutaci.

joudic*
hodnocení

0x

ukazatel, faktor

The key determinant of the success of čobol prime minister was his endless lying, print media ownership and marketing team showing him as good old uncle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vlastní čísla matice

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]