Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci studovat informatiku - málo peněz

Od: ahoj* odpovědí: 17 změna:
Je to tak, že naše rodina je hodně chudá, co se týče financí, matka s námi nežije a mě a bráchu živí táta a nejspíše to bude tak, že na vysokou školu nebudu dostávat žádnou finanční podporu, tak bych se chtěl zeptat - chci studovat informatiku, jestli Masaryčka nebo VUT si nejsem zatím ještě jistý, ale bude to Brno. Jsem ještě ve tretaku, takže mám času na rozmýšlení ...půjde to tak, že bych dělal již od prvaku brigády, abych se uživil a přitom bych zvládal i studium? Samozřejmě že vše jde, když se chce, ale já jsem taky člověk, který potřebuje občas i oddych a zajímalo by mě, jak to je s tímhle oborem, jestli je ta příprava do školy až moc na to obtížná... :/

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

2x

Obecně o VŠ:

Můžeš pracovat od prváku.

Přednášky nejsou povinné (osobně ale doporučuji navštěvovat).

Některá cvičení a laboratoře se do jisté míry dají v rozvrhu přesouvat.

Během semestru (3 měsíce) mi čas připadal volnější než zkouškové (1,5měsíce), ale jiní v tom rozdíl zase až tak neviděli.

Když studuješ něco, co tě baví, tak ti moc věcí těžkých nepřijde (neznám situaci na konkrétní fakultě MU/VUT - přečti si pořádně popis a obsah oborů a přihlaš se do toho správného).

S přibývajícími znalostmi můžeš dělat lepší brigády (vyšší hod.mzda, flexibilnější hodiny atd.). Přesun krabic v prváku, externí účast na nějakém programovém projektu ve třeťáku nebo nabízet online už od prváku svoje schopnosti (výroba/podpora webu, vývoj apps pro mobil, zákaznický web scrapping nebo já nevím, jaké máš už znalosti nebo co jiného už umíš).

Hodně štěstí!

host
hodnocení

2x

Především se soustředit na učení, bude to po celou dobu plně zaměstnávat hlavu i čas. Nějaké představy o bujném studentském životě a pijatykách mají lidé z vyprávění některých herců, nebo si myslet, že některý den se na přednášky nemusí a místo toho někde zkoušet brigádu, nebo něco pořádat s kamarády. I student je sice člověk, jak píšete, chce nějaké povyražení, ale ujasněte si priority.

Když nemá student moc peněz, snaží se platit pouze to, co je nutné a nezbytné: ubytování na koleji, jídlo, učebnice, dopravu. Přestat nebo vůbec nezačít kouřit - stojí to peníze a student smrdí, nepít, nebo si jen tak občas (a ne pravidelně) dát s kamarády jedno pivko pro udržení kontaktu a hajdy domů neb na kolej a učit se. Budete toho mít až nad hlavu, samé nové a zajímavé věci, které se musí nejen dostat do hlavy, ale pochopit je, naučit se je. Sport stačí laciný - koupit si pohodlné boty a chodit si zaběhat, nebo jezdit na kole, posilovna je drahá. Ostatně tělocvik máte ve škole.

Brigády během roku nebo o víkendech nechat plavat, zapomeňte na ně. Soustřeďte se na studium, zabere vám tolik času, že vám stejně bude chybět. Snažte se zvládnout všechny zkoušky v termínu, nenechat si nic na prázdniny. V době prázdnin si můžete najít nějakou brigádu, dobře placenou, aby už za to ten čas stál, a vydělat si na oblečení na zimu a další potřebné věci a nechat si zálohu na neočekávané výdaje.

Ještě o prázdninách mezi maturitou a nástupem nového školního roku si můžete vydělat tolik, abyste nemusel během roku na žádnou brigádu. Takže nedělat si "poslední prázdniny, leháro..", ale jednu nebo i víc dobrých a výdělečných brigád.

Všechno vám tu popsal rádce arne1, držte se toho.

Abych nezapomněl, existují i sociální stipendia. Podrobnosti ti neřeknu, nikdy mne to nezajímalo. Ale nic nedáš za to jít se pozeptat přímo na studijní oddělení příslušných fakult. Anebo se stavit na pokec za študákama, na každé fakultě existují studentské organizace - kontakt na ně by měl jít najít na webech fakult.

No a pro dobré studenty existují i prospěchová stipendia. Neznám jak je to dnes, ale kdysi mi kolega student říkal, že je pro něho finančně výhodnější se kvalitně naučit a dosáhnout na prospěchové než chodit na brigádu.

iz*
hodnocení

1x

Zkuste se podívat na weby obou škol, jestli některá z nich nenabízí kombinované (dálkové) studium zvoleného oboru. To by snad mohlo být řešením Vaší situace.

doplněno 21.02.19 22:24:

@Arne1, já se na nic neptám. (--:

Obávám se, že máš o studiu na VŠ mylné představy. Možná představy od studentů humanitních oborů... Nám, technikům, se kdysi kolegové kteří šli studovat práva svěřovali, jak je to blbé že je střda protože to musejí do školy... Doufám, že už to ani na těch právech neplatí.

Měl by ses rozhodnout, co chceš dělat - za studovat, nebo pracovat. Asi to nemáš jednoduché, ale studium moc neošidíš.

Přednášky jsou sice nepovinné, ale ne každý vyučující předčítá svoje skripta. Na VUT/FIT svého času streamovali přednášky na Internet, ale myslím že už to radikálně omezili, už jsem se o tom s klukama dloho nebavil. Pak je otázka, jak si můžeš vynechání přednášek dovolit. Předměty na VŠ jsou trochu něco jiného než stejně pojmenované na gymplu. Takže Fyzika nebo Matematika na VUT je opravdu něco jiného než Fyzika a Matematika na střední. Až uvidíš tlustá skripta plná integrálových klikiháků tak se ti protočí panenky. Pokud jsi z průmyslovky tak dvojnásob.

Pokud myslíš na informatiku na MUNI, tak je to po teoretické stránce ještě horší než na VUT, na VUT se předpokládá více technické výuky.

No a dále... Pak máš v rozvrhu teoretické semináře, tam se procvičuje látka z přednášek, ale někdy se probírá i něco navíc - účast se kontroluje. No a nakonec jsou praktická laboratorní cvičení, účast povinná - už i nemoc může být problém.

Tím neříkám, že by šikovní studenti nedokázali nějaký půldem nebo i den vyšetřit, ale raději bych na to nespoléhal dopředu, leda až uvidíš jak to v prvním semestru bude dopadat.

host

arne1: zlatá slova! zasloužil byste nejen body, ale hlavně pozornost všech, kdo si myslí, že při studiu na VŠ je hlavní studentský život, nějaké ty brigády a nepovinné přednášky a že se zkoušky nějak zvládnou.

ahoj*
hodnocení

Děkuju moc :) takže to asi vypadá, že před studiem na VŠ si musím něco vydělat, abych se uživil. Nebo jak byste mi doporučili ty finance řešit? Pro mě je hlavní to vzdělání samozřejmě, ale bez peněz to určitě nepůjde... :/

host: víš, já elektro na VUT vystudoval (a nebyl jsem žádná hvězda) a pak jsem tam jak na informatice tak i na elektru pár desítek let pracoval. Tak to trochu znám z obou stran.

vs

ahoj - je ti 18 let, od 15ti po ZŠ můžeš chodit po brigádách, proč si nevyděláš již nyní?

still10k*
hodnocení

1x

Možnosti tu jsou, ale bude to chtít odhodlanost a pevné nervy. Můžete pracovat při studiu, ale vydělat dost na komplet studia a svoje živobytí je těžké, ale dá se. První rok to ještě jde... Musíte mít štěstí na dobrého šéfa, na dobrý pracovní kolektiv a v neposlední řadě i na kamarády, kteří pomohou v nouzi. Znám študáky, co jezdí po Praze na kole, jako kurýři a doručovatelé jídla. Dělají to pár hodin denně a vydělají si celkem dost. Za mých let takové možnosti nebyly, museli jsme tvrdě hákovat. Mě živily dýška a brigády *smich*

Banky mají pro studenty zajímavé produkty, studenstské půjčky. Např. v KB se po dobu studia se splácejí jen úroky a po studiích se začne teprve splácet ta půjčená částka.
kb.cz/...

ahoj*
hodnocení

Nebo spíš takhle - je tam nutné chodit do školy každý den? Že bych si třeba rozvrhl tak, že bych *například* dva dny v týdnu pracoval 8h a vyšly by mi peníze na všechno potřebné

už to tu bylo... Rozvrh je hodně komplikovaný a při jeho tvorbě jsou jen dvě zásady: aby se tam vešly předměty a jejich vazby na místnosti a aby se na to dali napasovat vyučující a jejich aktivity. Dopředu nikdo neví jak rozvrh dopadne.

skoladalk
hodnocení

0x

a co třeba informatika dálkově na ostravské univerzitě? Lidi k tomu normálně chodí do práce

doplněno 22.02.19 21:08:

osu.cz/...

doplněno 22.02.19 21:10:

určitě budou i jiné VŠ, kde je možné studovat informatiku distančně nebo kombinvaně (dříve dálkové studium). U distančního studia budou ještě menší nároky na docházku než u kombinované formy studia

Dálkově? Tj. víkendy zabité ve škole na zhuštěných seminářích a laboratořích, K tomu daleko větší míra samostudia.

Možná by byla i jiná řešení. Existuje i možnost takzvaného rozvolněného studia, dostávají to hlavně holky které se neubrání svodům...

Asi by bylo opravdu nejlepší začít na studijním oddělení. Pracovnice co tam dělají léta už toho zažily hodně a lecjaká otázka už je nepřekvapí. Při nejhorším tě mohou poslat za studijním proděkanem (to je akademický funkcionář který studijní oddělení řídí). Toho studijního oddělení se neboj, jsou to sice úřednice, ale nejsou tam proto aby studenty nějak otravovaly - spíše naopak.

skoladalk

znám pár lidí, kteří informatiku mají dálkově a jsou celkem spokojeni, zvládají při práci. Je to náročné, ale kdo chce, dokáže...

sebod*
hodnocení

0x

Existují nadace, které přispívají na studium takovým, jako jsi asi Ty. Zkus je pohledat a napsat jim.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]