Dobrý den, ve škole děláme výpočet čisté mzdy.Počítala jsem pár příkladů, a někdy mi výsledek vyjde o 1 Kč navíc a nebo míň, když si to kontroluji podle kalkulačky na internetu. Tak se chci zepat je to nějaká chyba a jestli by jste mi prikaldy mohli zkontrolovat zda je mám správně. Děkuji moc.
Pojistné za zaměstnance, ať sociální nebo zdravotní, se zaokrouhluje VŽDY na celé Kč NAHORU. Tam máte tu chybu. Pojistné za zaměstnavatele, které potřebujete k výpočtu superhrubé a tedy daňového základu, je jen fiktivní částka, výsledek - daňový základ - se stejně zaokrouhlí na celé 100 nahoru, tam se nesprávné zaokrouhlení může ztratit. Pojistné za zaměstnavatele se pro účel odvodu nepočítá z jednotlivých mezd zaměstnanců, ale z jejich součtu jednou částkou. Proto uvádím, že při výpočtu superhrubé je to jen fiktivní číslo.
Omlouvám se za poněkud neladný obrázek, nadrápala jsem to tady "na koleně".
kika2001
Děkuji vám moc. Teď jsem zkoušela tenhle priklad a soc. pojištění jsem zaokrouhlila nahoru jako 3 698Kč a zdravotní pojištění na 2561 Kč, a vyšlo mi 41 256 Kč.Podle kalkulačky to má vyjít, ale 41 257 Kč. Takže zdravotní pojištění musím zaokrouhlit na 2560Kč, ale proč když to má být nahoru?
Kiko, zdravotní pojištění musí být 2.561. Vychází to 2.560,05. Nemáte to správně zaokrouhlené. I kdyby byl za desetinnou čárkou jediný haléř, musíte zaokrouhlit nahoru. 41.256 je správný výsledek.
Jak píše předchozí rádce majo78, jde zřejmě o zakrouhlení. Například pojistné se zaokouhluje na celé koruny nahoru a daň se počítá ze supehrubé mzdy zaokrouhlené na celá sta korun dolů, to máte zřejmě všechno v pořádku.viz Zákon o daních z příjmu§ 16Sazba daněDaň ze základu daně sníženého o nezdanitelnou část základu daně (§ 15) a o odčitatelné položky od základu daně (§ 34) zaokrouhleného na celá sta Kč dolů činí 15 %.Daň je záloha na daň, která se pak přesně vypočítá na konci roku. Alespoň tak to vidí zaměstnanci, laici a důvěřují své mzdové účetní, že vyrovnání záloh vypočítá správně a také provede. (jsme laik a moje rady jsou jenom laické, jistě vám tu poradí zkušená účetní)doplňuji: inženýrka: smekám za správnou odpověď, i laik se rád poučí, zasloužíte co nejvíc bodů
Nemáte pravdu, v příkladech se jedná o zálohy na daň. Ty se vypočítají ze základu zaokrouhleného na 100 nahoru. To, co uvádíte Vy, je daň, tedy ne záloha, je to patrně v ročním zúčtování, tam se roční základ daně zaokrouhluje na 100 dolů. Proto se obvykle také nějaké drobné částky daně ze zúčtování vracejí.
Díky za uznání
host
díky za vysvětlení, jako laik a zaměstnanec důvěřuji mzdové účetní a vy jste dokladem preciznosti, kdybych mohl dal bych vám body.
Díky @Inzinyrka, která si všimla chyby ve výpočtu daně, a @Hlavik, který mi pomohl najít chybu ve vzorci, sem mohu dát už snad správné výpočty. A doufám, že jsem žádný příklad nepřehlédla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.