Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový mistr na škole. Je to v pořádku?

Od: automechanik odpovědí: 9 změna:
Přeji dobrý večer :)
Studuji druhým rokem obor automechanik a funguje to u nás že se na dílná střidame po určité době u různých mistrů.
Teď je tam nějaký nový mistr a ani trochu se mi nezdá.
Nemá se školstvím ani špetku zkušeností protože nám o sobě vyprávěl že 22 let měl živnost a pak že odešel do nějakého servisu odkud šel rovnou k nám. Nemá ani žádnou pedagogickou školu což by měl pro tuto práci ve škole mít.
No o to ani tak nejde, je celkově takový divný. Furt se prochází po dílně a absolutně neví co má zadat za práci takže vždy nouzově vymyslel nějakou výměnu žárovek nebo rozevírání brzd což už jsme většina ty co se o auta zajímáme uměli už před školou.
Pak se mi nelíbí že pár hulvátů od nás tak si z něj dělají dobrý den. Chovaj se jak blbci, pořvávaj na sebe a mluvěj sprostě na celý kolo a jsou až úplně nehorázné drzý a on se tomu všemu jen tak pousmívá. Je mu všechno jedno, z tý dílny se prostě stal zábavní park... Nevím jak mám postupovat, ostatním to je jedno protože nemusí makat ale mě to štve protože se prd přiučím. Ani se mi dikye němu nechce do školy.
Nejraději bych šel za vedoucím dílen a tyhle skutečnosti mu oznámil ale cítím se blbě když bych měl být v roli práskače. Co si o tom myslíte? Jak mám postupovat? Nepřijde mi tohle v poradku.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Automechaniku, zbabělý nejsi, 90% rádců by tě tady označilo za práskače a dělali by si z tebe legraci ve stylu "bonzovat se nemá, ale nahlásit se to musí" či jak je vlastně to heslo...

Já mám pro tebe jinou radu, dojdi nejdřív za ním a promluv si s ním. Netahej do toho jeho nezkušenost, ale řekni, co tě trápí. Že by ses rád víc naučil, ale že to, co děláte, už umíte a ostatní tam pak dělají koniny a opravdové učení se tam pak nekoná. Popros ho, jeslti by nebyl náročnější jak na vás, tak na kázeň... a uvidíš. Jako první krok to myslím postačí. Pak eventuelně ředitele, ale jestli je mistr rozumný člověk, tak se pokusí něco změnit.

host
hodnocení

3x

Pokud váš mistr přišel z praxe, je pro vás studnice zkušeností, umu a léty praxe posbíraných znalostí a dovedností.

Pokud byste chtěl, aby vás odborný výcvik učil učitel, který má sice peďák, ale auto viděl jen jako řidič, nic vás nenaučí. Mistři (dnes pojmenovaní jako učitelé) nemusejí mít ihned při nástupu pedagogické vzdělání, hlavní je jeho odbornost. Po několika letech praxe, až se zapracuje, si může udělat Doplňující pedagogické studium. Ale za bídný plat, který mistři mají, jsou sice učitelé, ale ani na učitelské platy nedosáhnou, můžete být rádi, že máte zkušeného mistra, že je někdo ještě dnes ochotný v odborných učilištích učit.

To, že neví, jakou vám má dát práci může vedení vašeho učiliště, vrchní mistr nebo vrchní učitel, který by měl novému mistrovi dát všechny podklady pro vyučování, učební plány, seznámit ho s ostatními mistry aby s nimi mohl spolupracovat a zapracovat se. Hlavně zajistit práci, materiál, technickou dokumentaci, nářadí, pracoviště, atd.

To, že vaši někteří spolužáci zdivočeli, je jejich vizitka a váš mistr se asi s takovým chováním nesetkal a proto asi neví, jak si zjednat pořádek. To je opět věc vašeho vrchního mistra, který by je měl srovnat, trochu kasárenského režimu by vám jako skupině neškodilo, víc se naučíte. Zvláště ti divocí spolužáci by se měli srovnat a naučit se chovat jak ke kolegům, tak k zákazníkům i k zakázce, na které pracují.

S vaším mistrem neřešte, jaké má vzdělání, prostě se snažte naučit co nejvíc, ukažte mu, co umíte a když neumíte, nechte si poradit, ptejte se a do velikonoc se situace uklidní a na konci roku uvidíte, že se naučíte od zkušeného mistra víc, než od učitele od tabule, který sice zná teorii, ale kdyby si měl sám vyměnit kolo za rezervu, tak bude bezradný. Prostě vašeho mistra přijměte, Chovejte se k němu slušně a nemusíste mu říkat pane učiteli, ale klidně pane mistr, protože to jistě mistr je.

host
hodnocení

1x

Pokud nový učitel (mistr) odborného výcviku nastupuje, musí ho do jeho práce zasvětit se vším všudy jeho přímý nadřízený, u vás vedoucí dílen. Představit ho všem zaměstnancům, seznámit ho hlavně s kolegy a dalšími zaměstnanci se kterými spolupracuje, dát mu učební plány, ukázat na čem se provádá odborný výcvik, materiál, pracoviště, vybavení dílen, uvést ho do skupiny a běda, když někdo vystrkuje růžky a ruší, musí ho především vedoucí učitel i ostatní mistři v okolí, spražit a hlavně vysvětli novému učiteli jeho pravomoci, co může a co ne, jak si může zjednat pořádek.

Takže pokud je váš nový učitel (mistr) stále nejistý, je to věc vedoucícho učitele (vrchního mistra) i ostatních kolegů, kteří nového kolegu jistě již přijali mezi sebe.

Tím, že se střídáte, máte bohatší odborný výcvik, naučíte se jednat i s jinými dospělými pracovníky a od nich se naučíte mnohem pestřejší spektrum toho, co je pro vás potřebné a užitečné.

Hlavně by zdivočelí spolužáci na nového mistra neměli útočit, naopak by se celá skupina měla snaži naučit se pro budoucnost co nejvíc. Takže trpělivost, do velikonoc a možná i dřív už bude váš nový mistr vědět, co a jak má učit

michalverner
hodnocení

0x

Takže se vám něco nelíbí ale aby jste nebyl za špatného tak raději mlčíte.Tomu se říká zbabělost.

hodnocení

0x

Když nechcete "být v roli práskače", práskejte anonymně písemně - třeba se budete cítit méně blbě.

hodnocení

0x

Já taky nemám pedagogické vzdělání a kamarád mi říkal, že jestli chci učit na ZŠ, tak stačí říct. Je jich prý tak málo, že berou skoro každého. Ale já doufám, že to není pravda...

majsterjoe*
Naštěstí to pravda neni, pokud tedy nezačneš alespoň pedagogiku studovat. To pak možné uz je

To mi řečeno nebylo, ale je to možné.

72mona3*
hodnocení

0x

Takhle nějak to vypadá, když někdo (byť zkušený v oboru) neumí předat zkušenosti. A že takových lidí je - i mezi učiteli. Druhý extrém bývají ti, kteří vědí prd, ale umí to prodat.

Jak to řešit? Buď převzít iniciativu a bombardovat ho dotazy, nebo si o tom opravdu promluvit s vedoucím dílen. Není do práskání, a už vůbec bych se kvůli tomu necitila špatně. Jde o kvalitu vzdělání. M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]