Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Grafické řešení reakce podpor nosníku

Od: destik* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, jak mám graficky řešit reakce podpor staticky určitého nosníku o dvou podporách? Máme na mechaniku dost špatného učitele a nikdo ze třídy to nechápe. Děkuji za všechny odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fero*
hodnocení

2x

Dobrý den,jde o to jestli to není obráceně(mám na mysli s tím učitelem).Jinak úkol není tak složitý,je ale potřeba znát

alespoň základy grafického skládání sil.V tomto případě si nakreslete v nějakém libovolném měřítku nosník,na něj

zakreslete zadané síly F1až Fn,vč.reakcí Ra a Rb.Z těchto sil si nakreslete (prodlužte) přímky(budou pod nákresem nosníku).To je základní operace.Nyní si mimo nákres zvolte bod P(tz.pol) v libovolné vzdálenosti od bodu P si uděláte

grafický součet sil F,protože se jedná o rovnoběžné síly.které na nosník působí bude jejich součt svislá úsečka.Spojte

začátek i konec sil spojnicí(paprskem).Pozor na to, jednotlivé síly musí být v nějakém měřítku,které jste si zvolil na

počátku(npř. 1 cm =50 N).Nyní jednotlivé paprsky přeneseme rovnoběžkami do obrazce nosníku,začne se tak,že

na prodloužené přímce síly F1 zvolíme bod 1 a tím vedeme rovnoběžku s paprskem 1,tak pokračuje až k poslednímu

paprsku poslední síly.Nyní spojime konečné body na přímkách pro Ra a Rb,což je výslednice kterou rovnoběžně přene-

seme do bodu P,rovnoběžka nám rozdělí úsečku součtu sil na dva úseky a to jsou hledané reakce.Ze spodu je reakce

Ra nad dní Reakce Rb.

Nejlépe by bylo když něco vyřešíte a dáte do placu.Je těžké to zde popsat,aby to bylo srozumitelnější.Zkuste to řešit a uvidíte.

fero

destik*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď, zapomněl jsem ale napsat, že bych potřeboval vysvětlit, jak se řeší tato úloha, když síly nejsou kolmé k nosníku.

destik*
hodnocení

Tady mám obrázek pro lepší představu. Děkuji za odpověď.

Grafické řešení reakce podpor nosníku
fero*

Dobrý den,jedná se o obdobný případ.Základ je stejný i pro "obecné silové zatížení nosníku ".Opět budete řešit pomocí

silového a vláknitého obrazce sil (slongově řečeného "pavouka"-podobá se pavoukční síti).Nejdříve si zjistíte výslednici

sil.To již znáte.Pak si zvolíte bod "P " atd.Tím získáte vektor výslednice(směr a velikost) -vždy dodržovat zvolené měřítko.

Tím jste zatížení nosníku zredukoval na 3 síly- výslednice,(reakce Ra a Rb,které ještě musíte zjistit). Pomatujte!,

pokud tyto síly mají být v rovnováze musí mít společný bod působení,z čehož se vychází při dalším řešení.Protože se

jedná o složitější popis našel jsem(poprvé co jsem přhlášen(poradte.cz) podrobný popis řešení,takže to zkuste,dle toho

vyřešit.Určitě to zvládnete,já osobně jsem se to učil na průmyslovce před 60 léty.Když tak se ozvěte.

fero*

Obrázek se nepodařilo vložit proto si najděte na internetu"Vazbové síly nosníku na dvou podpěrách:: MEF "

To by Vám mělo pomoci.

destik*
hodnocení

Děkuji, fero, tak jsem si k tomu sedl a konečně mi to vyšlo. I ty stránky MEF mi dost pomohly. Ještě jednou děkuji.

Kdyby toto téma někdo náhodou hledal, přikládám screen vyřešeného příkladu.

Grafické řešení reakce podpor nosníku #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]