Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,je mi 15 let a už 4 roky chodím do hudební školy na hru na klarinet.Moc mi tato záliba baví a pravidelně jsem hudební školu navštěvovala.Můj pan učitel (60let) byl ke mě vždy hodný.Nějak jsem si ani nevšímala že mi položí ruku na stehno,nebo že mi pohladí po tváři nebo vlasech.Přišlo mi to normální.Až do včerejšího dne kdy si dovolil mi dát pusu a pak další a začal mi líbat.
Doma jsem to řekla.Nevím co mám dělat dál.Moje setra (10 let) si taky stěžovala že jí plácá po zadku atd...Bydlíme v malinkém městečku kde se všichni znají.Bojím se jít ven.Co když ho potkám.Co když...Nevím co mám dělat jsem úplně bezradná.A bojím se co když nejsem jediná...To si přece nesmí dovolit!PORADTĚ PROSÍM!
Složitý problém. Osobně jsem spolupracoval asi 10 let s dívčím kolektivem. Někoho pohladit bylo projevem toho, že si to dívenka zasloužila, ale tohle musí mít určitou zdvořilost, a většinou se tak děje k dětem ( tedy ve školství ) opačného pohlaví, tak do 3-4 třídy. Pokud máte stejné dítě déle tak i tak pohlazení žákyně 7 třídy, byt´ v mimoškolních aktivitách je už zvláštní. Chápu, ještě učitele, co pohladí, premiantku třídy v 7. třídě po vlasech, před celou třídou, v lavici, když píše sloh a u toho pronese nahlas pochvalu. Plácnutí "po zadku" v sportovních oddílech 5-7 třídy bych chápal, ale opravdu to musí být kamarádský vztyh, ne tedy učitel - žák, ale spíše dobrý vedoucí a dlouholetá členka, kdy jsou FAKT dobří kamarádi, a znají se důvěrně i s rodiči ( turistické oddíly ).
Nikdy jsem ale neviděl, nezařil ani nehladil členku po stehně nebo lelíbal na rty, popřípadě na tvář a to opakovaně. Tohle už je netolerující a nevhodné. V každém případě, když se jedná o hudební výchovu / klarinet, nemají zde jakékoli tělesné kontakty, krom snad pohlazení po vlasech, jako pochvaly, co dělat. Oznámil bych to nadřízenému učiteli a policii. Bez debaty a bez okolků.
pozor na tvrzení proti tvrzení, nejlepe to mít nějak zachycené, nebo potvrzení i od dalších studentek.
doplněno 15.06.10 12:42:p.s. pokud nejsi jediná, sepiš si všechny kamarádky, kterým se to taky stalo a oznamte to na policii, nebo to oznamte na linku důvěry!
Taky jsem si do toho políbYl chtěla rýpnout,ale pak jsem na to v průněhu odpovídání pozapomněla.To cyril se soustředil právě jen na tvrdé y.
průběhu,proboha
Právě jsem si po sobě přečetla v jiné rubrice a napsala jsem VYDÍM-hanba semnou lomcuje ale v té rychlosti se stane a tak neodsuzuju ani druhé. Ale u Cyrilova dotazu jsem se pousmála této faktické poznámce.
Spíš ale přemýšlím o tom, jestli má to děvče pravdu, víte to, že děvčata označí učitele neprávem mívá pro něj nedozírné důsledky ale pokud to pravda je tak udělám jako rodič vše aby takový člověk zkončil tak jak zasluhuje.
Píšeš, že jsi to doma řekla, to jsi udělala dobře. Tvoje maminka (nebo tatínek) by měli za učitelem zajít a vyvětlit mu, že pokud se to bude opakovat, vyvodí z toho patřičné důsledky, například nahlášení jeho chování na policii. Pokud je učitel rozumný, můžeš dál chodit na jeho vyučovací hodiny a on se bude chovat korektně. Pokud ne, bude nutné jeho chování řešit jinak!
Nezpochybňovala bych výpověď dívenky, ani to, že je to rychle vyřešené. Spíš by to chtělo ocenit, že jsou i rodiče, kteří ihned problém řeší. Já věřím tomu, jak to dívka píše. Já bych tam vlítla taky hned. Ale chtělo by to opravdu dořešit i kvůli jiným děvčatům. Klidně bych se ostatních zeptala, jestli si na ně také něco nedovolil a pak bych zorganizovala i ostatní rodiče a učiteli jeho "omyl" pěkně znepříjemnila. To, že on to takto nazval, to je klasické jednání všech násilníků k oběti. Já nic, to ona. Všimněte si, že to dělají jak alkoholici, tak domácí násilníci atd. "Kdybys mě nedráždila, tak bych... nešel do hospody, nezmlátil tě atd." A je pravda, že se oběť většinou stydí a vinu si vsugeruje, ostatní si myslí, že za to opravdu může. To je fatální chyba. Děvče - nenechte mu to s rodiči projít, zajistěte další důkazy, svědky atd... Držím palce!
Moc děkuji za vaše názory.Pomohli mi.Mamka dneska byla ze ředitelem a vysvětlila mu danou situaci.Do hudebky už nepůjdu.V září nastupuji na novou školu a jelikož budu na internátě,snad bych tam mohla chodit i do nějaké hudební školy.Učitel dnes volal a omlouval se že to neuděl schválně.Že došlo k nedorozumění.Co když jsou v tom i další dívčiny?Nevím jak to zjistit,jelikož né všichni chodí na základku.Já doufám že to učiteli bude stačit a nebude se to opakovat.Doufám.
Já si nemůžu pomoci, ale přidám se k Mařence. Nesedí mi způsob vyjadřování na 15 leté dítě, a také to, že zná věk učitele. Koho z nás ve škole zajímalo, jak je učitel starý? Už ve 30 letech nám připadali staří. A zdá se mi, že průběh řešení proběhl příliš hladce. No pokud se mýlím, tak je to jen můj pocit a můj názor. PT /stařenka/
No já jsem ráda,že pro Tebe je to vyřešené,ale neodpustím si skeptismus ohledně ostatních dětí.
Zdá se,že učitel k tomu má sklony a tudíž si myslím,že nepřestane.Pokud ano,tak jen na chvíli.Výhodou mi trošičku připadá,že už je mu ,jak píšeš 60 let,ale i tak může být velmi nebezpečný.I kdyby se "vlasrně nic nestalo",šrámy na duši a pocity ponížení jsou nesmazatelné.
Je ale také pravda,že by to chtělo svědka, nahrávku či alespoń podobnou výpověď stejně postižených.Je mi také jasné,že se nikomu nechce na malém městě se v tom šťourat a chcete mít tuto záležitost uzavřenou a zapomenout na ni.S ohledem na výše zmíněné nebezpečí pro ostatní dívenky ,to však není dobrá volba.Toť můj názor. Lenka
Taky bych to nenechala jen tak vyšumět. Jsem naštvaná na nezodpovědnost a sobeckost rodičů, kteří se v klidu domluví, své dítě odvedou do bezpečí a ostatní už mě nezajímá... co tě nepálí nehas že?... a co ta mladší, 10ti letá dcera? Já jsem ten typ, co okamžitě zkontaktuje policii, sociálku, fond ohrožených dětí. Státní i neziskové organizace. Prostě lepší udělat zbytečný rachot, než nechat jen jednomu jedinému dítěti, které neznám a nikdy nepoznám, zkazit život. Napsat tazatelka odkud je, tak už to běží mojí iniciativou.
V takových chvílích by se měla děvčátka začít chovat jako dospělé ženy. Veškerý respekt pryč! Ruku shodit, po polibku mu jednu vrazit vší silou po papuli. A zařvat: Co si to dovolujete! I do budoucna, nesmíš se dát! Bránit se a hlučně! Žádný ostych, žádná hanba! Tvoje hanba to není.
Hodně štěstí v životě a pěkný život na nové škole.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.