Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přeložit tuto německou větu?

Od: boban® odpovědí: 5 změna:
"Holger, müssen wir denn jeden Urlaub am Meer verbringen?"
Této větě předcházela tato veta:
Vati, bitte! Lass uns in den Ferien nach Italien fahren.
doplněno 28.12.18 13:16:

děkuju za odpovědi, taky jsem to tak přeložil, ale dotaz jsem měl napsat trochu jinak, jelikož nechápu v této větě

"Holger, müssen wir denn jeden Urlaub am Meer verbringen?" -proč se v této větě vyskytuje slovíčko "denn"? Denn znamená NEBOŤ a toto slovíčko přeci do češtiny nepřekládáme, kdyby ano, tak by věta neměla smysl- "Helgere, musíme neboť každá dovolená začínat u moře?"

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já jsem sice měla němčinu tak před dvaceti lety, ale je to Holger, musíme každou dovolenou strávit u moře?

hodnocení

3x

Slovo "denn" se nepřekládá jenom jako neboť, ale může znamenat i "copak".

Holgere, copak musíme trávit kažou dovolenou u moře?

hodnocení

@danka86

taky děkuju*zdravi*

slovník německých slov, v té učebnici, odkud mám tu větu píše překlad slova denn jen jako "neboť" Měl jsem se podívat i do slovníku na internetu

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, možná nepřesně, ale významově správně: "Holgere, musíme strávit každou dovolenou u moře?" Předcházel dotaz (prosba): "Tati, prosím! Pojeďme do Itálie během prázdnin." Zdravím!

iz*
hodnocení

2x

Slovo denn se v němčině používá 1) jako spojka (neboť), která uvozuje další hlavní větu (za ní následuje přímý slovosled)

2) jako částice uvnitř věty > v tomto případě se překládá jako -pak > copak, kdypak, jakpak, kdopak, ...

Větu "Holger, müssen wir denn jeden Urlaub am Meer verbringen?" tedy lze přeložit takto: Holgere, copak musíme každou dovolenou (s)trávit u moře?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]