Nejste přihlášen/a.
mám sestavený obvod, ve kterém jsou dohromady 4 odpory, které znám. Dále v obvodu mám 3 kondenzátory. Nicméně znám pouze kondenzátor c2 a c1. Nevíte někdo jak bych mohla vypočítatat C ( ten zakrouzkovany)?
Původně jsem se to snažila počítat přes vzorecek 1/c =(1/c1)+(1/c2). To je, ale blbost.
Pak mě napadl vzorecek C =(1/2pi*f)*1/U1. To by šlo. Napětí znám. To jsem si zjistila přes volmetr. Nojo, ale neznám proud. Jak má prosím pekne vypocitat proud abych vypocilata Kapacitu?
Moc děkuji za reakci
0x
To jste skutečně měřila na skutečném zapojení, nebo je to nějaké zadání ze školy? Vypadá to podivně, mimo jiné i zapojení voltmetrů. Nebo to máte převzaté z najakého software pro simulaci elektrických obvodů (Tina, MultiSym, apod.)?
Zkuste si pro jednoduchost nějaký příklad s pouze jedním rezistorem a jedním kondenzátorem, zapojenými v sérii a připojené na střídavé napětí, kde použijete vzoreček pro výpočet Xc = 1(/2.pi.f .C) a pro výpočet napětí na rezistoru nebo na kondenzátoru pythagorovu větu, protože se také musí uvažovat fázový posun, ale to jste ve škole jista také brali.
doplněno 16.03.19 10:37:
Zkuste si nakreslit a simulovat od počátku nejjednodušší obody v nějakém, třeba i on-line simulačním programu, například falstad.com/.... Po kliknutí na Edit můžete místo stejnosměrného zdroje vložit váš střídavý, hodnoty součástek měnit posuvem posuvníčků u obrázku schématu vpravo atd,... prostě si pohrát se simulací i obvody. A pak samozřejmě se podívat do učebnice na RC obvody, výpočty impedancí, atd. atd... A pak ty složitější a třeba i ten podivný váš.
i hodnoty ve schématu jsou šílené, neskutečné, kdo ví, kdo vám to zadal, škoda času se s tím zabývat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.