Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Analytická geometrie

Od: 777 odpovědí: 1 změna:
Dobrý den,
Nevím si rady s příkladem. Děkuji za pomoc:))
Jsou dány body A[2,1,-5], B[5,4,1], C[0,3,4], D[-2,5,6]. Určete na přímce AB bod P a na přímce CD bod Q tak, aby přímka PQ byla kolmá k oběma přímkám AB a CD.
Výsledek: P[4,3,-1]; Q[3,0,1]

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

xx*
hodnocení

0x

Úlohu lze řešit několika způsoby. Já to řešil tak, že jsem si nalezl směrové vektory přímek: u = AB, v = CD. Jejich vektorovým součinem je vektor w‘(–6, –18, 12), který je kolmý k daným přímkám. Pro zjednodušení jsem počítal s vektorem w = 1/6 w‘ = (–1, –3, 2). Body Pa a Qb jsem si pak vyjádřil pomocí parametrických rovnic přímek a, b. Vektor PQ jsem vyjádřil jako násobek vektoru w. Získáme tak soustavu rovnic, kterou vyřešíme a po dosazení za parametry dostaneme souřadnice bodů P, Q.

Analytická geometrie

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]