Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy se čtením

Od: mamka* odpovědí: 6 změna:
Dobrý den!
Jsem zoufalá a proto vás prosím o radu.
Syn (žák 2.třídy) má ve škole problémy se čtením. Paní učitelka si stěžuje, že syn při čtení zadrhává, slabikuje. Zeptala se zda doma každý den čteme, že kdyby ho měla hodnotit tak by dostal 3-4.Se synem čteme každý den zhruba 25min.Je pravda, že přes prázdniny toho syn moc nepřečetl. Možná, že proto má dnes problémy se čtením. V první třídě problémy nebily. Myslím si, že dyslektik není. Prosím o radu jak procvičovt se synem čtení ,abychom odbourali slabikování. Předem děkuji za radu.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

0x
Milá mamko, jak čteš Ty? Plynule a dobře? Doufám, že slovo nebily je jen úlet nad smutkem ze syna. Je velice těžké nějak odborně poradit, ale třeba bych koupil klukovi knížku o nečem, k čemu má vztah. Nebo stáhnul z internetu. Třeba něco jednoduchého o autíčkách, nebo třeba článek z knihy o Harry Potterovi, také je na netu. Bavíte se spolu s klukem o různých věcech? Vyprávíš mu, třeba o stromech, nebo o zvířatech? Víš, znal jsem pár dětí co v pěti letech neuměli kreslit, ale uměli zapnout pc, nebo psx.*frajer*

mil®
hodnocení

0x
Myslím, že na začátku školního roku, i když je už říjen, to nejni zas taková tragédie s tím slabikováním. Chce to opravdu číst každý den. Velká písmena v knížkách a hlavně nahlas, aby se slyšel a ty ho opravovala a sledovala, aby si nevymejšlel slova , který tam nejsou. Prostě číst spolu. Jinak na procvičování si čtení jsou speciální knížky, který se daj koupit v prodejnách s knihama. Ve škole by měl bejt taky kantor, kterej se věnuje dyslektikům a myslím si, že by ses se školou dohodla aby ho vzal s ostatníma na nějaký čtení. Nejni to žádná potupa ani hanba , jak si někteří myslej. Jestli je tvůj syn dyslektik nebo nejni, to pozná pedagogická poradna, kam bys s ním mohla i zajít.
Přeju hezký a radostný čtení. *ua*

svetluska*
hodnocení

0x
Doporučuji při čtení vyzkoušet tzv. čtecí okénko dá se koupit v některých obchodech nebo vyrobit (jedná se o takovou záložku s otvorem - okénkem). Synovi se v okénku zobrazí jen jedno slovo, nebude mít problémy s přeskakováním řádků, atd. Jinak souhlasím s ostatními. Jen ho čtením nestresujte - všechno by se jen zhoršilo.

bozka*
hodnocení

0x

Předně nebuďte zoufalá. Vaše nervy a neklid se přenášejí na syna a opravdu mu tím nepomůžete. Nenechávejte ho číst dlouho, 20 minut je až dost. Domluvte se s učitelkou pokud možno co nejvstřícněji.

Zeptejte se učitelky co čtou ve škole. Syn by mohl číst text, který zná. Poprvá totiž zápolí s písmenky, ale nevnímá co čte. Když text přečte víckrát tak se to může zlepšit. Ale pozor na čas strávený nad knížkou. Harry Potter je ale těžké čtení, dlouhé věty, dlouhá slova .

Nebojte, jsem ve stejné situaci jako vy. Rozhodla jsem se mu pomoci co nejvíc a učitelka mi jde hodně vstříc. Dohodla jsem se s ní, že ho nebude známkovat, ale napíše mu slovní hodnocení. Známky mu dá třeba z básničky, protože nejdůležitější je sebevědomí. Můj syn ještě vynechává písmenka při psaní a píše hodně velká písmena. Hlavně se nesmíme bát slova dislexie. Dá se s ní studovat i vysoká škola, to mi věřte. Slyšela jste někdy slovo: biofeedback? Je v Hradci králové a po netu najdete kontakt i ve vašem okolí. Bohužel není zdarma. Já se tam chci objednat.Tak přeji pevné nervy. B

bozka*
hodnocení

0x

Najděte si na internetu stránky EEG BIOFEEDBACK. Je tam hodně povídání o vašem problému a také kontakty na pracoviště, které vám pomohou, adresy, telefony. Neodkládejte řešení ale hlavně klid v duši. B

kecka*
hodnocení

0x
Dobrý den, velmi mě zaujal váš problém se čtením syna ve druhé třídě. Myslím si, že jediný, kdo by vám měl poradit, je právě stěžující si paní učitelka. Měla by být natolik erudovaná, aby vám byla schopná nastavit způsob domácího dovičování přesně pro vašeho syna, neboť právě ona ho nejvíce zná po stránce učení se. Pak můžete společně dojít společného cíle - zkvalitnění techniky čtení. Ta ovšem na druhé straně není nejdůležitější. Mnohem důležitější ve čtení je pochopit o čem syn čte - technika je jedna věc a pochopení textu druhá. Pokud paní učitelka není schopná dát návod domácího docvičování, hledejte pomoc v ped. psych. poradně, ale to je pouze pomoc vyplývající z vyšetření, která synovi udělají - moc bych od toho neočekávala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]