Nejste přihlášen/a.
Ahoj,zítra píšu pololetní práci z českého jazyka a tedka si to všechno opakuji.Moc mi nejde převést trpný rod do činného,nebo naopak.Vymyslela jsem si pár příkladů a poprosila bych Vás mi je zkontrolovat.Velice děkuji.
Petr si hraje s míčem - činný rod = Míč je hrán Petrem.
Dítě se rozbrečelo - činný rod = Jde to vůbec?..
Děti zalévaly květiny - činný rod = Květiny jsou zalévány dětmi - trpný rod
Anička zavírá dveře - činný rod = Dveře jsou zavírány Aničkou - trpný rod
Okna byla umyta - trpný rod = ..
Učitel připomněl učivo o slovesech - činný rod = Učivo o slovesech bylo připomenuto učitelem - trpný rod
Příklady máte v praktické rovině dobře (i když kostrbatě, ale to je asi dáno tím, že jsou vymyšlené...). Je ale potřeba dodržovat slovesný čas: Děti zalévaly květiny + Květiny byly zalévány dětmi.
Větu Dítě se rozbrečelo do trpného rodu opravdu nepřevedete, jelikož sloveso rozbrečet se nemá předmět. U bezpředmětového slovesa nelze větu v činném rodě převést do trpného, protože trpný rod vzniká z činného záměnou předmětu za podmět: Děti (podmět) zalévaly květiny (předmět). Květiny (podmět) byly zalévány dětmi (předmět).
U věty Okna byla umyta si asi nevíte rady, protože tam není uvedeno kým, takže nevíte, co je vlastně ve větě v činném rodě podmět. Myslím, že v takovém případě si můžete původce děje dosadit dle libosti.
Nezapomeňte, že trpný rod lze vyjádřit i zvratným slovesem: Činný - Ve středu jsme upekli dort, ve čtvrtek jsem nakoupili květiny a přivezli jídlo a v pátek jsme začali slavit. Trpný - Ve středu se upekl dort, ve čtvrtek se nakoupily květiny a přivezlo se jídlo a v pátek se začalo slavit.
Není zač
Nejsem si jistá, jestli to tak lze říct. Dává se přednost tomu, co zní v dané situaci lépe. Trpný rod opisný je formálnější a dá se mu proto přednost třeba v psaném textu. V hovoru zase zvratnému slovesu. Ne u všech sloves je zvratná podoba ekvivalentem trpného rodu. Porovnejte: To se jen tak nevidí. / Vidí se v zrcadle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.