Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přebytek při destilaci kys. octové?

Od: lukyn88 odpovědí: 5 změna:

Milí chemici,

poradíte mi prosím s tímto? Po delší době zkusím opět vyrobit kys. octovou z bezv. octanu sodného a kys. sírové 96%. Budu to dělat přesně podle videa jednoho chemika, také množství mám naváženo podle něj: naváženo mám 164 g bezv. octanu sodného, a podle stechiometrie mám použít 98 g H2SO4. Jenže daný chemik použil 264 g H2SO4, tedy přebytek, že je to kompenzováno pro oba reaktanty 1,25 x XS. Já vůbec tomu nerozumím, není to moc velký přebytek?

Díky moc, Lukyn.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Luki,spíše než koncentrovanou H2SO4 bych používal zředěnou.Vytěsnění octovky proběhne také,a bez nebezpečí neřízeného rozkladu octanu,kde může 96%ní napáchat destrukci.

Já bych spíše použil octan vápenatý,(E263)jako odpad z reakce by vznikal síran vápenatý,ten se usadí z roztoku jako sraženina.Kyselina octová by zůstala v roztoku už čistá.Při malém nedostatku H2SO4 by se ani nemusela destilovat.

JABRAKA

lukyn88
hodnocení

Milý Jabrako,

Tvoje odpověď se mi celkem zamlouvá, a zkusil bych to, jak povídáš. Jen mi pověz, jak moc mám sírovku zředit? Zda přesně půl na půl, nebo vody míň? A zda můžu použít přebytek H2SO4, aby se všechen octan sodný "spojil" se sírovkou? A nebude voda překážet při destilaci octovky, tzn. aby byla octovka koncentrovaná, jelikož octovka už odchází při 100°C s vodou, i když má vyšší var.

A octan vápenatý nemám, mám mnoho oct. sodnýho, chci se ho zbavit.

Díky Ti.

lukyn88
hodnocení

Jde mi o to, že už tam bude při zředěné H2SO4 voda, a aby octovka byla vůbec koncentrovaná, když jí budu destilovat. Nejde moc oddělit od vody, ani destilací...

fero*
hodnocení

0x

Dobrý den,vážený Lukine jako opět Vás musím upozornit ,abyste nedělal žádné chem.pokusy pokud tomu nerozumíte

mohl byste si ublížit.Chce si to nastudovat základy a pak něco zkusit a dotazovat se konkrétně.

Přeji mnoho úspěchů ve studiu.

lukyn88
hodnocení

Samozřejmě vím, že to není bezpečné, ale jsem si vědom rizik. Ale myslím si osobně, že octovka ještě není tak hrozná, destilace např. Br2 nebo Cl2 je mnohem horší...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]