Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chemie vzorec propanonu, acetonu

Od: kaccie odpovědí: 6 změna:
Prosím jak se udělá strktrune vzorec propanonu, acetonu?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Prostě navaž v řadě tři uhlíky:CH3CH2CH O

- C - C - C = Každý má čtyři vazby. naplněno je šest vazeb a dvě na konci vážou kyslík

lmgify
12.03.19 21:08

Na konci?

lmgify
hodnocení

0x

Kaccie, vždyť jsme to tady rozebírali v tvé jiné otázce před pár dny.

lmgify
hodnocení

0x

Opravdu by mě zajímala existence samostatného propan-1-on . Chemie upřednostňuje karbonylovou C=O skupinu hezky uprostřed ("isopropanon") a 1-propanon mi Google našel jen ve složitějších molekulách.

tramtata

to je přeci nomenklaturický paradox. Propan-1-on by byl vlastně propanal. Proto vám propan-1-on na googlu vyjede jen v těch sloučeninách, kdy je na něj navázán další uhlík, aby splňoval definici ketonu (jeho radikálu). Dávejme si pozor na rozdíly mezi aldehydy (-CHO) a ketony (-R-CO-R). Nemůžeme pojmenovat aldehyd ketonovým názvoslovím. Pozor na kontrolory z IUPACu!

lmgify

Dobrý postřeh s tím propanalem! To mi nějak uniklo.

Díky za vysvětlení. *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]