Nejste přihlášen/a.
Není to sice do školy, ale lepší rubrika tu není...
Máme kočku. Kočce přivážeme na ocas plechovku. Jak rychle (v km/h) musí kočka běžet aby plechovku neslyšela?
Možná jsem už unavený, ale jak může kočka tomu zvuku utéct, když se plechovka pohybuje s ní?
O chvíli dřív vidět než slyšet ji můžete vy, když poběží dostatečně rychle a v dostatečné vzdálenosti.
Ale to se nikdy nestane.
Plechovka se rozezní. Zvuk (představ si to jako kuličku) se odpoutá od plechovky a začne se šířit rychlostí zvuku na trase mezi ocasem a uchem. Jestli ucho bude odjíždět od zvuku, který už je na trase, rychleji, než se ten zvuk šíří, tak ho zvuk nikdy nedožene.
Aha. Myslel jsem, že se to sčítá s rychlostí zdroje. Jako třeba rychlost míčku hozeného stojícím/běžícím člověkem. Ale to je vlastně blbost.
Když teď o tom přemýšlím, tak to moje vysvětlení asi není správně Ta kulička se pohybuje rychlostí rychlost_kočky+rychlost_zvuku, takže k uchu dorazí pokaždé tak, jak má?
Taky jsem unavený. Zkusím se nad tím zamyslet později ještě jednou s čerstvou hlavou.
Mimochodem, odpor vzduchu by při nadzvukové rychlosti způsobil přetržení provázku, v horším případě ocasu kočky. Která by chudák musela kmitat nožkami nadzvukovou rychlostí a pokud by na to měla svaly, rozlámala by si kosti ..
@ra252: to vysvětlení přes vlastní rychlost šíření prostředím je názorné. Já si to představoval trpaslíka házejícího kuličku.
Teď bohužel už nejsem schopný moc přemýšlet, tak domyslím souvislosti až zítra.
@ra252 Hele Einsteine. Ten tvůj příklad s šutrem do vody. To epicentrum vzniku vln šutrákem ale stojí a loďka naopak pluje. Teď to aplikujme na systém kočka-špagát-plechovka. Takže uděláme pokus s šutrákem a loďkou v jedoucí vaně, kdy loďka bude mít konstantní vzdálenost k epicentru, stejně jako kočka k plechovce. Co včil? I když ta vana pojede vyšší rychlostí, než je šíření vln v ní, tak vlny stejně loďku doženou, ni?
Se nehádám, jen uvažuju.
Za a) Máte pravdu, že by musela běžet (nebo spíš pohybovat se) rychleji, než by se zvuk ze zdroje zvuku za ní dostal k jejím ouškám, tedy rychleji než zvuk.
Za b), kdo vymyslel tak pitomý příklad, stačilo by se zeptat při jaké rychlosti neuslyší pilot nadzruvkového letadlo zvuk svého motoru. Takhe trápit kočičku, nebo vymýšlet takový poťouchlý příklad. Fuj. Ani ořechové skořápky na tlapičky, ani směšný klobouček a šatičky se kočkám nedávají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.