Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet proudu a kapacity

Od: hyhynka® odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
mám sestavený obvod, ve kterém jsou dohromady 4 odpory, které znám. Dále v obvodu mám 3 kondenzátory. Nicméně znám pouze kondenzátor c2 a c1. Nevíte někdo jak bych mohla vypočítatat C ( ten zakrouzkovany)?
Původně jsem se to snažila počítat přes vzorecek 1/c =(1/c1)+(1/c2). To je, ale blbost.
Pak mě napadl vzorecek C =(1/2pi*f)*1/U1. To by šlo. Napětí znám. To jsem si zjistila přes volmetr. Nojo, ale neznám proud. Jak má prosím pekne vypocitat proud abych vypocilata Kapacitu?
Moc děkuji za reakci

Výpočet proudu a kapacity

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

0x

Musíš znát buď C nebo nějaký proud. Pak sečteš 2 dílčí řešení od jednotlivých zdrojů (ten druhý napěťový zdroj vždy zkratuješ).

Ta vlnovka je ampérmetr?

Výpočet proudu a kapacity #2
hodnocení

Já znám C1 a C2 , C (zeleně zkroužkované budu muset asi dopočítat). Vlnovka značí střídavý proud (resp. jeho zdroj)

lmgify

Jestli je to zdroj proudu, tak kde je jeho hodnota? Pak by ten zelený C šel dopočítat.

host
hodnocení

0x

To jste skutečně měřila na skutečném zapojení, nebo je to nějaké zadání ze školy? Vypadá to podivně, mimo jiné i zapojení voltmetrů. Nebo to máte převzaté z najakého software pro simulaci elektrických obvodů (Tina, MultiSym, apod.)?

Zkuste si pro jednoduchost nějaký příklad s pouze jedním rezistorem a jedním kondenzátorem, zapojenými v sérii a připojené na střídavé napětí, kde použijete vzoreček pro výpočet Xc = 1(/2.pi.f .C) a pro výpočet napětí na rezistoru nebo na kondenzátoru pythagorovu větu, protože se také musí uvažovat fázový posun, ale to jste ve škole jista také brali.

doplněno 16.03.19 10:37:

Zkuste si nakreslit a simulovat od počátku nejjednodušší obody v nějakém, třeba i on-line simulačním programu, například falstad.com/.... Po kliknutí na Edit můžete místo stejnosměrného zdroje vložit váš střídavý, hodnoty součástek měnit posuvem posuvníčků u obrázku schématu vpravo atd,... prostě si pohrát se simulací i obvody. A pak samozřejmě se podívat do učebnice na RC obvody, výpočty impedancí, atd. atd... A pak ty složitější a třeba i ten podivný váš.

host

i hodnoty ve schématu jsou šílené, neskutečné, kdo ví, kdo vám to zadal, škoda času se s tím zabývat...

lmgify

To bude nějaký školní příklad (dost složitý, když má 3 zdroje).

S odporem 1014Ω by bojovalo i hradlo FETu.

vernon
Kde tam vidíš tři zdroje?
EDIT: A jo...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]