Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce. Včera syn přišel s úlohou ze zeměpisu, kterou jsme s manželem nedokázali vyřešit. Mají určit, o kolik hodin si posunou pasažéři letadla čas, pokud cestují například z Moskvy do Sydney nebo z New Yorku do Tokia. Když se letí přes datovou hranici směrem na západ, posouvají se hodiny dozadu nebo dopředu? Z Evropy do Ameriky by se měl čas posouvat asi vždy dozadu, ale u datové hranice si nejsme jistí. Díky za radu, je to asi dost těžký úkol.
A mám ještě jeden dotaz, není tato úloha pro 8. třídu náročná?
Na západ = hodiny se ubírají, protože tam slunce ještě nedorazilo (polední slunce tam dorazí za pár hodin a teprve pak tam bude poledne).
Přechod datové hranice nehraje v rozdílu hodin roli. Rozdíl hodin závisí jen na vzdálenosti zeměpisných délek těch 2 míst bez ohledu na to, jestli je mezi nimi datová hranice nebo ne.
Úloha je možná vhodnější i pro nižší třídy než osmé. Náročná není. Znalosti by už v tomto věku měli mít ze zeměpisu.
Posunutí hodinek cestujích při letu není jednoduché, protože závisí na délce letu v porovnání s množstvím překročených zón.
Docela bych si i tipnul, že cestující z New Yorku přistane v Tokiu ve stejný čas, jako odletěl (např. odletěl v úterý v 10 ráno a v Tokiu přistane v ten samý (místní) čas - úterý 10 ráno , stejně jako to platí pro některé lety z Evropy do Severní Ameriky).
Ta Moskva-Sydney je složitější. To bych se musel podívat do mapy (rozdíl časových zon) a leteckých řádů (doba letu).
Sorry, posunutí hodinek při letu záleží jen na rozdílu časových pásem (popletl jsem to s letovým řádem = dobou odletu/příletu, kde do toho vstupuje i doba délky letu).
Z mapy časových zón:
Tokio: UTC+9
New York: UTC-5
Moskva: UTC+3
Sydney: UTC+10
rozdíl při letu Moskva → Sydney = 7h; hodinky se posunou dopředu (letí se na východ, neboli slunce je už v Austrálii, ale do Moskvy ještě nedorazilo, takže Australani jsou v čase napřed).
Rozdíl New York - časová ("datová") hranice=7h (UTC-5 až UTC-12h)
rozdíl datová hranice-Tokio = 3h (UTC+12 až UTC+9h)
celkem NY-Tokio: 10h; posun hodinek dozadu (jestli slunce září v New Yorku, tak na západ do Japonska teprve dorazí, tedy New York je časově napřed). Protože se ale překročila datová hranice do následujícího dne, tak se musí připočíst 1 den (24h), takže se vlastně udělá: -10+24 = 14hodin dopředu.
Případně to můžeš počítat jako let na východ mezi UTC-5 a UTC+9 a vyjde ti stejných 14hodin (-5 až 9) dopředu jako při tom letu Moskva-Sydney.
Taky koukám, že v tom mém příspěvku výše o odletu v úterý v 10 z New Yorku mám chybu - v Tokiu možná přistane v 10, ale bude to jejich středa, protože přeletí datovou hranici. Omlouvám se za matení.
Sama na sobě a manželovi vidíte, že podobné úlohy mají smysl. Nejde o to, aby se někdo naučil jako papoušek, že na západ hodiny ubírá a na východ přičítá, ale aby si to dokázal představit a následně odvodit. Neboť tato schopnost se bude stále hodit. Ze známého si odvodit to neznámé, když to budu potřebovat. Při odvozování třeba i uděláte chyby, ale je to cennější, než dosadit do našprtaného vztahu, který za týden zapomenete.
Já vůbec nechápu, proč se tímhle děti zatěžují v dnešní době. Ať přiletíš kamkoliv, první, co ti po přistání ještě v letadle řeknou, je "vítejte, venku je 28 stupňů a aktuální čas je 14:42". Tyhle výpočty nikdy v životě nepoužiješ...
Učí se to proto, abys nevypadal jako blbec, až budeš volat někam mimo ČR tím telefonem v kapse.
Problém je v tom, že se děti učí ve školách naprosto nepotřebné věci. Ano, musí vědět o existenci časových pásem, ale jejich propočítávání je věc druhá. Dnešní školáci opouštějí základní školy vybaveni znalostmi o tom, kolik oper napsal skladatel, kterej je 300 let po smrti a jak spočítat rovnováhu na páce, ale vyplnit podací lístek, vyměnit žárovku a zastavit tepenné krvácení, je ve většině případů nad jejich síly...
O neschopnosti absolventů škol a jejich nepřipravenosti na život se mluvilo odjakživa. Určitě to říkal i můj děda o mým tátovi a to ani jeden z nich už tu s námi není. Říká se to i ve filmu Cesta do hlubin študákovy duše a ten je 80 let starý.
Nepodceňoval bych mladé. Až to budou potřebovat, tak si to vyhledají. My nebyli jiní.
Mimochodem, poskytnout první pomoc neumí většina řidičů. Modlete se, ať se při bouračce nebo v práci těžce nezraníte.
Já si přečetl příručku Základních poštovních služeb (má to snad přes 100 stran) až někdy ve 40 letech a o většině služeb nabízených poštou jsem neměl ani ponětí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.