Nejste přihlášen/a.
Jestli chcete změnit obor, není rozumné přestup odkládat, protože pak byste měla více učiva k rozdílovým zkouškám (pokud by je ředitel vůbec povolil).
Čím později se "rozhoupete", tím pravděpodobnější bude přijetí do nižšího (prvního) ročníku.
Zavolejte řediteli školy, na kterou chcete přestoupit, domluvte se s ním na podmínkách a postupujte podle jeho pokynů. Nejste-li zletilá, bude muset žádost o povolení přestupu podepsat Váš zákonný zástupce (některý z rodičů).
to se musíte dohodnout s ředitelem nové vybrané školy - ten rozhodne, jestli vás přijme v průběhu aktuálního školního roku nebo jestli vám povolí od příštího roku přestup do druhého ročníku. u obou těchto možností jsou vysoce pravděpodobné rozdílové zkoušky z předmětů, které jste na současné škole neměla, přesné informace vám podají právě na vámi vybrané škole a závisí samozřejmě i na tom, zda mají volné místo. pokud chcete zvolit úplně jiný obor, tak pak asi nejjednodušší řešení je podat si do konce února přihlášku a zúčastnit se přijímacího řízení do prvního ročníku a začít od začátku. předpokládám, že jste nezletilá, takže informace si klidně můžete zjistit sama, ale formality budete muset zajistit ve spolupráci s rodiči.
1. pololetí, někdy celý první rok je obvykle vždy těžší, protože si zvykáš na jiný stupeň školy a jiné požadavky. Píšeš špatný obor, takže zřejmě na gymplu nejsi a na jiný gympl taky nechceš, tam by přestup nemusel být problém i bez rozdílovek. Jestli je to nějaká odborná škola a přestup na úplně jiný obor, tak určitě rozdílové zkoušky by tě neminuly nikdy. Bude ti prostě chybět půl rok nebo rok odborných předmětů a to asi na setrvání ve stejném ročníku na jiném oboru těžko půjde jen tak dohnat. Spíš zůstaň tam, kde jsi, jinak tě čeká solidní biflování na rozdílovky (pokud ti to vůbec někdo umožní) nebo tě vezmou, ale znovu do prváku. Trošku nepříjemný by bylo, kdyby ti nevyhovovala po nějaké době ani případná nová škola. To už bys ztratila dva roky a neměla bys nic.
Pokud víš, že sis vybrala špatný obor, přestup neodkládej, jinak se budeš celé 4 roky na škole jen trápit. Mluvím z vlastní zkušenosti, přestupovala jsem také v prvním ročníku, a je to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem kdy udělala. Asi po půl roce jsem zjistila, že mě obor vůbec nebaví, nenaplňuje, a nechci v něm nikdy pracovat. Musela jsem sice opakovat ročník, protože jsem přestupovala na gymnázium, ale ani tak toho nelituju a jsem ráda, že můžu studovat co mě baví.
A k tomu pololetí: ano, první pololetí bývá těžké, to ale neznamená, že další pololetí tě bude obor bavit, i když bude učivo lehčí. Opravdu popřemýšlej, jestli se v tomto oboru vidíš do budoucna, jestli je to to, co chceš v životě dělat. Pokud ne, měla by jsi zvážit přestup. V práci přece strávíš cca 40 let svého života, a byla by škoda celý svůj život dělat něco, co tě nebaví
S rozdílovými zkouškami je to na každé škole jiné, to uvidíš po domluvě s ředitelem dané školy. Pokud chceš ale zůstat ve svém ročníku, nejspíš se připrav, že je dělat budeš. Pokud ale budeš muset opakovat ročník, nic si z toho nedělej, já jsem z toho také radost neměla, ale využij to jako příležitost ještě zjistit co bys v životě chtěla dělat. Spostu lidí netrefí školu, která by je bavila hned na první pokus a přeju ti, aby ses rozhodla správně. Nenech si do toho rozhodnutí nikoho mluvit, je to tvůj život a ty sama nejlíp víš, co tě baví a bys chtěla dělat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.