Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak mám graficky řešit reakce podpor staticky určitého nosníku o dvou podporách? Máme na mechaniku dost špatného učitele a nikdo ze třídy to nechápe. Děkuji za všechny odpovědi.
Dobrý den,jde o to jestli to není obráceně(mám na mysli s tím učitelem).Jinak úkol není tak složitý,je ale potřeba znát
alespoň základy grafického skládání sil.V tomto případě si nakreslete v nějakém libovolném měřítku nosník,na něj
zakreslete zadané síly F1až Fn,vč.reakcí Ra a Rb.Z těchto sil si nakreslete (prodlužte) přímky(budou pod nákresem nosníku).To je základní operace.Nyní si mimo nákres zvolte bod P(tz.pol) v libovolné vzdálenosti od bodu P si uděláte
grafický součet sil F,protože se jedná o rovnoběžné síly.které na nosník působí bude jejich součt svislá úsečka.Spojte
začátek i konec sil spojnicí(paprskem).Pozor na to, jednotlivé síly musí být v nějakém měřítku,které jste si zvolil na
počátku(npř. 1 cm =50 N).Nyní jednotlivé paprsky přeneseme rovnoběžkami do obrazce nosníku,začne se tak,že
na prodloužené přímce síly F1 zvolíme bod 1 a tím vedeme rovnoběžku s paprskem 1,tak pokračuje až k poslednímu
paprsku poslední síly.Nyní spojime konečné body na přímkách pro Ra a Rb,což je výslednice kterou rovnoběžně přene-
seme do bodu P,rovnoběžka nám rozdělí úsečku součtu sil na dva úseky a to jsou hledané reakce.Ze spodu je reakce
Ra nad dní Reakce Rb.
Nejlépe by bylo když něco vyřešíte a dáte do placu.Je těžké to zde popsat,aby to bylo srozumitelnější.Zkuste to řešit a uvidíte.
fero
Dobrý den, děkuji za odpověď, zapomněl jsem ale napsat, že bych potřeboval vysvětlit, jak se řeší tato úloha, když síly nejsou kolmé k nosníku.
Dobrý den,jedná se o obdobný případ.Základ je stejný i pro "obecné silové zatížení nosníku ".Opět budete řešit pomocí
silového a vláknitého obrazce sil (slongově řečeného "pavouka"-podobá se pavoukční síti).Nejdříve si zjistíte výslednici
sil.To již znáte.Pak si zvolíte bod "P " atd.Tím získáte vektor výslednice(směr a velikost) -vždy dodržovat zvolené měřítko.
Tím jste zatížení nosníku zredukoval na 3 síly- výslednice,(reakce Ra a Rb,které ještě musíte zjistit). Pomatujte!,
pokud tyto síly mají být v rovnováze musí mít společný bod působení,z čehož se vychází při dalším řešení.Protože se
jedná o složitější popis našel jsem(poprvé co jsem přhlášen(poradte.cz) podrobný popis řešení,takže to zkuste,dle toho
vyřešit.Určitě to zvládnete,já osobně jsem se to učil na průmyslovce před 60 léty.Když tak se ozvěte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.