Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Překlad z polštiny

Od: pavel67 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

co znamená věta "Zażółć gęślą jaźń"? Google si s ní neporadí.

Je to prý nejkratší věta, kde jsou všechny polské diakritické znaky a slouží ke kontrole fontů apod.

děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miguel23
hodnocení

3x

ZAŻÓŁĆ GĘŚLĄ JAŹŃ
To najkrótsze poprawne zdanie, w jakim są wykorzystane wszystkie polskie znaki diakrytyczne. Na pozór zdanie bez sensu, ale... zażółć gęślą jaźń = zalej żółcią umysł gęsi = uczyń gęś rozgoryczoną...

Tady Polský profesor to vysvětluje:

Zánět nosohltanu s masivní tvorbou hlenu, kterej nejde vychrchlat :)

hodnocení

0x

Kolik chcete hovězího? *haha*

Ale vážně. S tím si nevědí rady ani sami Poláci. Je to nějaký žblept, co nedává smysl...

Mam zenu polku a rekla mi neco podobneho...proste nahodny vyber...

lmgify
hodnocení

0x

Anglicky to znamená "make fiddle’s ego yellow" (zežloutnout osobnost houslí).

První slovo je tak logicky "zežloutnout".

Gešle asi budou housle.

jažň je podle Google "sám"

*zmateny*

Nesmysl, neberte google tak vazne.

lmgify

zažolč mi zní jako "zažloutni" (viz žlučník)

Podle google při překladu z češtiny do polštiny jsou housle skřipce (skrzypce) a sám je sam.

A google z a do polštiny uz vůbec.
lmgify

Tak gešl jsou opravdu druh houslí (gęśla, gęśl). Prý odvozeno od gęś (husa). V češtině prý nápodobně (housle nářečně jsou husle).

jaźń je uvědomění si sám sebe

Takže "Zežloutni osobnost houslí" bude podle mě správně.

lmgify

Ještě mě napadá, jestli jažň není já+žň, tedy něco jako v češtině já-nost (uvědomění si existence mého já). *nevi*

A to jsem si myslel, jak dobře umím polsky. :)
lmgify

Polsky nerozumím, ale říká ten polský profesor, že "způsobit zežloutnutí" znamená "rozhořčit" (rozhněvat, rozzlobit, rozvztekat, naštvat)? Asi podobné českému "zežloutnout závistí" nebo "zrudnout vztekem".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]