Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Destilace Ginu - hrozí výskyt methylalkoholu?

Od: janp* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, chci si vyrobit domácí gin. Plánuji použít 60% líh ve kterém vylouhuji koření a bylinky. Poté budu destilovat a chtěl bych se ujistit, nemůže mi při nesprávné teplotě nebo postupu vzniknout methylalkohol? Omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale chemie není moje silná stránka :)
Předem děkuji za odpovědi, Jan P.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Bylinky bych extrahoval v menším množství lihu,a destiloval.Výsledek bude sloužit jako koncentrát,který se rozpustí v čistém lihu.Pozor na koncentraci.Líh naředit na 50 - 60% a pak přidával koncentrát.Destilací se metanol nevytvoří.

JABRAKA

fram
hodnocení

2x

Destilace: Metanol, je-li ve směsi, je součástí úkapu a je vedle dalších složek, které destilují do 78,3 °C (b.v.etanolu) nežádoucí komponentou. Stačí, když budete dostatečně dlouho, při velmi malém příkonu do vařáku odebírat předky (úkap).

voda má bod varu 100oC
ethanol 78,32oC
methanol 64,7oC

*zdravi*

figurek*
hodnocení

0x

Chceš vyrábět vlastní bylinkovou? Ale ano. Jde to. Moje babička si tak vyráběla ořechovku. Samotným louhováním bylinek ti metanol nevznikne a pokud ten šedesátiprocentní líh bude čistý a dobře vydestilovaný, pak se metanolu obávat nemusíš. Jen si myslím, že tvým postupem vyrobíš patok, který nebude k pití.

Taky je dost pravděpodobné, že se ti tvůj výtvor zakalí a lidi se ho budou štítit.

Radím : nejdříve zkus koření a bylinky vylouhovat v obyčejné vodce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]