Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
V hrnku v místnosti o pokojové teplotě mám vařící vodu o teplotě 100C a chci ji ochladit na 30C. Vychladím ji na tuto teplotu rychleji, když do ní hned hodím kostku ledu, anebo když počkám, až teplota klesne na například 50C a až pak do ní hodím kostku ledu? Zajímal by mě princip.
Nebude druhý způsob rychlejší, kvůli tomu, že na počátku budu mít mnohem větší teplotní rozdíl a tím pádem rychlejší přenos tepla?
Vhozením kostky ledu vodu rozředíte a pokud je po převaření trochu sterilní, tak se rozpuštěným ledem znečistí, ale neuvádíte k jakému účelu to chcete.
Nebylo by lepší do hrnku vložit hliníkovu lžíci a míchat a míchat? Nebo použít "přelévání", které znaly maminky už v minulém století, kdy chtěly dát nemocnému děcku teplý čaj a po uvaření byl příliš horký: Horký čaj z výšky asi tak deset až dvacet centimetrů pomalu přelévaly do jiného, studeného hrníčku, ten horký nechaly ochladit a znovu přelévaly do studeného, až se čaj dal pít.
Nebo přelévaly horký čaj po lžičkách po stěně hrnečku do jiného hrníčku, případně čaj na lžičce ještě pofoukaly.
Nebo když už máte led, můžete hrnek s horkou vodou vložit do kastrolu s ledem a tím hrnek z venku ochlazovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.