Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych napsat větu ve smyslu:
Za podstatné jméno slovesné a podstatné jméno slovesné vděčím cizí jméno a cizí jméno. Je asi nevhodné skloňovat cizí jména, že? Jak to přeformulovat, aby ta jména byla v prvním pádě? Děkuji
Cizí jména se v češtině skloňují a je to vhodné (tj. nutné, pokud se chcete vyjadřovat podle pravidel).
Píšete něco do školy? Učitelé si občas vymýšlejí neuvěřitelná "pravidla". Pokud máte obavy, poraďte se s vedoucím práce a když tak to přeformulujte (např. "při mé práci mi velmi pomohli pan X a paní Y, tímto bych jim chtěla poděkovat"). Pokud to není do školy – nebo vám vyučující dovoluje, abyste při práci respektovali pravidla češtiny, určitě všechna jména skloňujte. Viz např. zde:
Ano, píšu něco do školy, už jsem udělala chyb víc než dost, v pondělí do schytám znovu za něco jiného než text.
Ráda bych neměla chyby v textu, který jsem měla opravit a u jmen mi to připadá ještě víc nevhodné. S Benovou variantou té osoby mi to přijde divné a měla jsem u několika vět napsané, že jsou divné, tak to nechci dělat znovu.
Děkuji za Vaši větu v prvním pádě, ale není to poděkování, jen mám napsat, kde jsem vzala nějaká data. Takže když to nejsou Češi, nevadí, že jména vyskloňuju?
elisa24 - pokud máte problém se slovem osoby, tak je více variant, jak ho nahradit. Např. lidé, přátelé, poradci, vyučující, ti, kolegové, dobré duše, znalci, kamarádi, pomocníci. To, že je něco divné, je názor, ale to neznamená, že je to chyba - ovšem, ve škole se o to asi přít s nějakou autoritou nebudete, což je fakt.
poradit se s vedoucím práce - už jsem se ho ptala na takových blbostí, které mi měly dojít samy... už se bojím
Dobrý den, napsal bych např.: "Pan Kabababe a paní Jo-Hu-Ming jsou osoby, kterým vděčím za X a Y. Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.