Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyřešit tuto slovní úlohu?

Od: elli odpovědí: 7 změna:
Ahoj, dostala jsem slovní úlohu ale nevím si s ní rady, prosím o pomoc.
Úloha: Polovina žáků 9. ročníků chce studovat střední školu, čtvrtina jde na odborné učiliště, šestina jde na gymnázium a 3 žáci už nechtějí pokračovat ve studiu. Kolik žáků je ve třídě?
doplněno 17.01.19 16:32: Bylo by opravdu těžké napsat mi postup řešení, protože já vůbec nechápu jak to vypočítat. Pokud by se někdo takový našel tak mu děkuji, protože tohle postrkování k výsledku nepomáhá.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Počítáte od spodu - že? udělejte si kruh a vyznačte si ... polovina, čtvrtina...

doplněno 17.01.19 16:07:

47 / 12 je jedno kolo? Jedno sto procent? To jste asi trochu mimo... Zlomky nedokážete počítat, zkuste to v procentech.

Pro nápovědu sdělím, že jedna třída má 100% žáků !

doplněno 17.01.19 17:32:

elli, asi to bude na doučování - to je základní logika..

100% je celek - celá třída - dejme tomu "X", které potřebuješ. Ale procenta ti asi nejdou...

Lze to počítat i se zlomky - tj. X je vše, polovina je X/2... je to tak?

X=X/2 + X/4 + ... nezapomeneš ty 3 ...

Pak je to o převodu na jednoduchou rovnici, kdy X= (6x+3x...

Vyšlo mi to kupodivu i dnes... 36... teď ještě napsat přesný postup výpočtu rovnice

elii
hodnocení

Když jsem vše sečetla tak mi vyšlo 47/12 čtyřicetsedm dvanáctin. Ale to vyšlo jak 3,9 žáka a to by nedávalo smysl.
elli
hodnocení

Ale jak mám převést ty zlomky na procenta?
No jo, když neznáš základy...
Když procenta tak kolik procent je celek? A kolik je potom polovina, čtvrtina...
Jen by mě zajímalo, jak jsi se dopracovala k těm 47/12?
Ale co třeba 6/12 + 3/12 + 2/12. Kolik ti chybí do celku? A nejsou to náhodou ti tři co nechtějí nikam jít?

hodnocení

0x
Kolik je polovina plus čtvrtina plus šestina?

hodnocení

0x

Kolik žáků je ve třídě? Nevím, označím třeba x.

SŠ jde studovat polovina žáků - vyjádřeno pomocí neznámé ... x/2 (napiš si to ve zlomku)

na OU jde čtvrtina žáků ze třídy - vyjádři pomocí neznámé...

na gymnázium jde šestina žáků - vyjádři pomocí neznámé...

nechtějí studovat...3 žáci

Rovnice:

počet žáků ve třídě = počet těch, co jdou na SŠ + těch, co jdou na OU + počet budoucích gymnazistů + 3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]