Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chci se jen rychle zeptat na můj malý problém který jsem si všiml.
Matice umím, ale teď jsem si jen počítal příklad pro to abych to nezapomněl a narazil jsem na docela dvnou věc.
Chci zjistit hodnost, matice je:
1 8 2 3
0 -27 -6 -6
0 -13 0 -4
0 -62 -11 -21
abych dostal pod -27 nulu, tak druhý řádek vynásobím -13 a příčtu k 27násobku třetího.
-13 se změní na 0.
No, ale teď je problém, musím pokračovat abych dokončil třetí řádek. Takže (-6 * -13) + (0*27)? Mě to vyjde 75.
Ale... ve výsledku je zlomek 26/9. Vše až sem mi vychází, kromě tohodle.
Můj třetí řádek vyjde takhle 0 0 78 9
Výsledek třetího řádku od nich 0 0 26/9 1/3
Podle jejich postupu to prý je 0 - (-13/-27)x(-6)=26/9
Vůbec nechápu co tu je za zradu, zkusil jsem tady vypočítat jiných 5 matic a mám je dobře, tak vůbec nechápu co se tu děje.
Prosím o radu, jestli někdo ví co to je za bordel.
Je hodně postupů, jak to počítat, zkus to až do konce a pak si porovnej výsledek. Nebo tam je postup takhle rozepsaný? Vyfoť třeba prosím tu učebnici.
Právě že ano, je tam postup a vše je podrobně rozepsané.
Jak by jste ten výpočet pro tenhle kousek udělal vy prosím?
Vůbec nevím jestli to je srozumitelné a přehledné. Nechtěl jsem to zamotat, tak jsem napsal jen část co mi nevyšla dobře podle postupu a tu část který se liší.
Dělala bych to stejně jako ty, zkus to dopočítat, jestli budeš mít stejný výsledek, jako v učebnici.
Právě že ne...
jedinej třetí řádek vyjde tak jak jsem napsal.
Bohužel to u sebe nemám, ale to co jsem psal o tom klukovi mohu dát sem, je to úplně stejný postup.
Teď na to koukám že to je celé divně...
Určitě to opisovali z podobné stránky.
Nebyla to učebnice, byl to soubor příkladů s výsledkem od nějakého učitel, co kamarád sehnal na VŠE
Teď nevím jakých -10/9. Udělal jsem tady z toho guláš.
Hodnost vyjde v obouch 4. V mém i v papítu byla 4.
Třetí řádek matice je podle toho zdroje 0 0 26/9 -10/9? Hlavně že vyšla ta hodnost, způsobů úprav je mraky.
Spíše mi jde o to, že když budu dělat třeba inverzní matici, postup je vlastně stejný, celé je to jen o násobení a sčítání řádků. Jen to budu dělat i nad diagonálou. Jen jsem myslel že to počítám blbě.
Ne, postup máš správný. Kdyby byl ten řádek 0 0 26/9 -10/9, tak je to celé vydělené 27 a je to tedy ekvivalentní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.