Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni,
mám problém. Nemohu vydestilovat kys. octovou z reakce kys. sírové a oct. sodného z důvodu, že se mi nedaří rozpustit octan. Výpary se vaří jen z jednoho místa, a zbylý octan nejde prostě rozpustit, a já se bojím to hřát naplno, aby to nevzkypělo. Nevíte, jak to mám udělat, aby octan se rozpustil? Už si s tím hraju 2 hodiny, a je to stále stejné. Míchal jsem to mnohokrát, když jsem to přestal hřát, a pak zase zapl, ale nic.
Díky, Lukyn.
Octovku bych zkusil vytěsnit spíše kyselinou citronovou ,nebo fosforečnou.Mám pocit,že ten octan spíše bouráš až na prvky.Sírovka odnímá vodu a zbytek se rozpadne na uhlík a a vodu.
JABRAKA
Mám pocit, že jsi použil sírovku o vysoké koncentraci. Dehydratační reakce sírovky působí zuhelnatění látek. Zkus připravit nasycený roztok octanu při cca 40°C a k němu postupně přidávat H2SO4. Ta může být i koncentrovaná, pokud ji budeš přidávat postupně a pomalu během destilace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.