Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu.
Na jakém základě se píše: Ze skříně ... a Se skříně. Dříve se to rozlišovalo,jestli to je z povrchu, nebo zevnitř.
V úkolu vnučky byl příklad: Se stolu spadla tužka. Napsali jsme "se stolu" a prý to je špadně. Prý dle 2.pádu.
Jak se napíše když tužka spadla ze vnitř stolu?
Jak je to tedy správně. Kdy se píše "z" a kdy "s".
Předem moc děkuji. Děda.
Tady je vše popsáno vyčerpávajícím způsobem:
O tom, zda použít předložku s, nebo z, rozhoduje pád, se kterým se tato předložka ve větě pojí. Volba předložky se tak neřídí výslovností.
S 2. p. se pojí předložka z (ze), např. vstal z postele, vyšel z banky, vystoupil z raketoplánu, působící ze zákona, spadnout z koně. V případě, že chce pisatel vyjádřit význam ‚z povrchu pryč‘ či ‚po povrchu dolů‘, může místo předložky z zvolit předložku s, např. vzít se stolu, sundat se skříně. I v těchto případech je však základní předložka z, psaní s chápeme jako silně zastaralé.
Naopak se 7. p. se pojí jedině předložka s (se), např. trávil čas s knihou, šel tam s nadějí úspěchu, s pilinami si lze hrát, počítač s internetem, mítink se starostou, čtyřicetiletá blondýna s dítětem.
Ve frazeologických spojeních být s to a kdo s koho píšeme s, poněvadž se v nich zachovala stará, dnes již neužívaná (a také neprůhledná) vazba předložky s se 4. p.
Problémy činí užívání výrazů s sebou a sebou. Předložka s se píše ve spojeních jako brát s sebou, vzít s sebou, nést s sebou, vést s sebou, jídlo s sebou atp. Prosté sebou bývá po slovesech, jimiž se označují pohyby, které dělá původce děje svým tělem: mrskat (mrsknout) sebou, škubat (škubnout) sebou, hýbat (pohnout) sebou. Samotné sebou je též součástí spojení jistý (sám) sebou, překvapený sám sebou, rozumí se samo sebou.
Dobrý den, no, je jiná doba a už to prý nějak zastaralo (dokonce silně ) - více viz odkaz. Zdravím!
Jo, proč si namáhat prst kliknutím na odkaz, když máme i Ctrl + C a Ctrl + V .
kepler - to je OK. Včera jsem se tomu podivil, dnes je už jiný den .
Já si vůbec nevšiml, že jsi použil stejný odkaz. Ale máš pravdu, každý si radši přečte okopírovaný text (jen jsem ho trochu upravil - bohužel nedostatečně).
jedubabicka - to je tím, že všichni máme stejný Google a já jsem byl jen o tři minuty pomalejší. Ovšem, ohodnotím Vás - za rychlost, ale hlavně za to, že jste se alespoň v jednom svém příspěvku skoro vzdala své záliby (Ctrl + C a Ctrl + V).
O tom, zda použít předložku s, nebo z, rozhoduje pád, se kterým se tato předložka ve větě pojí. Volba předložky se tak neřídí výslovností. prirucka.ujc.cas.cz/...
Zdravím. Já myslím, že jste si spletla psaní předložky (viz rádci nade mnou) s pohybem dolů. S pohybem shora, neboli seshora. Sletět, spadnout, skutálet se, shlédnout dolů, slétnout, sesunout se... Ida
@kartaginče, rádce to možná nezajímá, ale vzhledem k otázce ...Ze skříně ... a Se skříně. ... = neboli shora dolů či z povrchu pryč, by tazatelku (pardon, tazatele) zajímat mohlo. Dokonce si myslím, že tazatel se ptá právě na toto, nikoliv na předložky. Ale nic ve zlém... Ida
@kartaginče, právě že je. A já si stále myslím, že dědečkovi (tazateli) zůstala v hlavě ze školy poučka, kterou ale on nesprávně použil. Netýkala se předložek, ale předpon. Tak aby měl dědeček i vnouček jasno, přikládám odkaz: google.com/... Pokud se pletu, rozhodně neuškodí, když si to dědeček proběhne. Ida
Otázka je vyčerpávajícím způsobem zodpovězena, větčinou správně. Pokusím se o shrnutí.Otázka je jasné: kdy se píše ze stolu a kdu se stolu a proč. Odpověď je tsaaké jasná: "ze stolu" je vždy dobře a to proto, že s druhým pádem se přednostně vždy pojí předložka z, ze (z koho, z čeho); jak upozorňuje@kepler, použití předložky s, se nemusí být nutně chyba, ale je to rozhodně archaizmus. Pokud vým tedy pedagog vazbu "se stolu" vytkl, můžete se s ním sice hádat,, ale obávám se, že ho nepřehádáte(1. učitel má vždy pravdu, 2. nemá-li pravdu, platí bod 1.).
Naproti tomu předložka s se s výjimkou některých archaismů (kdo s koho. být s to ) pojí s pádem sedmým (s kým , s čím).
V tomto smyslu vyznívají z větší části odpovědi, i když @clayman píše něco, co není tak zcela "s kostolným poriadkom." Pak je tu ale ještě odpověď od @idanova, která mě, mírně řečeno, podebrala. Začalo to tím, že odpovídá na něco, na co se tazatel neptal, zož podle mne naplňuje poružení pravidla Z1, nebo možná Z2. Ona totiž vlastně na tu otázku neodpovídá, ale naznačuje, že dědeček je debil a neví, nač se ptá. No dobře, pak to "napravila" s tím, že děda ví, nač se ptá, ale nic si nepamatuje. "A já si stále myslím, že dědečkovi (tazateli) zůstala v hlavě ze školy poučka, kterou ale on nesprávně použil. Netýkala se předložek, ale předpon." Rozhodně ale nepřinesla žádnou pozitivní informaci krom urážek, a moc nechápu, zač odostala body.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.