Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Geometrie, Algebra

Od: zippyx odpovědí: 2 změna:
Dobrý den můžete mi prosím někdo napsat postup při výpočtu? Jak to mám vypočíst?
Geometrie, Algebra

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

xx*
hodnocení

0x

Vypočítat obsah rovnoramenného trojúhelníku, když znáš velikost všech tří stran, by ti nemělo činit potíže.

vypocitejto.cz/...

brambora*
hodnocení

0x

@xx Ano, s tím by problém mít neměl/a, každopádně si myslím, že by bylo lepší mu postup poradit, a ne poslat odkaz na výpočet obsahu trojúhelníku, který mu v tomto případě nemusí stačit k úplnému pochopení *prozření, řekněme* :o)

Použiješ výpočet obsahu rovnoramenného trojúhelníku a*v/2. Je důležité si uvědomit, že informace o tvaru střechy ti říká, že se skládá ze čtyř rovnoramenných trojúhelníků, které mají (jak je uvedeno) jednu stranu dlouhou 8 m a druhou 5 m. Stranu a tedy známe a do vzorce obsahu, který jsem zmínila na začátku, zbývá zjistit výšku - a to pomocí Pythagorovy věty (c^2=a^2+b^2). V našem případě platí, že přepona je dlouhá 5 m a jedna z odvěsen polovinu z 8 m -> 4 m. Dosadíš a vyjde ti, že druhá odvěsna (která je zároveň onou výškou trojúhelníku je dlouhá 3 m. A můžeš si vesele spočítat obsah -> 8*3/2=12 m^2. Vynásobíš čtyřikrát (protože se jedná o čtyřboký hranol) a máš výsledek, tedy 48 m^2.

doplněno 06.02.19 19:05:

Doporučuji Ti si podobné úlohy vždy nakreslit a zapsat si k příslušným parametrům uvedené hodnoty - v tomto případě by Ti pomohlo nakreslit si pravidelný čtyřboký hranol a napsat si tam tu pětku a osmičku. Hned bys uviděl/a to "kouzlo" s trojúhelníky, potažmo Pythagorovou větou .-)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]