Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rovnice kružnice a tečny

Od: 3jd2 odpovědí: 20 změna:
Dobrý den,
mohla bych se zeptat, jak se počítá tento příklad, nevím si s ním rady.
Děkuji moc:)
Napište rovnice tečen ke kružnici k:(x-2)^2+(y+6)^2=13, které jsou kolmé na přímku p:3x+2y+5=0
Opravdu budu vděčná za jakoukoliv radu.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xx*
hodnocení

3x

Nejsnadněji se to bude zřejmě řešit, když středem kružnice povedeme přímku rovnoběžnou s danou přímkou p: 3x + 2y +5 = 0 a najdeme její průsečíky s kružnicí, což budou dotyku hledaných tečen. Pak již snadno napíšeme rovnice hledaných tečen.

Rovnice kružnice a tečny
lmgify

Pěkný trik s tou přímkou středem!

Kdo nezná rovnici tečny v bodě, může ty body dosadit do mé rovnice pro kolmou přímku.

Na to, že můj graf je od ruky a bez měřítka, tak ty hodnoty sedí překvapivě dobře (lituji toho, že jsem v grafu nespočítal průnik kružnice s osou y a kreslil ji jen odhadem podle jejího průměru cca. 3,7 (√13) :( )

lmgify

Zkouším přijít na jiný způsob výpočtu těch tečných bodů. Napadá mě jen to derivovat a hledat, kde se to rovná 2/3. Udělal jsem to. Vyšlo mi to, ale je to zbytečně složité.

lmgify
hodnocení

0x

Začátek:

přepsání rce přímky do jiného tvaru: y = (-3/2).x + (5/2)

Těch -3/2 určuje sklon přímky (tzv.směrnice) 5/2 je jen její určité pošoupnutí nahoru nebo dolů na grafu.

Přímka má tvar y=k.x

Všechny na ní kolmé přímky mají tvar y=(-1/k).x

Přidáme ještě to posunutí nahoru/dolu: y=(-1/k).x + c

Naše kolmá přímka má tedy rovnici: y = (2/3).x + c

Určíme c tak, aby se dotýkala kružnice (budou 2 takové body).

doplněno 31.01.19 17:28:

Sakra, tu bleděmodrou y = (-3/2).x mám blbě. Má procházet [0; 0] a [2; -3] *zed*

Rovnice kružnice a tečny #2

enfnc
hodnocení

Počítala jsem tímhle způsobem a už nevím jak dál:/
lmgify

Asi jsem něco pokazil já :( První obrázek se mi nevložil a ani se nezobrazuje. Ten, co je vidět, je ten samý poslaný ještě jednou.

dndd
hodnocení

Jo aha oni nejdou vkládat obrázky.
To je škoda. Mohla bych vám to poslat na mail :)
lmgify

Zkus vložit ještě jednou.

njj
hodnocení

Vkládám obrázek mého výpočtu:)
Rovnice kružnice a tečny #3
lmgify

Ten výpočet nikam nevede. Máš 2 rovnice, ale 3 neznámé. Bez znalosti těch bodů dotyku to nevyřešíš.

Ty spočítej metodou jako @xx. Pak to dosaď do své rovnice kolmé přímky a zjistíš "d".

xx*

Tento výpočet je správný, ale není dotažený do konce.

Rovnice kružnice a tečny #4
lmgify

Hmmm, zajímavé. Ta finta je v tom "jednom řešení", což je předpokládám ten průnik kružnice a přímky v jednom bodě (ten tečný bod).

Efektívní. Nenapadlo mě to. :(

ee
31.01.19 20:34
hodnocení

Rovnice kružnice a tečny #5

ss
hodnocení

Body dotyku mi vyšly jinak:/

ss
hodnocení

Pardon udělala jsem početní chybu...
lmgify

Vidíme ji. :)

Rovnice kružnice a tečny #6

nnj
hodnocení

A tyhle dvě rovnice tečen je teda výsledek?
lmgify

Zadání říká: "Napište rovnice tečen ke kružnici (x-2)2+(y+6)2=13, které jsou kolmé na přímku 3x+2y+5=0", což je přesně to, co jsi udělala. Navíc ti to vyšlo stejně jako @xx. *palec2*

Ty body, co ti vyšly, jsi mohla také dosadit do té své rovnice 2x-3y+d=0 pro zjištění "d".

bb*
31.01.19 21:03
hodnocení

Rovnice kružnice a tečny #7

hh
hodnocení

Děkuju všem, kdo mi pomohl s příkladem. Už jsem to nějak spočítala.
Děkuju moc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]