Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená ja v německých větách?

Od: boban® odpovědí: 18 změna:

Co znamená "ja" v německých větách?

Dám příklady

1) Eigentlich er ist ja interessant

2) Da steht ja Vaters Auto

díky

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lee*
hodnocení

15x
Ja se vetsinou pouziva jako zesileni. Ja doch! No fakt. Nebo z vaseho prikladu - je FAKT zajimavej
lee*
Tezko se to vysvetluje... treba... Das ist mein Buch - to je moje knizka. Das ist ja mein Buch - ta knizka je fakt moje. Da kannst du nicht wissen - to nemuzes vedet. Da kannst du nicht ja wissen - tohle opravdu nemuzes vedet...
Jen proboha neprekladejte v prekladacich, pak to vypada viz odpovedi vyse *ee*

iz*
hodnocení

7x

Odkud máte ty věty? Já bych první větu napsala takto: Eigentlich ist er ja interessant.

Ja ve větě se používá pro zdůraznění či potvrzení. [Správně odpovídá Lee. Odpovědi @Lenulakr jsem nahlásila jako chybné/nesmyslné.]

Německé ja znamená ano v odpovědi na otázku. Někdy se používá samostatně. Např.: Liest du? Ja. Jindy stojí na začátku věty, oddělí se čárkou a odpověď pokračuje. Liest du? Ja, ich lese (ein interessantes Buch).

hodnocení

@iz

Máte pravdu, špatně jsem to opsal, v učebnici je "endlich ist er ja interessant"

liska5
hodnocení

4x

Ich bin ja ganz verschwitz.

Jsem úplně celý zpocený. To ja zesiluje, jak moc.

Teď čtu nade mnou, že se nemáme opakovat, že to je folklor. Ale já nemám čas koukat, co kdo psal. Aspoň se to tazateli potvrdí více příklady.

iz*

... verschwitzt.

Podle mne se obrat "místní folklór" vztahuje ke snaze odpovědět za každou cenu i když odpovídající správnou odpověď nezná.

liska5

Jste dobrá*palec*. To já znám jen ústně, ze sportu, z lyží. A právě z této věty. *alene* Šlo mi o to ja a to -t mi uniklo.

hodnocení

3x

Mimochodem, vyskytuje se to i v češtině.

Musel bejt dobrej, že ho vzali.

Tehdá byly krutý mrazy.

hodnocení

2x

Řekla bych že ANO

vernon
Řekl bych že nemáš pravdu... Tady to "ja" jaksi v tomto významu neštymuje...
lee*
Rekla bych, ze odpovidat za kazdou cenu i kdyz uplne blbe, neni tazateli k nicemu *ee*

To si zvyknete - to je takový místní folklór. *smich* Hlavně odpovědět první, co na tom, že o dané věci ví kulový...

lee*
@promon Uz jsem si parkrat vsimla. Treba na otazku - jaky je nejlepsi recept na kureci maso? Odpoved - proboha nejez kure, kup si veprovy :-D :-D :-D Jen tomu tazateli jo to ponekud k prdu, no ;)

hodnocení

2x

Ve skutečnosti, to je zajímavé

Protože máš otce auto.

lee*
Pardon, ale prave s pomoci prekladace tyto drobnejsi nuance jazyka nikdy nepochopite. Je to jen stroj ktery ja bude prekladat pravdepodobne jako ano. Jenze o to v tomto pripade prave vubec nejde.
iz*

@Lenulakr > k čemu je dobré psát sem nesmysly? (Vaters Auto = otcovo auto)

fram
hodnocení

2x
Je to částice používáná ve frázích a jako taková samostatně lehce nepřeložitelná. Stupňující: Ich musste rufen, schreien ja brúllen! Musel jjsem volat, křičet, ba řvát! Mohlo by to být i...Přímo... slovnik.seznam.cz/... v č.j. ausgerechnet - zrovna, právě
iz*

V této větě lze použít ba, přímo, nebo dokonce. (I v této větě jde o zdůraznění.) Poměrně často se ja v podobných větách nepřekládá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]