Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záludná maticová rovnice

Od: jurij odpovědí: 3 změna:
Dobrý den,
Dnes při testu na mě čekala docela divná maticová rovnice.
Nikdy jsem se s tím nesetkal.
Rovnice byla XA=B a vypočítat X když mám matice A,B
Vždy jsem to dělal tak, že jsem vynásobil celou rovnici zprava pomocí inverzní maticí takže XA(krát)A-1=B(krát)A-1 —-> X=B(krát)A-1 (AxA-1= jednotková, takže jednotková X nezmění)
Jenže ani jedna matice nebyla čtvercová, což znamená že nejde vypočítat inverze.
Poradí mi někdo, co mi uniklo, jak to počítat?
Děkuji za rady.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

vysoka
hodnocení

2x

to asi nebylo na základce...

Existuje něco čemu se říká Pseudo Inverzní matice = to tě rovnou asi navede k řešení

Pozor na záludnosti: u matic záleží na násobení zprava či zleva.

Další směr,, jak to řešit vzpomenout si, na povolené úpravy v maticových rovnicích (transpozice a prohození pořadí). To ti umožní udělat nějaké triky...

jurij
hodnocení

:/ Já právě maticové rovnice umím, takže násobení zleva i zprava chápu. Ale tohle ... pseudo... ani v učebnici nic takového neni.

jacklantern*
hodnocení

0x

Lze to řešit tak, že si označíš každý prvek matice X jako proměnnou (třeba a,b,c,d,...), potom roznásobíš a vyjde ti soustava lineárních rovnic, ze které vypočítáš hodnoty jednotlivých proměnných, takže pak budeš znát všechny prvky matice X. Přikládám příklad nalezení soustavy (ta už se pak snadno vyřeší). Nenapsal jsem všechny rovnice soustavy, protože v tomto případě to není třeba (a=c=e, b=d=f, takže stačí určit a a b).

doplněno 13.02.19 15:34:

Pardon, udělal jsem překlep. Ve 3. rovnici má být 5a + 6b = 5.

Záludná maticová rovnice

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]