Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hodnost matice, problém s výsledkem

Od: jirkamatx odpovědí: 18 změna:

Ahoj, chci se jen rychle zeptat na můj malý problém který jsem si všiml.

Matice umím, ale teď jsem si jen počítal příklad pro to abych to nezapomněl a narazil jsem na docela dvnou věc.

Chci zjistit hodnost, matice je:

1 8 2 3

0 -27 -6 -6

0 -13 0 -4

0 -62 -11 -21

abych dostal pod -27 nulu, tak druhý řádek vynásobím -13 a příčtu k 27násobku třetího.

-13 se změní na 0.

No, ale teď je problém, musím pokračovat abych dokončil třetí řádek. Takže (-6 * -13) + (0*27)? Mě to vyjde 75.

Ale... ve výsledku je zlomek 26/9. Vše až sem mi vychází, kromě tohodle.

Můj třetí řádek vyjde takhle 0 0 78 9

Výsledek třetího řádku od nich 0 0 26/9 1/3

Podle jejich postupu to prý je 0 - (-13/-27)x(-6)=26/9

Vůbec nechápu co tu je za zradu, zkusil jsem tady vypočítat jiných 5 matic a mám je dobře, tak vůbec nechápu co se tu děje.

Prosím o radu, jestli někdo ví co to je za bordel.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je hodně postupů, jak to počítat, zkus to až do konce a pak si porovnej výsledek. Nebo tam je postup takhle rozepsaný? Vyfoť třeba prosím tu učebnici.

jirkamatx
hodnocení

Právě že ano, je tam postup a vše je podrobně rozepsané.

Jak by jste ten výpočet pro tenhle kousek udělal vy prosím?

Vůbec nevím jestli to je srozumitelné a přehledné. Nechtěl jsem to zamotat, tak jsem napsal jen část co mi nevyšla dobře podle postupu a tu část který se liší.

jirkamatx
hodnocení

Ještě bych měl doplnit že to je Gaussova metoda.

0 - (-13/-27)x(-6)=26/9 tohle má být element 3,3? Nepřeházeli tam nějak řádky?

Dělala bych to stejně jako ty, zkus to dopočítat, jestli budeš mít stejný výsledek, jako v učebnici.

jirkamatx
hodnocení

Ano, je to 3x3. Řádky právě sedí. Čísla kterýma to počítají také ...

A nedělají u toho rovnou i zpětnou Gaussovu eliminaci? Máš možnost to vyfotit?

jirkamatx
hodnocení

elisa24 : úplně mi stačí že by jste to tak vypočítal Vy.Já už opravdu myslel že po takové době co mi vše vychází, najednou přijde nějaká taková zrada...A hlavně, zdá se mi že použili nějaký program na počítání matic. všechny programy online to počítají přesně tak, jako tam bylo napsáno.Koukal jsem na videa od isibalo, jen kluk to počítal tak, jak to dělám já. Zadal jsem do všech pěti online kalkulaček jeho příklad, a taky to vyšlo jinak. Oni tam počítaj s nulou úplně jinak...

Když to dopočítáš tak, jak to děláš, tak se ti výsledek s učebnicí shoduje?

jirkamatx
hodnocení

Právě že ne...

jedinej třetí řádek vyjde tak jak jsem napsal.

Bohužel to u sebe nemám, ale to co jsem psal o tom klukovi mohu dát sem, je to úplně stejný postup.

Hodnost matice, problém s výsledkem
Hodnost matice, problém s výsledkem #2
jirkamatx
hodnocení

Teď na to koukám že to je celé divně...

Určitě to opisovali z podobné stránky.

Nebyla to učebnice, byl to soubor příkladů s výsledkem od nějakého učitel, co kamarád sehnal na VŠE

A poslední číslo toho 3. řádku je -10/9? Hodnost ti vyšla jinak?

jirkamatx
hodnocení

Teď nevím jakých -10/9. Udělal jsem tady z toho guláš.

Hodnost vyjde v obouch 4. V mém i v papítu byla 4.

Třetí řádek matice je podle toho zdroje 0 0 26/9 -10/9? Hlavně že vyšla ta hodnost, způsobů úprav je mraky.

jirkamatx
hodnocení

Spíše mi jde o to, že když budu dělat třeba inverzní matici, postup je vlastně stejný, celé je to jen o násobení a sčítání řádků. Jen to budu dělat i nad diagonálou. Jen jsem myslel že to počítám blbě.

Ne, postup máš správný. Kdyby byl ten řádek 0 0 26/9 -10/9, tak je to celé vydělené 27 a je to tedy ekvivalentní.

jirkamatx
hodnocení

podle toho zdroje 0 0 26/9 1/3
jirkamatx
hodnocení

Nojo, máte úplnou pravdu *plac*

Obojí je dobře, jen je to vydělené. Toho jsem si absolutně nevšiml.

Děkuju moooooc za Váš čas, moc jste mi pomohl !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]