Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna oboru - musím na pracovní úřad?

Od: odray odpovědí: 2 změna:
Dobrý den, mám otázečku ohledně evidence na ÚP. Ve šk. roce 2018/2019 jsem byl studentem na VŠ. Po dvou měsících jsem ale studium opustil z důvodu, že mě nebavilo a věděl jsem, že ale budu chtít jít příští rok na jiný obor. Studium jsem ale oficiálně zrušil až dnes, čímž mi zmizel status studenta. Do teď jsem ještě 3 měsíce pracoval, ale teď smlouvu vypověděl. Jsem tedy nezaměstnaný, ale mám brigádu na DPP. Chtěl bych vědět, jestli mám povinnost se nahlásit na ÚP, popř. co si musím hlídat, abych platil a nedostával penále. Za 5 měsíců budu zase studentem. Budu moc rád za jakékoliv zkušenosti, rady. Hezký večer.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ax*
hodnocení

0x

Na úp chodit nemusíš jenom na zdravotní pojištovnu s papírem že jsi ukončil studium a dohodou o pracovní činnosti z té brigády.

iz*
hodnocení

0x

Dokud pracujete na DPP, nemůže Vás ÚP zaevidovat > až po jejím ukončení. Na základě DPP můžete pro jednoho zaměstnavatele odpracovat v jednom kalendářním roce maximálně 300 hodin. To odpovídá necelým dvěma měsícům. Můžete ale uzavřít souběžně uzavřít dvě i více DPP s různými zaměstnavateli.

Zdravotní pojištění

Dokud jste pracoval na DPČ, měl je za Vás odvádět stát (jako za studenta) i zaměstnavatel. Pokud jste zaměstnavateli doložil potvrzení o studiu, šlo by pojištění jen ze skutečně dosaženého příjmu.

Pracujete-li na DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně, musíte se u své zdravotní pojišťovny přihlásit*) jako OBZP a hradit pojistné sám. Letos jde o částku 1.803 Kč měsíčně.

Je-li odměna z DPP vyšší než 10.000 Kč měsíčně, odvádí za Vás zdravotní pojištění zaměstnavatel. V tom případě nemusíte nic řešit.

*) Za tu část února, kdy jste byl studentem, za Vás uhradil zdravotní pojištění stát, takže za únor ještě nebudete nic hradit. Jestli si do konce března (stačí i jen poslední den) najdete zaměstnání, z něhož bude zdravotní pojištění odvádět zaměstnavatel, nebo zaregistrujete-li se v téže době na ÚP (pojistné by uhradil stát), nebudete ještě muset nic řešit.

Teprve v případě, že by za Vás za celý měsíc zdravotní pojištění neodvedl nikdo jiný, byste se musel do 8 kalendářních dnů (do 8. dubna) přihlásit u své pojišťovny jako OBZP a do stejného data uhradit 1.803 Kč za březen.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]