Ja se vetsinou pouziva jako zesileni. Ja doch! No fakt. Nebo z vaseho prikladu - je FAKT zajimavej
lee*
Tezko se to vysvetluje... treba... Das ist mein Buch - to je moje knizka. Das ist ja mein Buch - ta knizka je fakt moje. Da kannst du nicht wissen - to nemuzes vedet. Da kannst du nicht ja wissen - tohle opravdu nemuzes vedet... Jen proboha neprekladejte v prekladacich, pak to vypada viz odpovedi vyse
Odkud máte ty věty? Já bych první větu napsala takto: Eigentlich ist er ja interessant.
Ja ve větě se používá pro zdůraznění či potvrzení. [Správně odpovídá Lee. Odpovědi @Lenulakr jsem nahlásila jako chybné/nesmyslné.]
Německé ja znamená ano v odpovědi na otázku. Někdy se používá samostatně. Např.: Liest du? Ja. Jindy stojí na začátku věty, oddělí se čárkou a odpověď pokračuje. Liest du? Ja, ich lese (ein interessantes Buch).
To si zvyknete - to je takový místní folklór. Hlavně odpovědět první, co na tom, že o dané věci ví kulový...
lee*
@promon Uz jsem si parkrat vsimla. Treba na otazku - jaky je nejlepsi recept na kureci maso? Odpoved - proboha nejez kure, kup si veprovy Jen tomu tazateli jo to ponekud k prdu, no
Pardon, ale prave s pomoci prekladace tyto drobnejsi nuance jazyka nikdy nepochopite. Je to jen stroj ktery ja bude prekladat pravdepodobne jako ano. Jenze o to v tomto pripade prave vubec nejde.
iz*
@Lenulakr > k čemu je dobré psát sem nesmysly? (Vaters Auto = otcovo auto)
Je to částice používáná ve frázích a jako taková samostatně lehce nepřeložitelná. Stupňující: Ich musste rufen, schreien ja brúllen! Musel jjsem volat, křičet, ba řvát! Mohlo by to být i...Přímo... slovnik.seznam.cz/... v č.j. ausgerechnet - zrovna, právě
iz*
V této větě lze použít ba, přímo, nebo dokonce. (I v této větě jde o zdůraznění.) Poměrně často seja v podobných větách nepřekládá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.