Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Operace s čísly

Od: anonymous* odpovědí: 8 změna:
Jsou dána čísla 5/9,2/3,6/11,13/26,10/19,4/7
Určete součet největšího a nejmenšího z daných čísel a výsledek zapište zlomkem v základním tvaru.
Prosím poraďte mi.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host
hodnocení

1x

Vaše otázka a tím i řešení má dvě části: zjistěte, které číslo je nejmenší a také číslo, které je největší. Pak na ty ostatní můžete zapomenout a provést součet pouze těchto dvou čísel. K tomu použijete převod na společného jmenovatele, což jistě ze školy umíte.

hodnocení

1x

Vyjádřila bych si zlomky jako desetinná čísla (např. 5/9 = 5 : 9 = 0,5555). Pak se ta čísla porovnávají daleko lépe.

No a to největší a nejmenší číslo už ve tvaru zlomku bych sečetla, popř. zkrátila výsledek.

dominikbnp*
hodnocení

0x
Jsou dána čísla 5/9,2/3,6/11,13/26,10/19,4/7
Převedení na desetinná čísla je dobrý nápad. Takto hned vidíme, že
5/9 = 0,555...
2/3 = 0,666...
6/11 = 0,545...
13/26 = 0,500
10/19 = 0,526...
4/7 = 0,571...
A největší jsou 2/3 a nejmenší je 13/26. Sečteme:
2/3 + 13/26 = 2/3 + 1/2 = 4/6 + 3/6 = 7/6
A 7/6 je v základním tvaru, tedy je to výsledek.

hodnocení

0x
Já snad jenom připomenu, že pro zjištění pořadí podle velikosti lze také použít převod na společného jmenovatele.
Ale to vlastně už i říkal host Omlouvám se
dominikbnp*

Což je zde ale nevhodné.

Hodnosti či nevhodnosti jsem neříkal nic. Uvádím to jen pro úplnost
lmgify

Zlomky jsou úmyslně voleny tak, aby byly "ošklivé" (mají ve jmenovateli různá prvočísla, takže jejich nejmenší společný násobek je jejich součin, neboli hrozně velké číslo - odhaduji tak o 5 řádů vyšší než vlastní zlomky).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]