Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Inverzní matice bez jednotkové matice

Od: jirkaa odpovědí: 4 změna:

Ahoj, počítal jsem inverzní matici pro matici :

3 3

1 6

Vím že se dá počítat pomocí adjungované matice, ale zajímá mě jestli opravdu tahle matice nejde pomocí jednotkové matice takto (myslím že se to jmenuje Gauss-Jordanova metoda)

3 3 I 1 0

1 6 I 0 1

Protože v prvním řádku nemohu dostat 1 0, protože obě čísla jsou stejná.

Párkrát v testu se mi stalo že mi najednou celý řádek takto zmizel, tak jsem si řekl prostě že jsem udělal chybu někde na začátku tak jsem to celé škrtl a vynechal.

Má otázka je, jestli opravdu jsou matice které nejdou touto metodou? U matice 3x3 by se mi to nechtělo počítat tou druhou metodou, vypadá to celkem zdlouhavě *zmateny*

Děkuji za rady

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

qwert
hodnocení

1x
Jasně že jde.
"Protože v prvním řádku nemohu dostat 1 0, protože obě čísla jsou stejná." -- Chyba. Závěr nevyplývá z předpokladů.
jirkaa
hodnocení

Bohužel, to co jste napsal nevypadá vůbec jako rada.
Můžete to podložit nějak, prosím? Postup gausovy metody pro tohle, aby ten řádek 3 3, vyšel 1 0?
qwert
Vykašli se na úvahy, co je a není možné, a prostě začni ten algoritmus tupě aplikovat. Uvidíš, že se ve skutečnosti k cíli dostaneš.

Později, až to budeš mít trochu v ruce a až se naučíš teorii, na které Gauss-Jordanova metoda stojí, můžeš začít používat věty k tomu, abys dopředu poznal, jestli k výsledku dojdeš nebo nedojdeš, případně jaké ten výsledek bude mít parametry. To má určitě smysl. Ale nemá to smysl v době, kdy ještě neumíš ten algoritmus použít ani v jeho základním případě a kdy vůbec nemáš jasno v tom, co jsou dokázané věty a co jsou nepodložená, a v tomto případě navíc i nesprávná, tvrzení.

hodnocení

0x

Co takhle začít tím, že prvn řádek vynásobíte dvěma a odečtete druhý?

A jen na okraj, víte o tom, že ne každá matice má inverzní? Tahle ovšem má, jak patrno na první pohled; její determinant je evidentně nenulový.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]