Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak rozpustit octan sodný?

Od: lukyn88 odpovědí: 7 změna:

Ahoj všichni,

mám problém. Nemohu vydestilovat kys. octovou z reakce kys. sírové a oct. sodného z důvodu, že se mi nedaří rozpustit octan. Výpary se vaří jen z jednoho místa, a zbylý octan nejde prostě rozpustit, a já se bojím to hřát naplno, aby to nevzkypělo. Nevíte, jak to mám udělat, aby octan se rozpustil? Už si s tím hraju 2 hodiny, a je to stále stejné. Míchal jsem to mnohokrát, když jsem to přestal hřát, a pak zase zapl, ale nic.

Díky, Lukyn.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fram
hodnocení

0x
Něco tam bude s rovnováhou: vscht.cz/... se také podobné probíralo: poradte.cz/... tomu vzkypění pomůže porézní tělísko zvané varný kamínek: cs.wikipedia.org/... Než zapálíš plamínek, vlož tam varný kamínek!
lukyn88
07.02.19 14:49
hodnocení

Ok, dík.

lukyn88
hodnocení

Myslel jsem, že zbylý octan rozpustím sírovkou, tak jsem přilil 100 ml sírovky. Octan se bohužel nerozpustil, jen to ztmavlo, viz obrázek. Takže nechápu, kde dělám chybu. Lidem z videí, od kterých to dělám, se rozpustil, a mě ne...

Jak rozpustit octan sodný?

jabraka*
hodnocení

0x

Octovku bych zkusil vytěsnit spíše kyselinou citronovou ,nebo fosforečnou.Mám pocit,že ten octan spíše bouráš až na prvky.Sírovka odnímá vodu a zbytek se rozpadne na uhlík a a vodu.

JABRAKA

lukyn88
hodnocení

Rozumím tomu, že mám připravit nasycený roztok citronovky a pak jí lít do bezv. octanu? Ale zase tam bude voda, a nebude výsledná octovka koncentrovaná, nebo spíš při destilaci se blbě oděluje, spíš nejde vůbec od vody...

hodnocení

0x

Mám pocit, že jsi použil sírovku o vysoké koncentraci. Dehydratační reakce sírovky působí zuhelnatění látek. Zkus připravit nasycený roztok octanu při cca 40°C a k němu postupně přidávat H2SO4. Ta může být i koncentrovaná, pokud ji budeš přidávat postupně a pomalu během destilace.

lukyn88
hodnocení

Používal jsem 96% sírovku. Kdyby byla zředěná, tak přeci i octovka bude zředěná, a já jsem chtěl octovku co nejvíc koncetrovanou.

No jo, ale pokud budu používat nasycený roztok, bude výsledná octovka slabší...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma nasycený roztok

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]