Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola absence učitelem

Od: kobo odpovědí: 24 změna:

Dobrý den,

má učitel na střední škole právo přijít za žákem domů (žákovi je 16 let) a zkontrolovat ho zda je opravdu nemocný a jaký je jeho zdravotní stav? Nejedná se ani o třídního učitele, může mu tedy škola poskytnout mobilní číslo žáka a jeho adresu?

Děkuji za odpověď

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

6x

Je málo takových učitelů, kteří nad rámec svých povinností přijdou za žákem ověřit, jestli je v pořádku a něco nepotřebuje. Já, být nemocný, bych byl příjemně překvapen a snažil bych se ve škole tak, abych učitele nezklamal.

iz*
hodnocení

3x

V dotazu je více otázek.

Škola může učiteli předat kontakty na svého (míním školy) žáka. Záleží na tom, k čemu učitel kontakt potřebuje, ale v podstatě je možné učiteli/ům kontakt sdělit.

Učitel (ani vedení školy) nemá právo kontrolovat něčí zdravotní stav. Nevystudoval(i) medicínu, do zdravotního stavu žáků mu (jim) nic není. Jediné, co by učitel (škola) mohl(a) kontrolovat, je důvod, proč žák neplní stanovené povinnosti (proč nechodí do školy).

Ale přijde mi to "zvláštní". Pokud by šestnáctiletý žák bez (řádné) omluvy nedocházel do školy, měl by třídní učitel nebo vedení školy kontaktovat jeho zákonného zástupce.

Tady mne napadá snad jen možnost, že učitel z nějakého důvodu (možná kvůli nesrovnalosti v omluvence) pojal nějaké podezření a snaží se předejít případnému vyhazovu žáka.

hodnocení

1x

@kobo - má učitel na střední škole právo... může mu tedy škola poskytnout mobilní číslo žáka a jeho adresu?
Neznáme konkrétní okolnosti a důvod - ale lze předpokládat, že adresy a kontakty na žáky budou dostupné nejen třídní/mu, např. pro možnou zastupitelnost.

Je ale možné, že má škola ohledně absence žáka jistá podezření - a než to začne řešit "úředně", ověří si skutečnou situaci. Zdravotní stav jako takový si ovšem učitel zkontrolovat nemůže, nemá-li příslušné vzdělání.

jezevec*

Když nemá příslušné vzdělání? *smich* Babi, ani kdyby byl Judrmudrcéescé a přendaval ledviny během polední pauzy, tak na něco takového prostě právo NEMÁ !

jezevče - kdo tedy to právo má? Nebo je student střední školy oprávněn libovolně podvádět?

iz*

@Ra252 > právo kontrolovat zdravotní stav má pouze lékař.

Učitel, škola, zaměstnavatel, ... může kontrolovat pouze důvod nepřítomnosti. Budou-li např. kontrolovat, jestli byl jejich žák nebo zaměstnanec u lékaře, dozví se pouze ano/ne. Ke zdravotnímu stavu jim lékař nic neřekne. O zdravotním stavu není povinen informovat ani žák školu nebo zaměstnanec zaměstnavatele.

Ono nejde o zdravotní stav, ale spíš o to, že žák doručil potvrzení od lékaře o zdravotní neschopnost a tak trochu se fláká po městě, že ..

A dojde-li na zákonné postupy a úřední prověřování, bude studentovi ukončeno studium a možná i lékař dojde jistých komplikací ..

iz*

@Ra252,

i kdyby se žák/zaměstnanec "flákal po městě", není škola ani zaměstnavatel kontrolovat zdravotní stav nemocného. Zaměstnavatel může kontrolovat dodržování léčebného režimu (jestli je zaměstnanec doma v době, kdy nemá vycházky), ale zdravotní stav může kontrolovat nebo hodnotit pouze lékař.

Tak mne napadá: Už jste někdy slyšel o tom, že i v době nemoci musí člověk absolvovat nějaká vyšetření, chodit na rehabilitace, někdy potřebuje do lékárny, ... nebo dokonce může lékař pacientovi povolit vycházky?

iz - ale jistěže. Snažím se naznačit, že pokud má škola podezření, že něco se studentovou nemocí (nepřítomností ve škole) není v pořádku, je i pro studenta lepší neoficiální cesta jejího prověřování. Pokud po takové "nezákonné" návštěvě učitele dojde k omezení výskytu podezřelých omluvenek či neschopenek, může to pro studenta skončit ještě vcelku bez následků ..

skola
hodnocení

1x

Kobo - ach, zase ta práva žáků ... hm, nějak tu chybí dotazy na žákovské povinnosti.

Návštěvu učitele u vás doma si špatně vykládá Učitel nejde kontrolovat tvůj zdravotní stav, ale jde řešit tvé průšvihy s rodiči a při té příležitosti ... U nás běžná praxe. Dám ti příklad.

Píšeš si omluvenky sám, učitel má podezření. Než by tahal rodiče do školy z jejich vzdálených zaměstnání, staví se u vás doma. Po telefonu nelze předložit zfalšovaný omluvný list, proto ta návštěva.

Jsi-li normální žák bez vážných průšvihů tak věř, že žádný učitel neobjetuje své volno, aby se šel na tebe podívat.

skola
jbgdd - Ano, učitel domů nejde za žákem, ale za rodiči a při té příležitosti - viz první věta.

hodnocení

1x
POkud má učitel podezření, že se žák ulívá - třeba bez vědomí rodičů, nevidím na návštěvě nic špatného. Naopak je pro obě strany lepší vyřešit to co nejdříve. V krku se Ti snad špachtlí nehrabal :) A předpokládám, že chtěl spíše mluvit s rodiči.

15.02.19 16:02
hodnocení

0x

Ne.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, no, pokud je to např. jeho oblíbený žák, tak ho snad může jít přátelsky navštívit v době nemoci, popovídat si a třeba probrat učivo. Navštěvovat se není zatím zakázané. Zdravím!

doplněno 15.02.19 16:14:

kobo - upřesněte, zda učitel přišel úředně (což by neměl) nebo společensky (to není nic špatného).

doplněno 16.02.19 10:36:

kobo - opravdu už nemáte potřebu vysvětlit svůj dotaz a jste spokojen, že se zde jen spekuluje, jak to asi celé s tou návštěvou bylo?

zde
hodnocení

0x

Jestli je žák nějaké povedené číslíčko, tak by učitel to právo měl mít.

hodnocení

0x

Žák střední školy je oprávněn lhát?

ni
hodnocení

0x
Pise ze ho prisiel skontrolovat, overit si ci je naozaj chory, nie priatelsky navstivit. Bez ohladu na to, ci ziak klame alebo nie, tieto veci sa riesia v sulade so skolskym poriadkom, ktory ucitelovi urcite nepovoluje ziskat studentovu adresu a overovat ci je doma a v akom je stave atd. Myslim ze ak mate s danym ucitelom problem, je na mieste podat staznost a ohradit sa voci tomu. Podobny pripad sa stal ked som bol este na gympli, ucitel skoncil v podmienke. Ak ale len prechadzal okolo alebo ma studenta rad a prisiel ho priatelsky pozriet, (to som tiez zazil ked prisiel triedny pozriet svoju studentku) tak to je snad ok ;)

@ni - ucitel skoncil v podmienke

Můžete specifikovat příslušný paragraf? Děkuji.

jbgdd
hodnocení

0x
Podezření z falsovani omluvenek by se mělo podle mě řešit s rodiči (pokud omluvenky falsuje žák) nebo se socialkou (pokud omluvenky falsuji rodiče).
Docela by mě zajímalo, jestli jsem se trefila a jde o falsovani omluvenek. Něco mi říká, že ano.

jezevec*
hodnocení

0x

Jednoznačně ne.

zde
hodnocení

0x

Kontrola jenom konkrétního žáka nebo kontrola všech žáků? *smich*

host
hodnocení

0x

Omlouvání nepřítomnosti žáků řeší Metodický pokyn k jednotnému postupu při uvolňování a omlouvání žáků z vyučování, prevenci a postihu záškoláctví, Čj.: 10 194/2002-14, na stránce MŠMT , který mají ve školách jako oficiální dokument a který si mohou žáci i rodiče i všichni, kdo umějí číst, prostudovat.

Škola má nejen možnosti ale i povinnosti řešit záškoláctví i ve spolupráci s rodiči, zákonnými zástupci a sociálními orgány.

Několik citací

Čl I, odst (1) Dobu a způsob uvolnění žáka ze školního vyučování stanoví školní řád. V případě podezření z nevěrohodnosti dokladu potvrzujícího důvod nepřítomnosti žáka, se může ředitel školy v dané věci obrátit na zákonného zástupce nezletilého žáka, nebo požádat o spolupráci věcně příslušný správní orgán.

Čl 2, odst (2) Základní a střední škola může požadovat, pokud to považuje za nezbytné, doložení nepřítomnosti žáka z důvodu nemoci ošetřujícím lékařem žáka, resp. praktickým lékařem pro děti a dorost, a to pouze jako součást omluvenky vystavené zákonným zástupcem nezletilého žáka (popřípadě vychovatelem domova mládeže, pokud jde o nezletilého žáka střední školy ubytovaného v domově mládeže) nebo omluvenky vystavené zletilým žákem, a to pouze v případě, že nepřítomnost žáka ve škole přesáhne tři dny školního vyučování.

V praxi to znamená, že nemocný žák nebo jeho zákonný zástupce (rodiče) do tří dnů dají škole vědět, že je kluk nemocný a že omluvenku přinese až bude zdravý. Pokud se to škola do tří dnů nedozví, píše škola (ředitel) rodičům dopis, aby zdůvodnili nepřítomnost žáka na vyučování.

Středoškoláci, kterým už bylo osmnáct, mají zvláštní výsadu, kterou ale mnoha školám přidělává starosti, že si mohou podle Čl II, odst 1 sami omluvit svou nepřítomnost.

Atd. atd. Kdo se v tom chce rýpat, může si to přečíst, studovat a vzpouzet se školnímu řádu. Pokud učitel zná své žáky, jejich achilovu patu, rodinné zázemí, je domluvený s rodiči na společném postupu a na jejich žádost je informuje, že kluk opět nepřišel do školy, může jim samozřejmě zatelefonovat ještě dřív, než bude pozdě a klukovi opět narostou neomluvené hodiny a bude klouzat po šikmé ploše. Je to v zájmu i žáka.

lidus*
hodnocení

0x

Nemá. Má právo informovat zákonné zástupce nejlépe písemně a toto dělá třídní, ne nějaký tělocvikář nebo kdokoli jiný. Domnívám se, že nemá žádné právo znát vaši adresu, dnes děti znají nejlépe svá práva a dokáží je dobře zneužít. Př. jsem dívka a učitel, muž, mě příjde kontrolovat a jelikož jsem krysa tak ho hnedle napráskám, že mě sexuálně obtěžoval. Že lžu a komu na tom záleží, jemu se budou dít věci o kterých se mu ani nezdálo a než to vyšetří já jsem dávno ze školy. Ano, tak se dnes studenti chovají.

Učitel skončil v podmínce a vy chcete paragraf, proberte se, ono se to když se chce na něco napasuje.

skola
hodnocení

0x
Pratelsky muže dojít. Pokud ale nejsi omluven tak te muže navštívit a zkontrolovat te, pokud by si dlouhodobe chyběl bez důvodu absence.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]