Dobrý den, mohla bych se zeptat, jak se počítá tento příklad, nevím si s ním rady. Děkuji moc Napište rovnice tečen ke kružnici kx-2)^2+(y+6)^2=13, které jsou kolmé na přímku p:3x+2y+5=0 Opravdu budu vděčná za jakoukoliv radu.
Nejsnadněji se to bude zřejmě řešit, když středem kružnice povedeme přímku rovnoběžnou s danou přímkou p: 3x + 2y +5 = 0 a najdeme její průsečíky s kružnicí, což budou dotyku hledaných tečen. Pak již snadno napíšeme rovnice hledaných tečen.
Kdo nezná rovnici tečny v bodě, může ty body dosadit do mé rovnice pro kolmou přímku.
Na to, že můj graf je od ruky a bez měřítka, tak ty hodnoty sedí překvapivě dobře (lituji toho, že jsem v grafu nespočítal průnik kružnice s osou y a kreslil ji jen odhadem podle jejího průměru cca. 3,7 (√13) )
Zkouším přijít na jiný způsob výpočtu těch tečných bodů. Napadá mě jen to derivovat a hledat, kde se to rovná 2/3. Udělal jsem to. Vyšlo mi to, ale je to zbytečně složité.
Zadání říká: "Napište rovnice tečen ke kružnici (x-2)2+(y+6)2=13, které jsou kolmé na přímku 3x+2y+5=0", což je přesně to, co jsi udělala. Navíc ti to vyšlo stejně jako @xx.
Ty body, co ti vyšly, jsi mohla také dosadit do té své rovnice 2x-3y+d=0 pro zjištění "d".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.